Sportlövészet: Major Veronika országos csúccsal nyerte az Eb-válogatót

Vágólapra másolva!
2024.04.07. 19:12
Major Veronika világcsúcsot lőtt, ám „rossz versenyen” (Fotó: Árvai Károly)
Nemzetközi színvonalú versenyt hozott a női sportpisztolyosok vasárnapi küzdelme a Fehér úti Nemzeti Lőtéren rendezett Európa-bajnoki válogató zárónapján, melyen Major Veronika döntős országos csúccsal nyerte meg a számot.


A keszthelyiek klasszis sportlövője a fináléban 43 pontot ért el, ami a fennálló világcsúcsnál is jobb, ám nemzeti bajnokságon nem lehet világrekordot  javítani, így „meg kellett elégednie” a magyar csúccsal.

„A versenyen szerettem volna bebizonyítani saját magamnak is, hogy igenis van helyem az Európa-bajnoki csapatban, illetve szerettem volna mindkét napon nagyon jól lőni, ami sikerült is” – mondta az M4 Sportnak Major, aki szombaton – amikor csak alapversenyt rendeztek a számban – és vasárnap is 585 kört ért el a 30+30 lövéses alapban. Mindehhez hozzátette, hogy jövő héten a pénteken kezdődő riói olimpiai kvalifikációs versenyen lép lőállásba, és bízik benne, hogy hasonlóan jól megy majd neki a verseny.

A 25 méteres számban ugyanakkor nem csupán Major teljesített kiválóan, az alapversenyben ugyanis Jákó Miriam 586 körrel minden riválisánál jobb volt, míg a harmadik legjobb eredményt elérő Sike Renáta szintén kiemelkedő eredménnyel, 583 körrel zárt. A döntőben utóbbi szerezte meg a második helyet 36 ponttal, Jákó pedig 26-tal lett harmadik.

A férfi puskások 50 méteres összetett versenyében mindkét magyar párizsi kvótás, Péni István és Pekler Zalán is remekelt, előbbi 592 körrel győzött, utóbbi 590 körrel lett második.

A nők hasonló számában, a Bakonyi Irén-emlékversenyen a szerb Szanja Vukasinovics lett a győztes 588 körrel, mögötte a legjobb magyar 582 körrel Gáspár Lalita lett. A harmadik helyezett Toma Dorina szintén 582 kört ért el. 

A vasárnap zárult viadal az első válogató volt a május végén sorra kerülő horvátországi olimpiai kvalifikációs Eb-re. A második válogatót három hét múlva rendezik Zalaegerszegen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik