Formula E: Vandoorne a pole-ban; Evans jó helyzetben a záró futam előtt

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.08.15. 12:33
null
Vandoorne bizonyult a leggyorsabbnak az utolsó időmérőn (Fotó: DPPI)
Stoffel Vandoorne szerezte meg a pole pozíciót a Formula E berlini versenyhétvégéjének második szabadedzésén, így ő várhatja az élről a piros lámpák kialvását az idei bajnokság utolsó futamán. A második Oliver Rowland, míg a harmadik Mitch Evans lett, miközben a bajnokságot vezető Nyck de Vries a 13. rajtkockát sajátította ki a mindent eldöntő versenyre.

 

A szombati versenyen pont nélkül maradó, de az összetettet továbbra is vezető Nyck de Vries kezdett a legjobb formában vasárnap a fordított menetirányú pályán. A Mercedes hollandja 1:06.688-as kört jegyzett a berlini első szabadedzésen, előnye 125 ezred volt a bajnokságban 9 pontos hátrányban hetedik António Félix da Costa, míg 166 ezred a vb-küzdelemből már kiszálló Oliver Rowland előtt.

A legközelebbi rivális, Edoardo Mortara a 12. helyen nyitott, s a második gyakorláson is csak hátrafelé haladt. Az élre eközben Rowland tört 1:06.362-es idővel, míg mögé Maximilian Günther, illetve Norman Nato zárkózott fel. Az éllovas De Vrieshatodik pozícióval hangolt az időmérőre.

A kvalifikáció első szakaszában a bajnokság negyedik helyén álló Mitch Evans 1:07.083-as idővel bizonyult a leggyorsabbnak, míg az összetettet vezető De Vries 79 ezredes lemaradásban érkezett a negyedik helyen, így nem lehetett teljesen nyugodt. Noha a második csoportból egyetlen pilóta sem tudott nála jobb időt elérni, a harmadik hatosból többen is előre törtek: az élre 1:06.678-as idővel De Vries csapattársa, Stoffel Vandoorne állt, és Alexander Simsnek, valamint André Lotterernek is sikerült feljönnie továbbjutó helyre, míg a vb-éllovas a 9. helyre csúszott vissza, és még nem ez volt a vége!

Az utolsó csoportból ugyanis többen is be tudtak férkőzni a mercedeses elé, aki így a 13. rajthelyet sajátította ki a mindent eldöntő versenyre. Az összetettben második Mortara a 11., míg a harmadik Jake Dennis a 9. pozícióból rugaszkodhat majd el.

A superpole-ért végül Vandoorne, Rowland, Nato, Sims, Tom Blomqvist, valamint Evans szállhatott harcba. Elsőként a továbbjutók közül a bajnokságban legelőkelőbb helyen álló Evans gurult pályára, az új-zélandi 1:07.010-es körrel kezdett. Őt Blomqvist követte, a NIO versenyzője azonban nem tudott előzni, 96 ezreddel maradt el a jaguarostól.

Harmadikként Sims hagyta el a garázst, akinek 31 ezredes hátránnyal sikerült beférkőznie kettejük közé, míg Nato mért kört sem tudott jegyezni, így Rowland folytathatta a sort. A brit nem is ment rosszul, hiszen 1:06.925-ös körrel nemcsak az élre állt, hanem elsőként tudott bemenni 1:07 alá is. Öröme ugyanakkor sokáig nem tarthatott, hiszen az utolsóként próbálkozó Vandoorne bő 1 tizeddel még nála is gyorsabbnak bizonyult, és elhappolta előle a pole pozíciót.

A belga mellől tehát Rowland rugaszkodhat el, míg a második rajtsorban Evans és Sims foglalhat helyet.

Folytatás 15 óra 30 perckor a záró versennyel!

 

FORMULA E
BERLIN, 2. IDŐMÉRŐ

1. Stoffel Vandoorne (belga, Mercedes) 1:06.794
2. Oliver Rowland (brit, Nissan e-dams) 1:06.925
3. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 1:07.10
4. Alexander Sims (brit, Mahindra) 1:07.041
5. Tom Blomqvist (brit, NIO) 1:07.106
6. Norman Nato (holland, Venturi) idő nélkül

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik