MotoGP: Quartararo bírta a nyomást és vezeti a bajnokságot

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.04.18. 15:43
null
Quartararo izgalmas futam végén örülhetett (Fotó: motogp.com)
Címkék
A francia hozta a „kötelezőt” a jól sikerült edzések után, megnyerte a Portugál Nagydíjat és 15 ponttal átvette a vezetést az összetettben miután Johann Zarco bukott a harmadik helyről és nullázott. A második helyért hárman voltak harcban az utolsó pillanatig.

A rajt utáni és az első körös helyezkedések során volt néhány ütközés és necces pillanat, de akkor még mindenkinek sikerült talpon maradnia. Zarco állt az élre, de Álex Rins azonnal ott volt a sarkában. Kellett ugyan néhány próbálkozás, de a 13-as kanyarban Rins végül csak megelőzte a franciát, aki a célegyenesben még vissza tudta venni helyét a Ducati motorerejének köszönhetően, de az 5. kör végén Rins megint bebújt mellé, egy kanyarral később pedig Quartararo is megelőzte honfitársát.

A hatodik körben először Jack Miller, majd Miguel Oliveira is bukott. A nyolcadik körben Rins hibázott és kisodródott a 4-es kanyarban, de Quartararo akkor még nem tudott elmenni mellette.

Az előzés a következő körben jött a yamahástól, aki azzal a lendülettel meg is futotta a verseny első 1:39-es körét. Az 1:40 alatti köridők ezután zsinórban jöttek tőle és Álex Rins-től, miközben szépen el is léptek a többiektől. A 17-ik körben mindössze egy ezred másodperc volt a különbség kettejük tempója között. Rins tökéletesen motorozott, hozva azt a magabiztosságot, amiről szombat délután beszélt, és próbálta nyomás alatt tartani Quartararót.

Egy körrel később azonban összeomlott a terv, amikor az 5-ös kanyarban elment alóla a motor eleje. Még fel sem ocsúdtunk a történtekből, amikor jött a következő dráma, Zarco is elesett a harmadik helyen haladva, merthogy időközben a 11-ik helyről rajtoló Pecco Bagnaia őt is megelőzte.

Az utolsó körökre épp a felzárkózás miatt láthatóan elfogyott Bagnaia gumija, de ennek ellenére maga mögött tudta tartani Joan Mirt és Franco Morbidellit is. A regnáló világbajnok suzukis idén először tudott dobogóra állni.

Ötödikként már-már szokásosnak mondható csodás vasárnapi feltámadásával Brad Binder haladt át a célvonalon.

Aleix Espargaró hatodik helyen hozta be Apriliáját, míg Marc Márquez hetedikként zárt közel kilenc hónapos kihagyás után öccse, Álex előtt közel öt másodperccel célba érve. Az idősebb Márquez a leintés után nem tudta leplezni fáradságát és fájdalmát, néhány könnycsepp is legördült az arcán.

A legjobb újonc megint Enea Bastianini lett, Taka Nakagami szintén hősies versenyt futva tizedik lett Maverick Vinales előtt, aki rögtön a rajt után az utolsó helyre esett vissza és utána sem tudott versenyképes tempót motorozni. Valentino Rossi a 11-ik helyről bukott a 15-ik körben miután megelőzte öccsét, Luca Marinit. Pol Espargaró technikai hiba miatt adta fel a futamot már az ötödik körben.

A Yamahának igen jól kezdődik a 2021-es idény, 2010 óta először nyerték meg az első három versenyt.

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
PORTUGÁL NAGYDÍJ, PORTIMAO
MOTOGP
1. Fabio Quartararo (francia), Yamaha MotoGP, 41:46.412 perc
2. Francesco Bagnaia (olasz), Ducatti Lenovo, +4.809 másodperc hátrány
3. Joan Mir (spanyol), Suzuki Ecstar, +4.948
A vb állása: 1. Quartararo 61 pont, 2. Bagnaia 46, 3. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 41

A teljes eredménylista itt található.

MOTO2
1. Raúl Fernández (spanyol, Kalex) 39:47.377 perc
2. Aron Canet (spanyol, Boscoscuro) +1.600 másodperc hátrány
3. Remy Gardner (ausztrál, Kalex) +1.968 mp h.
A vb állása: 1. Gardner 56 pont, 2. Fernandez 52, 3. Sam Lowes (brit, Kalex) 50

MOTO3
1. Pedro Acosta (spanyol, KTM) 38:01.773 perc
2. Dennis Foggia (olasz, Honda) +0.051 másodperc hátrány
3. Andrea Mingo (olasz, Honda) +0.584 mp h.
A vb állása: 1. Acosta 70 pont, 2. Jaume Masia (spanyol, KTM) 39, 3. Darryn Binder (dél-afrikai, Honda)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik