B. Ö. B. 2021.04.25 11:08 Frissítve: 2021.04.25 11:43

Formula E: BMW-rajtelsőség a második időmérőn Valenciában

Jake Dennis szerezte meg a pole pozíciót a Formula E valenciai versenyhétvégéjének második időmérőjén. A BMW brit versenyzője mögött André Lotterer (Porsche) végzett, aki azonban a szombaton kapott három rajthelyes büntetése miatt csak az ötödik pozícióból vághat neki a viadalnak. Az első rajtsorba így Alex Lynn (Mahindra) lépett elő, a második sorból a NIO párosa vághat neki az idény hatodik futamának.

Jake Dennis vághat neki az első helyről az idény hatodik futamának (Fotó: Twitter/Formula E Zone)

 

A drámaian végződő szombati verseny után még nem ért véget a Formula E történelmének első olyan versenyhétvégéje, amelyet utcai pálya helyett klasszikus, épített versenypályán rendeznek. Vasárnap megrendezik az idény hatodik futamát Valenciában, ám a nap a harmadik szabadedzéssel vette kezdetét.

Akárcsak szombaton, a mezőny ezúttal is a nedves pályán gyakorolhatott, ami kissé megnehezítette a versenyzők dolgát. Nem is kellett sokat várni arra, hogy valaki hibázzon, és félbeszakítsák a tréninget – Edoardo Mortara miatt kellett lengetni a piros zászló, aki kicsúszott, és a Venturiját elnyelte a kavicságy. A leggyorsabbnak a két Porsche-versenyző bizonyult André Lotterer, Pascal Wehrlein sorrendben. A harmadik helyen Sam Bird (Jaguar) zárta az edzést.

Az időmérő első csoportjában Wehrlein végzett az élen, míg a második hatosból Jean-Éric Vergne volt a leggyorsabb. A harmadik csoport próbálkozása után továbbra is a DS Techeetah francia versenyzője neve szerepelt az időeredményeket rangsoroló lista élén. Azok viszont, akik az utolsó csoportban teljesítették a gyors köreiket, a javuló pályaviszonyok miatt mindannyian bejöttek Vergne elé, így végül Jake Dennis, André Lotterer, Alex Lynn, Tom Blomqvist, Oliver Turvey és Norman Nato szállhatott harcba a Super pole-ért.


Elsőként az utóbbi versenyző teljesítette a gyors körét, ami 1:30.489-re sikerült. A Nato után próbálkozó Turvey ezt felülmúlta, de csupán 0.086 másodperccel. Harmadikként Blomqvist következett, aki több mint két tizedmásodpercet adott mindkettejüknek, amivel átvette a vezetést.

Lynn viszont már Blomqvistnél is közel fél másodperccel volt gyorsabb. Ez megmutatja, hogy az időmérő során (így a végén is) folyamatosan javultak a tapadási és egyéb viszonyok, így nem meglepő, hogy minél később teljesítette valaki a gyors körét, annál nagyobb eséllyel szállhatott a harcba a Super pole-ért.

A rajtelsőség az utolsóként próbálkozó Jake Dennisé lett, aki mellől – az időmérőt a második helyen záró Lotterer büntetése után – Lynn, a második rajtsorból pedig Blomqvist és Turvey várhatja a piros lámpák kialvását a valenciai második futamon, ami 14 órakor veszi kezdetét.

FORMULA E
VALENCIA, MÁSODIK IDŐMÉRŐ
1. Jake Dennis (brit, BMW)
2. André Lotterer (német, Porsche)*
3. Alex Lynn (brit, Mahindra)
4. Tom Blomqvist (brit, NIO)
5. Oliver Turvey (brit, NIO)

* három rajthelyes büntetés baleset okozásáért

2021.08.28 08:45:13

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Pure ETCR egyetlen magyar versenyzőjével megpróbáljuk egy kicsit bemutatni az autót.

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.