MotoGP: dokumentumfilm-sorozat készül a gyorsaságimotoros-vb-ről

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.03.29. 15:42
null
Beengedik a stábokat a garázsokba (Fotó: CarmacGP)
Címkék
Három évvel azután, hogy a Netflix forgatni kezdett a Formula–1-es depóban – új, eddig nem látott részleteket és titkokat felfedve a száguldó cirkuszról, és főként új közönség elé tárva azokat egy mostanában igen népszerű csomagolásban – a MotoGP-ről is készül az első, külső gyártású dokumentumfilm-sorozat.

„Nagyon népszerű ez a formátum mostanában. És talán új embereket is bevonzana a MotoGP-be” – mondta Valentino Rossi rátapintva a lényegre a szezonnyitót felvezető központi sajtótájékoztatón, amikor a jelenlévő pilótákat kérdezték a témáról.

A Doctorról tudjuk, hogy nemcsak a motorozási képességei és tudása tették gazdaggá, hanem üzleti érzéke is. A MotoGP ugyanis jó ideje folyamatosan veszít a népszerűségéből, míg az USA-ban például sosem tudott igazából betörni.

Rossinak (jobbra) tetszik a filmforgatás ötlete (Fotó: VR46-ValentinoRossi)
Rossinak (jobbra) tetszik a filmforgatás ötlete (Fotó: VR46-ValentinoRossi)

Miután a MotoGP jogtulajdonosa egyre több országban Pay TV-knek és streaming-szolgáltatóknak adta el a közvetítési jogot, hatalmasat zuhant a nézettség, amit már a szponzorok is elkezdtek észrevenni. Az Egyesült Királyságban például több millióról sok esetben néhány százezerre csökkent a nézőszám futamonként.

A sorozat a hírek szerint az Amazon Prime-on lesz majd látható, ami jóval kisebb és nem is olyan népszerű, mint a Netflix, így érdekes lesz majd megnézni, hogy valóban hoz-e új érdeklődőket a gyorsasági motoros világbajnokságnak, illetve, hogy hányan fizetnek majd elő ezért a streaming-szolgáltatásra.

Az Amazon Prime életében a sport egyáltalán nem új jelenség. 2017-óta látható náluk is az NFL Thursday Night Football programja, ami felett 2023-tól tíz éven kizárólagos közvetítési joggal rendelkeznek. A hírek szerint ezért évi 1 milliárd dollárt fizettek a sportligának. Ehhez képest biztosan aprópénz az, amit a Dornának kell majd, hogy átutaljanak.

A platform egyébként tavaly Fernando Alonsóról is „műsorra tűzött” egy minisorozatot, ami bemutatta a spanyol F1-en túli sportsikereit és az oda való visszatérését. Ezt a mozit szintén a The Mediapro Studio gyártotta, akik most a MotoGP-s projektért is felelnek.

A cég egyik vezetője, Javier Pons korábban a spanyol közszolgálati televízió, a TVE elnökeként már dolgozott együtt a Dornával és Carmelo Ezpeletával, ismeri a sportágat, a sorozat rendezője pedig korábban a Dornának is készített már saját gyártású sorozatokat.

„Jó lesz látni a többi márka titkait. Hiszen akkor is forgatnak a bokszokban, amikor épp a megbeszélések zajlanak. A bokszokban MotoGP-sek között több a hevesebb hőmérsékletű versenyző, mint az F1-ben” – mondta viccesen Pol Espargaró, aki némi önkritikát is gyakorolt ezzel, hiszen híresen ő az egyik legtüzesebb versenyző, ha rosszul mennek a dolog.

De Fabio Quartararo is hasonlóan gondolkodik. „Jobb, ha nem jönnek be a bokszba, amikor a versenyzők mérgesek, de arra kíváncsi vagyok, hogy ki a MotoGP Günthere” – utalt a Formula–1-es Haas csapatfőnökére, Günther Steinerre, aki a róluk szóló sorozatban sem fogja vissza magát szabadszájúság és szúrkálódás tekintetében.

A kulisszák mögé is betekintést nyerhetünk (Fotó: CarmacGP)
A kulisszák mögé is betekintést nyerhetünk (Fotó: CarmacGP)

„Biztos vagyok benne, hogy néhányan a rajtrácsról szeretnének filmsztárok is lenni” – véleményezett a maga módján Jack Miller, aki igen jó eséllyel pályázhatna a legviccesebb szereplő címére.

Ipari titkok nyilván nem kerülnek majd napvilágra, a felvételeket gondos tekintetek vizsgálják majd át a megjelenés előtt. A Dorna által dokusorozatokban is láthatjuk, hogy a legapróbb részletekre is odafigyelnek, ha kell elhomályosítják a telemetria adatokat mutató monitorokat, és a beszélgetések érzékeny részeit is kivágják.

A MotoGP-ről legutóbb hat évvel ezelőtt készült hasonló mozi, a Hitting the Apex-et Mark Neale rendezte, míg a film producere a sportág egyik nagy hollywoodi szerelmese, Brad Pitt volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik