Vívás: négy helyszínen hat szakág a vk-n

Vágólapra másolva!
2023.12.07. 10:22
null
Fotó: Getty Images
Teljes programot bonyolítanak le a hét második felében a vívók számára a világkupa-sorozatban: négy helyszínen mind a hat szakág versenyzői pástra lépnek olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos viadalokon.

Kardban Grand Prix lesz Orléans-ban, így egyéni versenyre kerül sor a férfiaknál és a nőknél is.

„A férfi kardvívók számára tavaly rendeztek először rangos versenyt ebben a csodálatos, történelméről és kultúrájáról híres francia városban – elevenítette fel az MTI-nek Decsi András, a férfi kardozók vezetőedzője. – Amikor még én versenyeztem, Nancyban volt a világkupa, aztán hosszú ideig a férfiak versenynaptárában nem szerepelt francia helyszín. Szinte napra pontosan egy éve viszont a nők hagyományos Grand Prix-viadalával párhuzamosan a férfiakét is megrendezték Orléans-ban.”

Mint mondta, nagyon elégedett volt a versenyzőivel.

„Szilágyi Áron nagyszerűen vívott, világbajnoki győzelme után aranyéremmel tért vissza a pástra, és további hat versenyzőnk is a főtáblán szerepelt. A szervezés méltó volt a város hírnevéhez, telt ház figyelte a döntős küzdelmeket. Kellemes helyszín Orléans, megszerettük a várost, szívesen térünk vissza” – folytatta.

Decsi András emlékeztetett rá, hogy a férficsapat olimpiai részvétele szinte biztos, de hozzátette, egyetlen versenyt sem vesznek félvállról.

„Már csak azért sem, mert az egyéni világranglistás helyezéseken lehet javítani, és a Grand Prix remek alkalom a pontgyűjtésre. Természetesen figyeljük az ellenfeleket, és azt is, hogy mi az új trend a zsűrizésben, milyen akciót hogyan értékelnek a versenybírók” – árulta el.

A női kardozók is Orléans-ban versenyeznek szombatig. A hazai szövetség honlapjának előzetese szerint a férfiaknál az összes világklasszis ott lesz a páston, a nőknél pedig egyedül a műtétje után lábadozó Márton Anna hiányzik majd. A férfi mellett a női kardválogatott is nagyon közel állaz ötkarikás részvétel kiharcolásához, így az egyéni viadal leginkább a csapatba kerülés szempontjából fontos. Illetve a legjobbak számára – mint arra emlékeztet a hunfencing.hu – azért is, mert jobb világranglistás helyezés kedvezőbb ágat eredményezhet majd Párizsban.

Férfi és női párbajtőrben Vancouverben rendeznek világkupát, melyen a csapatverseny kerül a fókuszba. A magyar férficsapat kvótát érő helyen áll, ezt a pozícióját kellene megerősítenie, míg a női együttes számára a versenyben maradás a cél, elsősorban az ukránokkal szembeni hátrányát kellene csökkentenie.

A női tőrözők Újvidéken versenyeznek, a magyaroknak a csapatkvóta kiharcolásához nagy bravúrra lenne szükségük, az ehhez vezető úton most tehetik meg az első lépést, míg a Japánban, Tokonaméban pástra lépő férfiak esetében egyéni kvóta kiharcolására van esély, és ebben a tekintetben a világranglistán jelenleg 17. Dósa Dániel van a legkedvezőbb helyzetben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik