Asztalitenisz: Párizsért küzd az Ecseki, Madarász párosunk

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.04.10. 16:05
Az Ecseki Nándor, Madarász Dóra párosunk évek óta Párizsra fókuszál (Fotó: WTT)
Csütörtökön és pénteken, a havirovi olimpiai selejtezőn az Ecseki Nándor, Madarász Dóra duó a mezőny többi tagjához hasonlóan több esélyt is kap, hogy kvalifikáljon a párizsi olimpiára.

Olimpiai szemüvegen át nézve asztaliteniszezőink egyelőre nem állnak jól, hiszen eddig egyetlen kvótát sem sikerült szerezniük. Szerencsére még nincs veszve semmi, mert bár az már biztos, hogy férfi és női csapatunk nem állhat asztalhoz Párizsban, férfi és női egyesben, valamint vegyes párosban még van esély az olimpiai részvételre – az Ecseki Nándor, Madarász Dóra kettős sorsa a következő napokban el is dől.

„A havirovi vegyes páros olimpiai selejtezőn párosunkat a negyedik helyen emelték ki – kezdte a száraz ténnyel férfiválogatottunk szövetségi kapitánya, Lindner Ádám. – Mivel a csehországi tornán négy párizsi helyet osztanak ki, ezért joggal lehetünk bizakodók, még annak tudatában is, hogy nehéz verseny előtt állunk.”

Való igaz, ilyen kiélezett szituációban a kiemelési rangsor inkább csak irányadó, a legritkább esetben köszön vissza a végeredménynél, ekkora tét mellett nemcsak a magyar kettős, de az elsőnek rangsorolt spanyol Alvaro Robles, Maria Xiao duó sem mehet biztosra. Már csak azért sem, mert a szisztéma igencsak kegyetlen: a 26 párost két egyenes kieséses táblára sorsolták, s a két tábla győztese a havirovi torna első napjának végére olimpiai résztvevő lesz, majd a maradék 24 egység újabb két egyenes kieséses táblára kerül, s itt is a két győztes kvalifikál Párizsra. Mivel a sorsolás már elkészült, ezért tudjuk, a mieink az 1-es táblára kerültek, a nyolcaddöntőben erőnyerők, a negyeddöntőben pedig az olasz John Oyebode, Gaia Monfardini és a cseh Jan Valenta, Zdena Blasková kettős párharcának győztesével találkoznak.

„A sorsolás eleje az indulók szintjéhez képest nem rossz, a folytatás viszont már jóval nehezebb lesz, a legjobb négy között a szlovák, indiai, észak-koreai hármasból kapunk ellenfelet – magyarázta Lindner. – A mérkőzéseken négy szettet kell megnyerni a győzelemhez, így talán kisebb az esélye a nagy meglepetésnek. A legtisztább természetesen az lenne, s az is az elsődleges célunk, hogy egyenes ágon megszerezzük a négy kvóta egyikét. Amolyan B-tervként azért érdemes arra is figyelni, hogy a világranglistán elfoglalt helyünk alapján is kijuthatunk Párizsba abban az esetben, ha legfeljebb két, a rangsorban mögöttünk álló páros szerez kvótát. Szóval ebben a két nap napban több esélyünk is lesz, abban bízom, hogy így vagy úgy, de sikerrel járunk.”

A havirovi asztaloknál ennek nyilván nem lesz jelentősége, de azért érdemes megjegyezni, hogy amióta az asztalitenisz 1988-ban bekerült a programba, nem rendeztek olimpiát magyar versenyző nélkül – remélhetőleg ez a sorozat Párizsban is folytatódik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik