Darts: Budapest ad otthont a WDF World Mastersnek októberben

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.05.18. 12:31
Fotó: Földi Imre
A Nemzetközi Dartsszövetség (WDF) legnagyobb múltú megméretésének, a World Mastersnek Budapest ad otthont október 9–13. között a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, hangzott el a Magyar Dartsszövetség szombati sajtótájékoztatóján a fővárosi Magyar Sport Házában.

A Nemzetközi Dartsszövetség 2022 után ismét megrendezi legnagyobb létszámú, 1974-es létrejöttével a legrégebbi megméretését, a World Masterst, a verseny pedig ezúttal Budapesten kap helyet – jelentette be a Magyar Dartsszövetség rendezte szombati sajtótájékoztatón Balázs Gábor elnök a fővárosi Magyar Sport Házában. A World Masterst 2019-ig csak Angliában rendezték meg, majd tavalyelőtt először a szigetországon kívül, így ez lesz az első alkalom, hogy egy nem klasszikus dartsnemzethez érkezik el a viadal, amely 2024. október 9–13. között lesz, a nyilak pedig a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban szállnak majd.

Négy kategóriában (férfi, női, fiú és lány) küzdenek meg a sportolók – az első két napon a selejtezőket bonyolítják le csoportkörös rendszerben, péntektől kezdődnek a főtáblás küzdelmek 128 résztvevővel az egyes kategóriákban, szombaton pedig a nyolcaddöntőktől folytatódik a verseny a vasárnapi döntőkig.

A platina kategóriájú, 50 ezer euró összdíjazású World Mastersszel egy időben és helyszínen rendezik a gold besorolású World Opent (ide a World Masters főtáblájára nem bejutó dartsosok kerülnek), valamint az év végi lakeside-i világbajnokság selejtező tornáját, melyről 12 versenyző nyerhet el kvalifikációt a világversenyre – négy férfi, két nő, négy fiú és két lány. Egy platinaverseny megnyerése (az automatikus vb-kvalifikáció mellett) 270, az aranyviadal győztese 180 ranglistaponttal jár.

Közel ezer nevezést várnak a szervezők – az egyéni kvalifikációk és országkvóták alapján akár 89 magyar dartsos is részt vehet a World Mastersen, jelenleg 46-an kvalifikáltak honfitársaink közül.

„A tagegyesületeink, sportolóink teljesítménye is közrejátszik abban, hogy megkaptuk ezt a lehetőséget a World Masters megrendezésére – mondta Balázs Gábor. – 2019-ben még nehezen volt elképzelhető a lakeside-i részvétel, ezt 2022-ben Ihász Veronika megtörte, majd tavaly már öt magyar dartsos jutott ki, és egyedüli nemzetként képviseltük magunkat mind a négy kategóriában. Ez egy jelentős szakmai és fejlesztési munkának köszönhető: sok világversenyt rendeztünk, csak ebben az évben négy hétvégén nyolc pontszerző megméretést. Továbbá sokat mond a magyar darts helyzetéről, hogy a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága és a Nemzeti Sportügynökség egy olimpiai évben támogatta egy nem olimpiai sportág legnagyobb versenyének magyarországi rendezését.”

Robert Waterman, a WDF rendezvényszervező vállalatának, a WDF Promotions Limitednek az elnöke kezdetként elnézést kért, hogy nem magyarul szólalt meg, majd hozzátette, amilyen sebességgel növekszik a sportág az országban, lehet, a jövőben ismét jelenése lesz, és akkor kénytelen lesz megtanulni a nyelvet. Kijelentette, reméli, hogy a 2024-es budapesti torna sokat hozzáad majd a verseny gazdag történelméhez. Nick Rolls, a WDF főtitkára szintén rámutatott, hogy Magyarország a tavalyi lakeside-i vb-n egyedüli nemzetként képviseltette magát az összes kategóriában, majd kiemelt több nagyobb nevet, akik büszkélkedhetnek World Masters-tornagyőzelemmel, többek között Bob Andersont, Raymond van Barneveldet, Michael van Gerwent, Martin Adamst, Steven Buntingot, Glen Durrantet, Anasztaszija Dobromiszlovát, Lisa Ashtont – vagy a tavalyi PDC-világbajnokságon berobbanó, döntőig menetelő Luke Littlert, aki két éve fiúkategóriában győzedelmeskedett.

„Mindenképpen különleges a magyaroknak, hogy hazai pályán játszhatnak, és nem kell utazniuk – mondta a magyar válogatott Erdei Nóra, aki a kelet-európai ranglistáról jutott be az idei viadalra. – Volt már példa arra pályafutásom során, hogy kvalifikáltam World Mastersre, de nem voltam olyan anyagi helyzetben, hogy egy egyhetes londoni tartózkodást finanszírozzak, fájt, hogy emiatt nem sikerült kijutnom, így ez egy hatalmas lehetőség minden magyarnak, hogy itthon játsszanak.”

A Brit Dartsszövetség (BDO) 2020-as megszűnése után a Nemzetközi Dartsszövetség (WDF) karolta fel a versenyt, és rendezte meg a koronavírus-járvány enyhülése után, három év kihagyást követően először 2022-ben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik