Los Angeles 2028: strandevezés váltja a könnyúsúlyú kétpárt

Vágólapra másolva!
2023.10.14. 18:19
null
A strandevezés bekerül a 2028-as olimpiai programba (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága arról is döntött Mumbaiban, hogy az evezésben a könnyűsúlyú kétpár női és férfi versenyszámát a strandevezés váltja fel a 2028-as Los Angeles-i játékokon.

 

A hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint a sportág innovatív és dinamikus szakágának lebonyolításáról és a kvóták számáról majd a párizsi olimpia után döntenek.

A nemzetközi szövetség (World Rowing) három versenyszámot javasol: férfi és női egypárevezős, valamint vegyes kétpárevezős.

A NOB hírleveléből kiderül, hogy az új számok a könnyűsúlyú kétpár versenyeit helyettesítik Los Angelesben, az pedig már korábban eldőlt, hogy a strandevezés a 2026-os dakari ifjúsági olimpia programján is szerepel.

A beach sprint futam a parton kezdődik, 10-50 méter futást követően kell a segítők által tartott hajóba minél gyorsabban beülni. Ezután egy bójasoron kell szlalomozva végighaladni a 250 méteres pályán, majd a harmadik bóját megkerülve, egyenesen és a lehető leggyorsabban visszaevezni a partra, illetve visszafutni a célba.

A NOB közleménye kitér rá, hogy a végrehajtó bizottság végigvette az összes nemzetközi szövetség versenyszámokra vonatkozó javaslatait, de csak erről az egy változtatásról döntött, e tekintetben viszont a vasárnap kezdődő közgyűlésnek nincs is teendője.

Nem úgy, mint teljes sportágak esetében, amelyekben a jóváhagyása szükséges. A NOB végrehajtó bizottsága ugyancsak Mumbaiban úgy foglalt állást, hogy az előzetes műsorból kihagyott három sportág közül az öttusa és a súlyemelés programba kerülését támogatja a 2028-as olimpiára, az ökölvívásét viszont nem. Thomas Bach NOB-elnök még pénteken azt is bejelentette, hogy az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a fallabda, illetve baseball/softball felvételét támogatja a vb.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik