MotoGP: koronavírustesztet hamisított a szerelő – eltiltották

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.10.20. 12:29
null
Az Avintia csapata (Fotó: AFP)
Bár a gyorsaságimotoros-világbajnokságban dolgozó szinte összes résztvevő megkapta márciusban az oltást a katari államnak köszönhetően, a negatív PCR-teszt továbbra is feltétele a depóba való belépésnek. Az Avintia Esponsorama csapat egyik szerelője ezt próbálta kijátszani egy korábbi teszteredmény átszerkesztésével, hogy bejusson a most hétvégi Emilia Romagna Nagydíjra. Miután a szervezők észrevették a csalást, azonnal érvénytelenítették a belépőjét, így az idén már biztosan nem tudja ellátni a munkáját.

 

Júniusban volt néhány futam, amikor az oltottak esetében eltekintettek a PCR-teszttől, de amikor az esetszámok ismét emelkedni kezdtek – például Ausztriában –, a szervezők azonnal reagáltak, és azóta is kötelező minden depóban dolgozónak (versenyzőnek, csapattagnak, szervezőnek, újságírónak stb.) 72 óránál frissebb negatív PCR-teszttel rendelkeznie az első pályára való belépés idejétől visszafele számítva. A vizsgálatról szóló dokumentumot mindenkinek saját magának kell feltöltenie egy erre kialakított online felületre, aztán a Dorna által megbízott csapat ellenőrzi az igazolást, és megadja a végső engedélyt. Még az éves belépők sem jogosítanak automatikusan belépésre.

A szóban forgó szerelő egy hamisított eredményt töltött fel, de azonnal lebukott. A csapatokat képviselő és a velük kapcsolatos adminisztrációt ellátó IRTA felfüggesztette az illetőt, aki az idén már biztosan nem tudja elvégezni a munkáját, és az sem zárható ki, hogy az eltiltás hosszabb időre szól.

A Dorna hatalmas erőfeszítések mellett és anyagi áldozatok árán tudta csak működésben tartani a sorozatot a járvány kirobbanása óta, igyekeznek a kétkerekű cirkuszban dolgozókat a legnagyobb biztonságban tartani (persze a végső felelősség mindig egyéni), így nyilván nem tolerálják a trükközést. Ráadásul hivatalos, orvosi dokumentum lévén nagy valószínűséggel rendőrségi eljárást is von majd maga után a történet.

Nem véletlenül adott ki a csapat még kedd este hivatalos közleményt, amiben elhatárolódnak a történtektől, és hangsúlyozzák, hogy zéró toleranciával állnak az esethez.

A közleményből az is kiderül, hogy a csapat indirekt módon felelős a Covid19-tesztek anyagi vonzatáért (azaz nagy valószínűséggel utólag térítik azt meg a csapattagoknak), így gyanítják, hogy a szerelő nyerészkedni akart a helyzeten, veszélybe sodorva ezzel a csapatot is.

Az Olaszországban a héten bevezetett szigorítások a misanói futamot is érintik, azaz, akinek nincs EU-s védettségi igazolványa, annak további tesztekkel is igazolnia kell legalább háromnaponta, hogy nem fertőzött.

A csalás miatt az utolsó három futamon még szigorúbb ellenőrzések várhatóak.

Egyébként nem ez az első eset, hogy valaki valamit hamisítani próbál, néhány esztendeje éves parkolóbelépővel buktak meg csapattagok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik