Súlyemelés: nincs menekülőút, a szabályok szerint nem lesz magyar olimpiai kvóta

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.04.13. 08:40
Úgy tűnik, Mitykó Veronika előtt is bezárultak a párizsi olimpia kapui (Fotó: MTI)
A lezárt kvalifikációs alaprangsor szerint csak Kína (férfiak, nők), valamint az Egyesült Államok (nők) szerzett a maximálisan felhasználható három-háromnál több kvótát, így nemhogy tíz, öt hely sem szabadul fel Nagy Péter (25.) és Mitykó Veronika (22.) előtt a ranglistán, s mert a NOB szabályai szerint hazánknak nem jár szabadkártya, 1956 után először rendezhetnek olimpiát magyar súlyemelő nélkül.

Az optimizmusnak is van határa. Ez jutott eszünkbe, amikor olvastuk Dobos Imre M1-nek adott csütörtöki nyilatkozatát. Annak ismeretében, hogy a kvalifikációs versenyidőszakot lezáró phuketi világkupán sérülés miatt visszalépő Nagy Péter és a korábbi eredményén csak egy kilót javító Mitykó Veronika biztosan nem kerül a legjobb húszba a kvalifikációs ranglistán, a Magyar Súlyemelő-szövetség elnöke merész jóslatokba bocsátkozott. Többek között azt találta mondani: 

„Első körben, az eredmények után nincs magyar kijutó, de sok ország van, amely minden súlycsoportban kvalifikált, azok pedig csak három versenyzőt indíthatnak majd. (…) Nemenként ötven fő indulhat, ezen felül még tíz-tíz fő kap kvótát. Tehát nagyon nagy esélyük van a magyaroknak, elsősorban Mitykó Veronikának.” 

Az elnök nagy bátorságról tanúságot téve úgy vélte, legalább tízen kiesnek Mitykó elől a rangsorban, valamint azt is hallhattuk tőle, hogy a helyzetünk jó, mert az IWF alelnöke magyar, az edzőbizottság második embere magyar, úgyhogy „mi minden döntésben biztosan benne leszünk…” 

Ádámi Attila, az IWF alelnöke ha akarna sem tehetne semmit

Vagyis – neve említése nélkül – helyzetbe hozta az IWF (egyik) alelnökét, Ádámfi Attilát, mi pedig megkerestük a sportdiplomatát, mit kezd a neki dobott labdával. Kezdhet-e egyáltalán valamit vele, például ha nem esnek ki elegen Mitykó elől, kaphatunk-e szabadkártyát? 

Ő tömören így válaszolt a Nemzeti Sportnak: „A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályai alapján Magyarország nem jogosult szabadkártyára. Minden erre vonatkozó előírás megtalálható az IWF honlapján.”

Nem lepett meg minket a válasz, hiszen a szabadkártyákat (21 egyéni sportágban összesen 102-t; súlyemelésben 6-ot) az olimpiai mozgalom „kisegerei” kaphatják meg az univerzalitás jegyében, amelynek lényege, hogy minél több ország lehessen résztvevője a játékoknak. Csak azon olimpiai bizottságok adhatják be igényüket (amúgy 2024. január 15-én lejárt a határidő), amelyek csapatát átlagban kevesebb mint 9 sportoló alkotta a legutóbbi két olimpián. Világos, hogy mi nem élhetünk a lehetőséggel, hiszen Rióban 156, Tokióban 173 honfitársunk versenyzett, Ádámfi Attila tehát ha akarna sem tehetne semmit. 

És akkor nézzük Dobos Imre másik felelőtlen jóslatát a legalább tíz kiesőről…

A matematika törvényeit nem lehet felülbírálni, éppen ezért gyorsan utánaszámoltunk, hány ország szerzett a maximálisan felhasználható háromnál több kvótát az öt olimpiai súlycsoportban, azaz hány ország lesz kénytelen visszahívni a legjobb tíz közé kerülő, ám létszám felettivé váló versenyzőit. A valóság kijózanító: a férfiaknál egyedül Kína (4), a nőknél csak Kína (5) és az Egyesült Államok (4) teljesített túl, papíron többletkvótához jutva. Vagyis semmit sem segítene Mitykón, ha kategóriájából netán kiesne a kínaiak toronymagas favoritja, Li Ven-ven vagy az amerikai Mary Theisen-Lappen. Sőt az sem osztana-szorozna, ha egy-két országot doppingügy miatt kvótamegvonással büntetnének.

Magyarán nincs észérv, amely reményt adhatna, így 1956 után (nem számítva a bojkottált 1984-es játékokat) rendezhetnek újra olimpiát magyar súlyemelő nélkül.

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) nem sokat várt, a phuketi világkupát követően egy nappal, pénteken le is zárta a kvalifikációs alaprangsort. A ranglista az olimpiai kvótára pályázó emelők bármelyik kvalifikációs viadalon elért legjobb eredménye szerint áll össze, országonként egy versenyzővel. A rangsor alapján az öt-öt férfi (61, 73, 89, 102, +102 kg) és női súlycsoportban (49, 59, 71, 81, + 81 kg) tízen-tízen biztosan kvótát szereznek, illetve ha egy kontinens nem képviselteti magát a top tízben, a rangsorban legjobb versenyzője indulási jogot kap, vagy ha mind az öt földrész ki van pipálva az elitben, a 11. helyezett mehet Párizsba. A rendezőnek garantált számú kvóta jár (2-2 súlycsoportban 1-1), a maradék indulási jogot az univerzalitás jegyében osztják ki. Ahogy fent írtuk, a maximálisan felhasználható háromnál több indulási jogot szerző Kínának a férfiaknál egy, a nőknél két, az Egyesült Államoknak a nőknél egy kvótát vissza kell adnia, május 15-ig kell eldönteniük, melyik három súlycsoportban indítanak versenyzőt Párizsban.
Húszon kívül Nagy Péter és Mitykó Veronika


SÚLYEMELÉS
LEZÁRT OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS ALAPRANGSOR
Magyar érdekeltségű súlycsoportok
Férfiak
+102 kg (109 és +109 kiló együtt)
1. Lasa Talahadze (grúz) 474 kg

10. Bidani (algériai) 426

20. Kajdocsi (szerbiai) 391

25. Nagy Péter 381
Nők
+81 kg (87 és +87 kiló együtt)
1. Li Ven-ven (kínai) 325 kg

10. Sipaia (ausztrál) 267

20. Rustamova (türkmén) 231

22. Mitykó Veronika 221
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik