H. L. 2021.07.31 11:27 Frissítve: 2021.07.31 15:08

F3: elvették Colombo győzelmét; Tóth 27. az első hungaroringi versenyen

Ayumu Iwasa aratott győzelmet a Formula–3 magyarországi versenyhétvégéjének első versenyén, miután Lorenzo Colombót utólag megbüntették, aminek értelmében a hetedik helyre esett hátra. A második pozícióba Olli Caldwell, míg a harmadikba Logan Sargeant léphetett előre. Tóth László a 27. helyen látta meg a kockás zászlót.

 

 

Jonny Edgar szerezte meg a tizenkettedik helyet a pénteki időmérőn, aminek értelmében ő vághatott neki az élről a fordított rajtrácsos versenynek. Mellőle Lorenzo Colombo rugaszkodhatott el, míg a második rajtsorból Ayumu Iwasa és Olli Caldwell indulhatott. A pole pozíciót szerző Arthur Leclerc eközben a rajtbüntetését követően a tizenkettedik helyett a tizenötödik pozíciót foglalhatta el, míg a magyar induló, Tóth László a 29. rajtkockából kezdte meg a futamot. 

Edgar jól kapta el a rajtot, ám az 1-es kanyarba menet kissé elfékezte, így a következő kanyarokban keményen kellett védekeznie az őt keményen támadó Colombo ellen. Az első kettős küzdelmeit Iwasa és Caldwell közelről szemlélhette, azonban végül nem történt pozíciócsere a top 4-ben, nem úgy, mint a mezőny végén, ahol Tóth veszített egy helyet. 

Az első négyes a folytatásban is nagyon közel tudott maradni egymáshoz, a dráma aztán a 8. körben következett be: Colombo kívülről ment el Edgar mellett az 1-es kanyarban, amit követően a brit autója lelassult, és rengeteg pozíciót vesztett. Edgar nem is tudta folytatni a versenyt, kénytelen volt lehúzódni a pálya szélére, aminek következményeként rövid ideig sárga zászlós figyelmeztetés volt érvényben. 

 

Colombo eközben lélegzetvételnyi időhöz jutott, s sikerült egy szekundumra növelnie az előnyét a második helyre előrelépő Iwasa, illetve az immár harmadikként futó Caldwell előtt. Őket Logan Sargeant követte, míg Tóth a 29. helyre ugrott fel. 

Noha Sargeant próbálta támadni Caldwellt, előzés nem történt, és beállt a különbség az első négyes között, ami nem is változott egészen addig, amíg Frederik Vesti alatt meg nem adta magát a kocsi. Ezt követően ugyanis pályára küldték a biztonsági autót, amely teljesen összerázta a mezőnyt hat körrel a vége előtt. 

Colombo jól kapta el az újraindítást, és az első négyesben nem is változott a sorrend, hátrébb ugyanakkor az összetettet vezető Dennis Hauger újabb parádés manővereket mutatott be, és a hatodik pozícióba zárkózott fel Clément Novalak mögé. 

Noha az élen már nem változott a helyzet, és Colombo az F3-as pályafutása során először szelte át elsőként a célvonalat, a sportfelügyelők jelezték, hogy a leintést követően vizsgálni fogják, mert a gyanú szerint nem tartotta tiszteletben a biztonsági autós procedúrát. A dobogóra Iwasa és Caldwell állhatott még fel, míg az első ötöst Sargeant és Novalak egészítette ki. 

 

Tóth a 27. helyen futott be azt követően, hogy a verseny végén Ido Cohen kénytelen volt félrehúzódni a Jak Crawforddal történt ütközés okán. 

Folytatás 17 óra 55 perckor a második versennyel.

 

FRISSÍTÉS: Colombót utólag 5 másodperces időbüntetéssel sújtották, miután több mint tíz autónyi távolsággal szakadrt le a biztonsági autóról. A versenyző a szenkció értelmében a hetedik helyre szorult vissza, míg a győzelmet Isawa örökölte meg. 

2021.08.28 08:45:13

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A Pure ETCR egyetlen magyar versenyzőjével megpróbáljuk egy kicsit bemutatni az autót.

2021.06.05 10:12:59

Egyéb autó-motor KOVÁCS NIKOLETT

Johann Zarco nyerte a Katalán Nagydíj első edzésnapját a MotoGP-ben, de nem ő a leggyorsabb.

2021.01.18 15:18:10

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.