KOVÁCS NIKOLETT 2022.07.13 17:15 Frissítve: 2022.07.13 17:49

MotoGP: egyezségre jutott a Dorna és a Suzuki a gyár távozásáról

Május közepe óta zajlottak a tárgyalások a két fél között a Suzuki MotoGP-ből való távozása kapcsán. Minderre azért volt szükség, mert ahogy az összes gyártó, úgy a hamamacuiak is tavaly írták alá az újabb megállapodást a részvételükről egészen 2026 végéig, de egyik pillanatról a másikra meggondolták magukat.

A két pilóta mellett többtucatnyi csapattag maradt állás nélkül a MotoGP-ben (Fotó: Kovács Nikolett)

 

Mintha nem is ebben az évben lett volna az a jerezi futamot követő tesztnap, amikor a japán márka távozásának híre napvilágot látott, annyi minden történt azóta.

Pedig tényleg „csak” két és fél hónap telt el, és nagyjából ennyi időbe telt megegyeznie a Suzukinak és a MotoGP jogtulajdonosának a fennálló, ötéves szerződés felbontásáról.

A részletek nyilván nem publikusak, de minden bizonnyal euró-tízmilliókat kell kifizetnie a japán gyárnak a megállapodás felmondásáért, ami még mindig jobban megéri nekik, mintha maradtak volna.

Az egyezség létrejöttének tényét maga a gyár erősítette meg szerdán egy sajtóközleményben, melyből az is kiderül, hogy a MotoGP mellett a hosszútávú világbajnokságot (EWC) is elhagyják az év végén a gyári alakulatukkal.

Sylvan Guintoli francia MotoGP-s tesztpilóta és EWC-pilóta tehát mindkét állását elveszíti.

A kommünikében megszólal Szuzuki Tosihiro elnök, aki megerősíti a már korábban tett nyilatkozatot, miszerint a fenntarthatóság jegyében szükséges erőforrás-átcsoportosítás miatt hozták meg a fenti döntéseket.

„Ez a döntés azt jelenti, hogy vállaljuk a kihívást és új motorkerékpár-üzletágat építünk, melyhez a versenysportban használt technológiai képességeinket és humánkapacitásunkat átirányítjuk a fenntartható társadalom más útjainak vizsgálatába.”

2022.06.08 10:24:02

Egyéb autó-motor K. D.

2022.03.21 15:45:35

Egyéb autó-motor MTI, V. Á.

A Honda klasszisa Twitter-oldalán azt írta, szerencsére jól van, csak elővigyázatosságból döntöttek úgy, hogy nem indul el az Indonéz Nagydíjon.

2022.03.21 10:27:58

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

A március 23-i rendezvény házigazdája Prof. Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. (x)