Párizs 2024: van meglepetés a vívócsapatokban, Rabb Krisztián utazhat az olimpiára!

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2024.06.25. 21:04
Rabb Krisztián ott lesz Párizsban! (Fotó: Dömötör Csaba)
Kedd este a Magyar Vívószövetség elnöksége elfogadta, és egyhangúlag támogatta Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztését a párizsi csapat összeállítását illetően.

 

A jövő heti ülést előrébb hozták, és már kedden este döntött a Magyar Vívószövetség elnöksége a párizsi olimpiai csapat összetételéről. Nyilvánvaló, hogy a csapatok kapcsán volt ez igazán kérdés – nos, mindkét kardcsapatnál van meglepetés.

A férfiaknál az, hogy Szilágyi Áron, Szatmári András és Gémesi Csanád egyéni indulása mellett a csapatviadalra nem Decsi Tamást, hanem Rabb Krisztiánt nevezik majd, míg a nőknél az, hogy Battai Sugár Katinka csak a csapatversenyen kap(hat) lehetőséget, egyéniben Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca bizonyíthat.

A férfi párbajtőrcsapat összetétele nem volt kérdés, az már igen, ki indulhat egyéniben: Siklósi Gergely és Koch Máté pástra küldése egyértelmű volt, a bázeli Európa-bajnokság pedig döntött, kettejükhöz Andrásfi Tibor csatlakozik, míg Nagy Dávid a csapatversenyben lesz bevethető.

Egyéni kvótát női párbajtőrben (Muhari Eszter), férfi és női tőrben (Dósa Dániel és Pásztor Flóra) szereztek a magyar vívók.

A döntés nyilvánosságra hozatala után nem sokkal Decsi Tamás posztolt a Facebookon:

„Talált. Süllyedt. Hálás vagyok a Jóistennek, hogy az elmúlt több mint három évtizedben szolgálhattam a magyar kardvívást. Tettem ezt tiszta szívvel, alázattal, szeretettel, és teszem ezt a következő évtizedekben is. A harmadik generációval készen állunk a csatákra! Hajrá, magyar kard! Hajrá, Decsik!”

Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője az MTI-nek jelezte, hogy a nap során korábban lemondott posztjáról. A csapatkijelölést követően pedig úgy nyilatkozott. 

„A férfi kardcsapat általam benyújtott, vezetőedzői előterjesztése arra irányult, hogy az elmúlt nyolc évben sikert sikerre halmozó csapat tagjai együtt vívjanak az olimpián. Ezt nem fogadta el az újonnan felállított szakmai testület, amelynek tagjai nem voltak kompetensek ennek megítélésében, mivel más fegyvernemek képviselői.”

Hozzátette: „borzasztó sokként” érte ez.

„Azt gondoltam, hogy azok után, amit ezek a fiúk elértek az elmúlt években, nem vonják kétségbe a szakmai meglátásomat. Sokként ért, hogy más fegyvernemek képviselői leszavazták az elképzelésemet, és ezek után Boczkó Gábor szövetségi kapitány előterjesztette a névsort, melyben nem szerepelt Decsi Tamás. Hangsúlyozom, nekem sosem a testvérem szereplése volt az elsődleges, hanem hogy a legsikeresebb legyen a magyar csapat. Olyan szintű bizalomvesztést éreztem, hogy nem maradt más választásom, minthogy lemondjak a vezetőedzői posztról.”

Az elmúlt években a Szilágyi, Szatmári, Gémesi, Decsi összeállítású csapat ért el számos sikert, többek között világbajnok lett tavaly. Decsinek azonban a mostani idényben nem voltak jó eredményei, miközben Rabb Krisztián egyéniben és a csapatba beugróként is eredményesen vívott.

Az MTI érdeklődésére a szövetség úgy reagált: Decsi András közlésével egyelőre nem foglalkozik, semmilyen hivatalos nyoma nincs a lemondásának, az elnökségi ülésnek pedig a csapatkijelölés volt a témája.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik