Karate: rekordlétszámmal rajtol a hazai vb

Vágólapra másolva!
2023.10.20. 23:15
null
Schmidt Gábor (balra) és Mészáros János is „örömkaratét” vár a sportolóktól (Fotó: Koncz Márton)
Keddtől vasárnapig a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont a 26. karate-világbajnokságnak, amely minden idők legnagyobb sportági versenye lesz.

 

Újabb rangos világversenynek ad otthont Magyarország, október 24. és 29. között a Papp László Sportarénában rendezik a 26. karate-világbajnokságot. A verseny több szempontból is nagy jelentőségű – 2024-től a vb-indulás jogát kvalifikációs versenyeken harcolhatják ki a karatékák, az idei az utolsó olyan esemény, amelyre kategóriánként minden ország szabadon nevezhetett be egy-egy versenyzőt. Ez is közrejátszik abban, hogy a budapesti viadalon újabb rekord dől meg, ugyanis a madridi világbajnokságot túlszárnyalva eddig 114 ország 1250 versenyzője nevezett, s ahogy a verseny hivatalos sajtótájékoztatóján is elmondták, a csapatversenyben indulókkal és a vízumra várókkal együtt a végleges létszám elérheti az 1300-at is. A magyar csapat sohasem látott létszámban képviselteti magát, idén először minden kategóriában lesz sportolónk: az összesen 22 tagú karate- és 18 tagú parakarate-válogatottól három-négy érem megszerzését várja a szakvezetőség.

Mészáros János, a Magyar Karate-szakszövetség (MKSZ) elnöke elmondta, hogy az esemény tulajdonképpen már elkezdődött, 500 bíró és 400 edző napok óta Budapesten tartózkodik, és képzéseken vesz részt.

„Sok nagy versenynek voltunk már házigazdái, de hazánk még sohasem rendezett karate-világbajnokságot, ami ráadásul több szempontból is rekordokat hoz – fogalmazott Mészáros János.      – Egyrészt hatalmas sportdiplomáciai siker a Magyar Karate-szakszövetségnek, másrészt jól illeszkedik a jubileumi évhez, amely során a karate hazai fennállásának ötvenedik évfordulóját ünnepeljük. Ennek méltó zárása lesz a világbajnokság.”     

Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár a Sportoló Nemzet Programról beszélt, és kiemelte: a karate-világbajnoksággal is szeretnének minél többeket a sportos életmód felé terelni.

„Nagy öröm, hogy a karate-világbajnokság révén olyan sportág csúcseseményének adhat otthont Budapest, amely Magyarországon és világszerte is rendkívül népszerű, sokakat megmozgat, miközben művelői egy különleges kultúrát is megismerhetnek” – fogalmazott.

A történelmi eseményen ennek megfelelő eredményekben bíznak a szervezők. Korábban négyszer sikerült magyar karatésnak vb-ezüstig jutni, de a világbajnoki cím még hiányzik a gyűjteményből. Ezt a hiányt próbálják meg a hazai közönség buzdításával, várhatóan telt ház (5000 néző) előtt pótolni a magyarok. Legnagyobb eséllyel az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor és a korábbi vb-ezüstérmes, az elmúlt évi világjátékokon szintén második Tadissi Martial pályázik a sikerre, György Dániel pedig Európa-bajnokként várja a megméretést. Az épekkel együtt rendezendő parakarate-vb-n a világ- és Európa-bajnoki címvédő Kákosy Olívia számít favoritnak.

A keddtől vasárnapig tartó világbajnokság első két napján küzdelemben és formagyakorlatban is az egyéni selejtező zajlik, csütörtökön és pénteken a csapatok selejtezőjét rendezik meg, szombaton és vasárnap pedig a bronzmérkőzések és a döntők következnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik