KOVÁCS NIKOLETT 2021.10.20 12:29 Frissítve: 2021.10.20 12:57

MotoGP: koronavírustesztet hamisított a szerelő – eltiltották

Bár a gyorsaságimotoros-világbajnokságban dolgozó szinte összes résztvevő megkapta márciusban az oltást a katari államnak köszönhetően, a negatív PCR-teszt továbbra is feltétele a depóba való belépésnek. Az Avintia Esponsorama csapat egyik szerelője ezt próbálta kijátszani egy korábbi teszteredmény átszerkesztésével, hogy bejusson a most hétvégi Emilia Romagna Nagydíjra. Miután a szervezők észrevették a csalást, azonnal érvénytelenítették a belépőjét, így az idén már biztosan nem tudja ellátni a munkáját.

Az Avintia csapata (Fotó: AFP)

 

Júniusban volt néhány futam, amikor az oltottak esetében eltekintettek a PCR-teszttől, de amikor az esetszámok ismét emelkedni kezdtek – például Ausztriában –, a szervezők azonnal reagáltak, és azóta is kötelező minden depóban dolgozónak (versenyzőnek, csapattagnak, szervezőnek, újságírónak stb.) 72 óránál frissebb negatív PCR-teszttel rendelkeznie az első pályára való belépés idejétől visszafele számítva. A vizsgálatról szóló dokumentumot mindenkinek saját magának kell feltöltenie egy erre kialakított online felületre, aztán a Dorna által megbízott csapat ellenőrzi az igazolást, és megadja a végső engedélyt. Még az éves belépők sem jogosítanak automatikusan belépésre.

A szóban forgó szerelő egy hamisított eredményt töltött fel, de azonnal lebukott. A csapatokat képviselő és a velük kapcsolatos adminisztrációt ellátó IRTA felfüggesztette az illetőt, aki az idén már biztosan nem tudja elvégezni a munkáját, és az sem zárható ki, hogy az eltiltás hosszabb időre szól.

A Dorna hatalmas erőfeszítések mellett és anyagi áldozatok árán tudta csak működésben tartani a sorozatot a járvány kirobbanása óta, igyekeznek a kétkerekű cirkuszban dolgozókat a legnagyobb biztonságban tartani (persze a végső felelősség mindig egyéni), így nyilván nem tolerálják a trükközést. Ráadásul hivatalos, orvosi dokumentum lévén nagy valószínűséggel rendőrségi eljárást is von majd maga után a történet.

Nem véletlenül adott ki a csapat még kedd este hivatalos közleményt, amiben elhatárolódnak a történtektől, és hangsúlyozzák, hogy zéró toleranciával állnak az esethez.

A közleményből az is kiderül, hogy a csapat indirekt módon felelős a Covid19-tesztek anyagi vonzatáért (azaz nagy valószínűséggel utólag térítik azt meg a csapattagoknak), így gyanítják, hogy a szerelő nyerészkedni akart a helyzeten, veszélybe sodorva ezzel a csapatot is.

Az Olaszországban a héten bevezetett szigorítások a misanói futamot is érintik, azaz, akinek nincs EU-s védettségi igazolványa, annak további tesztekkel is igazolnia kell legalább háromnaponta, hogy nem fertőzött.

A csalás miatt az utolsó három futamon még szigorúbb ellenőrzések várhatóak.

Egyébként nem ez az első eset, hogy valaki valamit hamisítani próbál, néhány esztendeje éves parkolóbelépővel buktak meg csapattagok.

2021.11.25 23:34:46

Egyéb autó-motor MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Valentino Rossi egy generációban változtatta meg a motorozáshoz való hozzáállást, sokakat függővé tett, emiatt az iparágban senki sem lehet eléggé hálás neki. Nem szívesen beszélt, sokkal inkább versenyzett és cselekedett, hogy fő küldetését teljesítse. Nem tudott szabadulni a gondolattól, hogy neki kell megmutatnia, a mezőnyben nem a gép, hanem az ember jelenti a legnagyobb különbséget.

2021.11.11 18:29:30

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A háromszoros Európa-bajnok a technikai kihívást szereti leginkább a kamionsportban.

2021.10.06 14:19:17

Egyéb autó-motor MTI/K. B.

A csapatfőnök szerint ideális felállást jelent nekik a tapasztalat és a fiatalság kombinációja.

2021.08.28 08:45:13

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Pure ETCR egyetlen magyar versenyzőjével megpróbáljuk egy kicsit bemutatni az autót.

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.