Darts: öt magyarnak szoríthatunk a WDF-világbajnokságon

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2023.12.01. 23:29
null
Fotó: Magyar Darts Szövetség
December 2. és 10. között rendezik a második WDF-dartsvilágbajnokságot, amely a már megszűnt BDO szervezet világversenyeinek jogutódja. Egyedülálló módon öt magyar színekben induló játékos is szerepelhet a Lakeside-ban.

„A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket” – bár nem állapítható meg egyértelműen az idézet pontossága (lásd Halmágyi Miklós kutatását a témában), a legenda szerint a nyugati népek így könyörögtek, hogy megmeneküljenek a kalandozó magyaroktól a 900-as években. Akárhogy is, a World Darts Federation (WDF) szervezte második dartsvilágbajnokságon,december 2. és 10. között öt honfitársunk nyilai szállnak a Lakeside Country Clubban az angliai Frimley Greenben, mely helyszín a már megszűnt British Darts Organisation (BDO) szervezet világversenyeinek is otthont adott 1986 és 2019 között. Ihász Veronika tavaly első magyar dartsosként szerepelhetett a női vb-n, idén pedig ismételhet – a férfiaknál Kovács Patrik és Takács Gábor jutott ki, míg az ifjúsági (18 év alatti) versenyzők között a fiúknál Borbély András, a lányoknál Turai Krisztina mérethet meg.

A magyar létszám minden tekintetben egyedülálló, ahogy az is, hogy egyedül Magyarország vonultat fel minden kategóriában játékost.

„Az idei torna sokkal másabb, mert ezúttal már elvárásaim vannak magammal szemben – mondta lapunknak Ihász Veronika, aki tavaly az első körben simán, leget sem vesztve legyőzte az amerikai Paula Murphyt, majd a későbbi bajnok angol Beau Greavestől is elcsent egy szettet, ráadásul az első felvonás végén dobott 164-es kiszálló női rekord a vb-k történetében. – Szeretnék még jobban teljesíteni, mint legutóbb, így ez kicsit nehezebb nekem.”

Ihász az első körben Jo Clementscel néz szembe, és ha nyer, a 2019-ben világbajnoki ezüstérmes Lorraine Winstanleyvel találkozhat. Clements a legutóbbi versenyein alig-alig ment 60-as átlag fölé, volt, hogy az 50-es is kevéssel volt meg. „Egyetlenegyszer játszottam Jóval, méghozzá néhány éve egy hazai rendezésű WDF-tornán – akkor sikerült nyernem, ám sajnos ez régen történt, azóta nem találkoztam vele. A párom nézte a meccseit, a statisztikáit, ennek fényében készülünk fel az első fordulós meccsemre” – utalt Ihász edzőjére-férjére, az egyébként szintén játékos Rucska Józsefre.

„Hála az égnek, a magyar darts fejlődik, egyre magasabb színvonalon játszanak a fiúk és a lányok egyaránt. Örülök, hogy nem egyedül leszek kint, hanem minden egyes kategóriában ott vagyunk” – tette hozzá Ihász Veronika.

A hölgyek 24-es, míg a férfiak 48-as főtáblán küzdenek a serlegért a 257 ezer font összdíjazású versenyen. (A fiúknál csak elődöntőt és döntőt, a lányoknál csak döntőt játszanak a vb-n – az ő szereplésüket meghatározó előtornát a hollandiai Assenben rendezték 2022. december 11-én, a fiúknál a legjobb négy, a lányoknál a döntő játékosai vb-résztvevők.) A WDF-világranglista legjobb nyolc női, illetve legjobb tizenhat férfi játékosa kiemeltként csak a második körben kezd, mindenki más az első fordulóban – az úgynevezett „platina” vagy „arany” besorolású tornák nyertesei, a területi ranglisták vezetői (férfiaknál a másodikok is), valamint az ugyancsak asseni kvalifikációs tornáról bejutók és a további világranglista-helyezettek, akikkel feltöltik a főtáblát. Rendhagyó módon a résztvevők már 2022 novemberében, a kvalifikációs versenyről kiegészülve december 12-én ismertek voltak (ekkor a világbajnokság időpontját még meg sem határozták), ugyanis a WDF ezt követően átállt a PDC-ben is használt kétéves ranglistára, ez a következő világbajnokság szempontjából lesz lényegi. Vagyis tavaly ilyenkor már tudtuk: Ihász Veronika és Kovács Patrik a kelet-európai ranglista első helyéről, Takács Gábor a WDF-rangsorról jutott ki a vb-re. Ezután Turai Krisztina a lányok selejtezőjéről kvalifikált december közepén – egyedül Borbély András szereplése derült ki később, ő eredetileg nem harcolta ki a vb-versenyzés jogát, de az angol Luke Littler idén szeptemberi visszalépésekor Borbély vezette a fiúk ranglistáját, így mégis ott lehet a Lakeside-ban.

A Professional Darts Corportation (PDC) döntése alapján a WDF vb-n szereplők nem játszhatnak a PDC szervezte világversenyen, vagyis a mindkettőre kvalifikáló játékosnak döntenie kellett. A WDF-ranglista legjobb tizenhat játékosa között a már említett Luke Littler, az új-zélandi Haupai Puha és Ben Robb, valamint a francia Thibault Tricole is azok között van, akik az Alexandra Palace mellett döntöttek, viszont Beau Greaves a címvédést tűzte ki célul Frimley Greenben. Ismert kimaradó még például az ausztrál Raymond Smith, ő egészségi gondok miatt nem játszik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik