Birkózó-vb: Ligeti Dániel óriási birkózással bronzmeccses, egy lépésre van a kvótától!

Vágólapra másolva!
2023.09.17. 12:35
null
Ligeti Dánielnek volt oka a felszabadult kiáltásra (Fotó: Róth Tamás)
Ötszörös Európa-bajnoki érmes szabadfogású klasszisunk, Ligeti Dániel (125 kg) a vigaszágon legyőzte az egyéni indulóként szereplő fehérorosz Djanisz Hramjankovot, ezzel biztossá vált, hogy a vasárnap esti programban szőnyegre léphet a bronzéremért a belgrádi Stark Arénában zajló olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Haladás sportolója akár már ezen az eseményen olimpiai kvótát szerezhet.

 

„Ismét láthattuk, hogy képes bravúrokra, de már nem képes hat percig folyamatosan ugyanolyan magas szinten teljesíteni” – mondta Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány szombaton, miután Ligeti Dániel kikapott 2021 világbajnokától, az iráni Amir Hosszein Zarétól.

Az élet úgy hozta, hogy Zare hatalmas bravúrral az elődöntőben legyőzte a súlycsoport jelenlegi legnagyobb alakját, a török Taha Akgült, ezzel Ligeti a vigaszágra került. Vasárnap az a fehérorosz DjaniszHramjankov volt az ellenfél, akit Ligeti pályafutása során eddig még nem győzött le. Ettől függetlenül kiélezett összecsapásra lehetett számítani, hiszen a mi fiunk láthatóan kiváló formában van.

Ligeti szerezte meg a vezetést, de Hramjankov levitellel fordított, így 2:1-es előnnyel mehetett a félperces szünetre. A második felvonásban újabb kitolást hajtott végre (3:1), a magyarnak tehát elő kellett húznia valamit a kalapból. És meg is tette, előbb levitellel egyenlített, majd fejlefogásból előkészítve újabb sikeres akciót hajtott végre, amelyből ráadásul pörgetést is végre tudott hajtani. Hogy mindez mit jelent? Azt, hogy Ligeti Dániel 7:3-ra diadalmaskodott, ezzel kiharcolva, hogy Taha Akgül ellen szőnyegre lépjen a bronzéremért vasárnap este. S ha ez esetleg nem jönne össze, akkor sem kell letenni az olimpiai kvótáról, a másik ág bronzmérkőzésének vesztesével küzdhetne meg a Párizsba szóló repülőjegyért.

„Ezt most végignyomta!” – kiabált oda Bánkuti Zsolt a Hramjankov elleni mérkőzést követően. Ezzel nehéz vitatkozni! Néhány szóra azért Ligeti Dánielt is elcsíptük, miután a vegyes zónában a földön fekve kifújta magát: „Ez ki volt találva! Nem akartam, hogy ez legyen életem utolsó világbajnoki mérkőzése. Ott vagyok a világ hat legjobb nehézsúlyú szabadfogású birkózója között, innentől bármi történjék, elégedett leszek!”

Több magyar sikernek is örülhettünk vasárnap délelőtt, Juhász Balázs (92 kg) nagy csatában a selejtezőben legyőzte az Ázsia-bajnoki harmadik kínai Szun Hsziaót, ezzel a nyolcaddöntőbe jutott. Eb-ötödik helyezettünk, Kuramagomedov Murad (74 kg) is magabiztos győzelemmel kezdett, ő a Pánamerikai bajnoki bronzérmes Cesar Alvannal bizonyult jobbnak, mindössze 1:30 perc alatt lábra támadással és pörgetésekkel technikai tussal nyert, tehát ő ugyancsak nyolcaddöntőbe jutott. A következő mérkőzésükön mindketten alulmaradtak, Juhásznál 13:3-mal jobbnak bizonyult a kazahok Ázsia-bajnoki ezüstérmese, Rizabek Ajtmuhan, Kuramagomedovot az ugyancsak Ázsia-bajnoki-ezüstérmes, japán Takatani Daicsi utasította maga mögé, 5:0-val. Mindketten a vigaszágban reménykedhetnek.

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Vasárnap
Szabadfogás
74 kg. A 16 közé jutásért: Kuramagomedov Murad–Alvan (brazil) 10:0. Nyolcaddöntő: Takatani (japán)–Kuramagomedov 5:0.
92 kg. Selejtező: Juhász Balázs–Szun (kínai) 4:4, később szerzett ponttal. Nyolcaddöntő: Ajtmuhan (kazah)–Juhász 13:3.
125 kg. Vigaszág: Ligeti Dániel–Hramjankov (egyéni induló, vigaszág) 7:3.

A magyarok eredményei és a verseny programja (az olimpiai súlycsoportok dőlt betűvel)
Szabadfogás
Szombat-vasárnap. 61 kg:
nincs magyar induló. 70 kg: Antal Dániel (UTE) kiesett. 86 kg: Püspöki Patrik (Mogyi Bajai BC) kiesett. 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás) bronzmeccses.
Vasárnap-hétfő. 57 kg: nincs magyar induló. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya) a vigaszágra vár. 79 kg: nincs magyar induló. 92 kg: Juhász Balázs (KTE) a vigaszágra vár.

Szabadfogás és női birkózás
Hétfő-kedd. 65 kg:
Muszukajev Iszmail (FTC), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC). 55 kg: Bognár Erika (BHSE), 59 kg: Dollák Tamara (UTE).

Női birkózás
Kedd-szerda. 50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE), 57 kg: Galambos Ramóna (BHSE), 65 kg: nincs magyar induló. 76 kg: nincs magyar induló.
Szerda-csütörtök. 53 kg:
Orsós Sztálvira (Csepel TC), 62 kg: nincs magyar induló. 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 72 kg: nincs magyar induló.

Kötöttfogás
Csütörtök-péntek. 55 kg:
nincs magyar induló. 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 82 kg: Szilvássy Erik (Csepeli BC), 130 kg: Vitek Dárius (BHSE).
Péntek-Szombat. 60 kg: Torba Erik (BHSE), 72 kg: Fritsch Róbert (BHSE), 97 kg: Lévai Tamás (BHSE).
Szombat-vasárnap. 63 kg:
Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), 67 kg: Váncza István (FTC), 87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik