Szorongásos rohamok, súlyfelesleg – Luke Humphries ezekkel is megküzdött a vb-trófeáért

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2024.01.04. 12:07
null
Luke Humphries a világbajnoki trófeával (Fotók: Getty Images)
Sokan unalmasnak, még többen átlagosnak tartják a darts új világbajnokát, Luke Humphriest. Jóllehet, távol áll Peter Wright, Gerwyn Price vagy Michael van Gerwen domináns karakterétől, de elhivatottságának, küzdeni akarásának és alázatosságának köszönhetően a teljes mezőny fölé emelte magát.

Luke Humphries 1995. február 11-én született Angliában, Newburyben, s 2010-ben, tehát 15 évesen kezdett dartsozni. 2018-ban szerzett először Pro Tour-kártyát, az első éve nem alakult acélosan, a UK Openen elért harmadik körös szereplése, valamint az egyik Players Championship-állomáson játszott elődöntőt leszámítva a legtöbb viadalon az első vagy a második fordulóban búcsúzott.

A 2019-es világbajnokságon már megsüvegelendő eredményt ért el, hiszen Adam Huntot, Stephen Buntingot, Dimitri Van den Berghet és a címvédő Rob Crosst legyőzve negyeddöntőbe jutott, ott azonban vereséget szenvedett Michael Smithtől. Az ígéretes idénykezdet drámai fordulatot vett április 27-én, amikor a European Tour negyedik állomásán 5–2-es előnyről 6–5-re kikapott James Wade-től.

Olyannyira megviselte a vereség, hogy fizikailag is súlyos hatással volt rá. Szakember segítségét kérte, hogy megpróbálja megérteni a tüneteket. Mint kiderült, régóta szorongásos rohamokkal és önértékelési problémákkal küzdött, ennek ismeretében, s az egészsége megőrzése miatt azt is fontolóra vette, hogy abbahagyja a dartsot.

Ám ő úgy döntött, erőt vesz magán, szembeszáll a démonjaival, és megpróbálja legyőzni őket.

„Eltitkoltam az érzéseimet, nem voltam száz százalékban önmagam” – fogalmazott később.

A 2019-es vb óta mintegy 25 kilótól szabadult meg
A 2019-es vb óta mintegy 25 kilótól szabadult meg

Humphries mindenekelőtt terápiára járt, hiszen változtatni szeretett volna a mentalitásán, majd az életmódját is átalakította. A teljes étrendváltás mellett szobakerékpáron edzett, és fokozatosan fogyott.

„Sok játékos fogyott sokat, és ez negatívan hatott a teljesítményükre. Ha heti két kilót dobsz le edzés közben, a tested nem igazán veszi észre a változásokat. Ha úgy fogytam volna huszonöt kilót, hogy közben egy nyilat sem dobok el, akkor valószínűleg ez nálam is így alakul. De én jobban éreztem magam, és a teljesítményemre is pozitívan hatott” – idézte Humphriest a The Telegraph.

A most 28 éves játékos egyre jobb eredményeket ért el, így szépen haladt felfelé a világranglistán. A 2020-as vb-n is negyeddöntőig jutott, egy évvel később a UK Open fináléjában lépett tábla elé, amelyen épp James Wade-del szemben maradt alul – noha ez idő tájt némi súlyfelesleggel még küzdött, mentálisan feltehetően már sokkal jobban bírta a vereséget. Ugyanebben az esztendőben három Players Championship-versenyen menetelt a döntőig.

A 2021-es UK Openen
A 2021-es UK Openen

2022 még meggyőzőbben alakult, ismét negyeddöntőt játszhatott a világbajnokságon, ugyaneddig jutott az Eb-n is, ráadásul a Grand Slam of Dartson és a Players Championship Finalson elődöntős volt, s négy állomást nyert meg a European Tour-sorozatban.

A tavalyi vb-n a negyedik kör jelentette neki a végállomást. Hiába tartozott ekkor már egyértelműen a topjátékosok közé, nem kapott meghívást a Premier League nyolcfős mezőnyébe. Egyesek úgy tartják, ebben közrejátszhat az is, hogy sokan unalmasnak, még többen átlagosnak tartják Luke Humprhiest. Beceneve „Cool Hand Luke”, ami valljuk be, valóban kevésbé izgalmas, mint Peter Wrighté (Snakebite) vagy Michael van Gerwené (Mighty Mike). S talán az is igaz, kevésbé eladható figura, mint az izmokkal díszített pólót viselő, a színpadon ordító Gerwyn Price.

Humphries az esetek döntő többségében higgadtan, kimérten viselkedik, és ránézésre tényleg olyan, mint egy átlagos srác. De mindeközben megtestesíti a sportemberek legfőbb erényeit: elhivatottságának, küzdeni akarásának és alázatosságának köszönhetően olyan esztendőt produkált, amelynek hála a világbajnokság legfőbb esélyeseként érkezhetett az Alexandra Palace-ba. Nyert két Players Championship-tornát, a European Touron egyszer diadalmaskodott és szerepelt öt másik döntőben (Budapesten kilencnyilast dobott a fináléban), a négy őszi major tornából hármat is megnyert, a pontszerző versenyeken 110-zel több 180-ast dobott, mint a kategóriában második Dave Chisnall.

Az esélyesség terhe nem hatott rá jól a vb-n, két mérkőzésen is nagyon küszködött. A német Ricardo Pietreczkóval szemben 1:3-ról nyert 4:3-ra, miközben a lelátót megtöltő német szurkolósereggel is meg kellett küzdenie. Joe Cullen ellen 0:2-ről fordított, honfitársának két meccsnyila is volt ellene, hatalmas csatában, a döntő szettben hirtelen halálban nyerte meg a nyolcaddöntőt.

A nyolc között sikerült emelnie játéka színvonalán, Dave Chisnall ellen 103.5-ös, Scott Williamsszel szemben 108.74-es körátlagot ért el, és a két meccsen mindössze csupán egyetlen szettet vesztett. A tornán megélt helyzeteket és bemutatott fejlődési ívét tekintve a döntő előtt másik esetben azt lehetett volna mondani, nem férhet sok kérdés ahhoz, hogy megnyeri a világbajnokságot, csakhogy honfitársával, a tornán végig rendkívül magas színvonalon játszó 16 éves „csodagyerekkel”, Luke Littlerrel került szembe.

Humphries a döntőbe jutással már világelső lett, de itt nem állt meg: fantasztikus játékkal 2:4-ről fordítva, sorozatban öt szettet megnyerve 7:4-es sikert ért el, így elérte sportkarrierje legnagyobb álmát, világbajnok lett!

„Littler minden figyelmet megérdemel – a dicséreteket és a médiát is az oldalán. Tizenkét éves volt, amikor először játszottam vele, és már akkor is ijesztően jó volt. Ismét igazolta, joggal tartják ilyen nagyra, de én mindvégig hittem magamban. Mindenki azt hiszi, hogy a dartsozók élete könnyű, de ez nem így van. A European Tour állomásai a lehető leghosszabb napok, és tömegével csináltam végig őket. Ennek köszönhetően valószínűleg még három meccset bírnék a döntő után. Nem hiszem, hogy a magam alkalmatlan és egészségtelen változatában ott tartanék most, ahol. Talán több játékos követi a példámat, s rájönnek, hogy a fittség és az egészség egy kis előnyt jelenthet” – nyilatkozott Luke Humphries.

A kétgyermekes családapa győzelmével feltehetően még egy álmát megvalósította. Régóta szeretett volna eleget keresni ahhoz, hogy nyugdíjba vonultathassa 40 éve tetőfedőként dolgozó édesapját. A címért járó 500 ezer fonttal ezt biztosan megteheti.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik