Parasport: kihirdették a K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram idei nyerteseit

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.11.30. 12:04
null
Szabó Alexandra boccia versenyző (Fotó: hparalimpia.hu)
Szabó Alexandra boccia versenyző, Nádasdy Andrea kerekesszékes vívó és Vígh Tímea asztaliteniszezőket segítő szakember részesült egyenként egymillió forintos támogatásban a 2007-ben indult K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram idei ösztöndíjasaként.

 

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a K&H Bank csütörtöki ünnepi eseményén elhangzott, hogy a jövő évi, párizsi paralimpián 22 sportágban mérhetik össze tudásukat a versenyzők, ezek közül a magyar sportolók a 17 egyéni sportág mindegyikének kvalifikációján részt vesznek. A versenyzők eddig hét sportágban 12 kvótát szereztek, de a kvalifikációs időszak több sportágban július elejéig tart, így van remény az újabb indulási jogok begyűjtésére.

„A K&H 17 éve támogatja a magyar paralimpiai csapatot, így a 2024-es párizsi játékok már az ötödik közös paralimpia lesz, amelyen együtt izgulhatunk a magyar kiválóságokért” – mondta Guy Libot, a K&H csoport vezérigazgatója.

„Ezek az eltökélt sportolók mindent megtesznek, hogy a legjobban teljesítsenek a Párizsba vezető úton, elkötelezettségük példaként állhat mindenki előtt, legyen szó sportról, hivatásról vagy magánéletről. Mi a K&H-nál anyagi támogatással igyekszünk segíteni őket, hogy minél zavartalanabbul készülhessenek a megméretésekre. A K&H mozdulj! ösztöndíjprogram 2007 óta az idei nyertesekkel együtt 34 parasportolót és segítőt támogatott összesen 29 millió forinttal. A díjazott sportolók közül 6 már biztosan ott lesz Párizsban, és további 11 versenyzőnek van esélye a kijutásra” – emelte ki Guy Libot.

Az eseményen ott volt Raymon Blondel, az Európai Paralimpiai Bizottság elnöke is, aki az elnökség magyarországi ülése alkalmából tartózkodik Budapesten. A sportvezető elmondta: küldetésük, hogy különböző sportversenyek rendezésével hozzájáruljanak a befogadóbb társadalom kialakításhoz.

Szabó László, az MPB elnöke megemlítette, hogy most érkezett haza Szaúd-Arábiából, ahol megbeszéléseket folytatott az ottani paralimpiai bizottság vezetőivel, és büszkén számolt be a magyar paralimpikonok mellett álló támogatókról.

„A magyar paralimpiai csapat már javában készül a jövő évi párizsi paralimpiára. Célunk, hogy minden idők legnagyobb csapatával minden idők legjobb eredményét érjük el. Jelenleg 12 kvótásunk van, de ötvenig meg sem állunk! Ha egy-kettővel alatta maradunk, azt sem bánom. Csapatunkban lesznek rutinos paralimpikonok és ifjú reménységek. Az ő felkészülésüket segítő szakemberek szerepe felbecsülhetetlen a Párizsba vezető úton” – fogalmazott Szabó László.

A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram 2023-as díjazottjai:

Felnőtt kategória: Szabó Alexandra, boccia (A 23 éves sportoló legkiemelkedőbb sikerei közé tartozik az Európa-bajnoki cím, amelyet Sevillában szerzett 2021-ben, párosban pedig ezüstérmes lett. Idén a multisport para Eb-n állhatott fel a dobogó második fokára egyéniben, párosban pedig a negyedik helyen végzett.)

Reménység kategória: Nádasdy Anna, kerekesszékes vívás (A 18 éves sportoló az U23-as korosztályban tavaly a világbajnokságon tőr és kard fegyvernemben aranyérmet, míg párbajtőrben bronzérmet szerzett. Az idei vb-n megvédte világbajnoki címeit. A felnőtt kerekesszékes válogatott tagjaként is jelentős sikereket ért el, a női tőrcsapattal tavaly a világkupán aranyérmet, míg idén, vb-n bronzérmet szerzett.)

Segítő kategória: Vígh Tímea, para asztalitenisz (A csapat masszőre a versenyzők testi egészségén kívül lelki jóllétükre is nagy hangsúlyt fektet, számos paralimpikon fordul hozzá segítségért, ha edzőtáborban vagy nemzetközi megméretésen vesz részt. A szakember biztosan részt vesz a párizsi paralimpián, hiszen már van egy kvótája a magyar csapatnak para-asztaliteniszben.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik