Vitorlázás: kezdődhet a harc a kvótákért a világbajnokságon

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2023.08.12. 17:18
null
Hat magyar versenyző méreti meg magát az olimpiai hajóosztályok világbajnokságán: a vitorlázók közül Érdi Mária az ILCA 6, míg Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán az ILCA 7 hajóosztályban (Fotó: Érdi Mári/Facebook)
Mind a tíz olimpiai hajóosztályban megméretik magukat a vitorlázók ezen a héten és jövő héten Hágában, a World Sailing világbajnokságon, amelyen nem csupán az érmekért, hanem a párizsi kvótákért is zajlik a küzdelem.  

 

Hat magyar versenyző méreti meg magát az olimpiai hajóosztályok világbajnokságán: a vitorlázók közül Érdi Mária az ILCA 6, míg Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán az ILCA 7 hajóosztályban. Ők mindannyian vasárnap kezdenek, amikorra felhőket és 10-15 csomós szelet ígérnek.

A világbajnokságot tízfutamosra tervezik, minden nap maximum 3 futamot tartanak meg, és 20-án kora délután rendezik az éremfutamokat az első tíz helyezett számára. A legjobb 16 versenyző szerez kvótát – természetesen minden nemzetből csak egyvalaki.

A magyar vitorlázóknak mindkét osztályban van esélyük nem csupán a kvótára, hanem a jó szereplésre is – ezt az olimpiai ezüstérmes, nemrégen szövetségi kapitánynak kinevezett Berecz Zsombor nyilatkozta az MTI-nek.

Érdi Mári az utóbbi versenyeken remek formában vitorlázott, úgyhogy optimistán várhatja a rajtot.

„Sajnos egy kicsit beteg vagyok, begyulladt a mandulám, de azért tudtam edzeni, kellett is, mert muszáj volt kipróbálni a hajót, hiszen a világbajnokságon kötelező a hajóbérlés – mondta a Nemzeti Sportnak Érdi. – A helyszínnel is megismerkedtünk: eddig is tudtuk, hogy itt nagyon durva az áramlás, ami miatt szerintem lesz egy kis káosz. Ami a taktikát illeti, muszáj lenne elkerülni a nagy bakikat, erre fogok koncentrálni. Amúgy meg nem kell ezt túlbonyolítani, vitorlázni kell és kész.”

Érdi azt is elárulta, ha kihozza magából a maximumot, az olimpiai kvótának meg kell lennie, és persze nagyon szeretné, hogy meglegyen, de még jobban szeretné, ha ezt egy jó világbajnoki szerepléssel tudná elérni.

A férfimezőnnyel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy a Vadnai testvérpár fiatalabb tagja, Jonatán májusban, ennek a világbajnokságnak az előversenyén harmadikként végzett, és jelenleg hatodik a hajóosztály világranglistáján, ami azt jelenti, hogy rá is mindenképp figyelni kell, csakúgy, mint bátyjára.

„Jó régen versenyeztünk utoljára, úgyhogy nagyon élvezem a készülődést, jó megint versenyezni – nyilatkozta Vadnai Jonatán. – Az elmúlt másfél hónapban nagyon sokat edzettem, hozzászoktam itt a körülményekhez is, és azt mondhatom, hogy izgalmas versenyre van kilátás. A nagy hullámok a nagy áramlás mind technikailag, mind stratégiailag megnehezítik a dolgunkat, úgyhogy biztosan lesznek meglepetések. Népes a mezőny, száznegyven hajót osztanak két csoportba, és három nap után alakul ki az arany és az ezüst csoport mezőnye. És ott kezdődik a harc az olimpiai részvételért. Nagyon bízunk benne, hogy sikerül megszerezni.”

Egyetértett ezzel bátyja, Vadnai Benjamin is, aki éppen akkor esett át a hajófelmérésen, amikor sikerült telefonon utolérnünk. Szerinte az lesz a döntő ezen a világbajnokságon, hogy ki tudj a legjobban és a leggyorsabban alkalmazkodni a folyamatosan változó körülményekhez. „Szerencsére tudtunk itt edzeni, az előző edzőtáborunk is itt volt, ami ad némi magabiztosságot – mondta Vadnai Benjamin. – Az elsődleges cél, hogy szintet fussunk, hogy megszerezzük a kvótát, a befektetett munka és az eddigi eredmények alapján erre reális esély van. De tudjuk, hogy mindenki nagyon fog hajtani, és ezen a helyszínen az áramlás és a folyamatosan változó szélviszonyok miatt egyébként sem lehet biztosra menni. Bízom benne, hogy öt nap múlva már másként nyilatkozhatunk. Nekünk annyiból talán könnyebb a dolgunk, hogy ketten vagyunk, s bár összedolgozni nem lehet, lelkileg tudunk egymásnak segíteni, s ha az egyiknek rossz napja van, a másik kihúzhatja a gödörből.”

A szörfösök az iQFOil osztályban méretik meg magukat – ezek az úgynevezett repülő szörfök, amelyek versenye sokkal látványosabb, mint a korábbi RSX hajóosztályé. A magyar színeket itt Sánta Bence, Bors Máté és Szentiványi Sára képviseli – az ő versenyük hétfőn kezdődik el. A nemzetek sorrendjében a legjobb 11 versenyző szerez indulási jogot az olimpiára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik