EJ, íjászat: Balogh Mátyás a 32 között búcsúzott

PATAI GERGELY (Krakkó)PATAI GERGELY (Krakkó)
Vágólapra másolva!
2023.06.26. 11:04
null
Balogh Mátyás a legjobb 32 közé jutott, majd kiesett íjászatban (Fotó: MTI)
A rangsorolóban jobban teljesítő Jeff Henckels legyőzésével bejutott a legjobb 32 közé az íjászok olimpiai számában az Európai Játékokon Balogh Mátyás, de a holland Senna Roos ellen már nem tudott meglepetést okozni.

Néhány hónapja még libalegelőhöz hasonlított az íjászat helyszíne, ám az Európai Játékok szervezői nagy hajrával kifogástalan körülményeket teremtettek Krakkó külvárosában. Hétfőn már az időjárás is kegyes volt az íjászokhoz, vagyis minden adva volt a magas színvonalú versenyhez. Az olimpiai szám egyenes kieséses szakaszában Balogh Mátyásnak szurkolhattunk, aki 641 ponttal a 37. helyen zárta a rangsorolót, így már a 32 közé jutásért is lőnie kelletta luxemburgi Jeff Henckels ellen.

Minden szettben három lövést adtak le a versenyzők, az elsőben egálra végeztek a felek. A másodikat 6-ossal kezdte Balogh, erre az ellenfél 4-essel válaszolt, vagyis felcsillant a remény a szett megnyerésére. A magyar íjász élt a lehetőséggel, s mivel a győzelemért két pont jár, 3:1-re vezetett az egyik fél hatodik pontjáig tartó mérkőzésen.

A harmadik szett is úgy alakult, ahogy Balogh eltervezte, 9-esnél rosszabb lövése nem volt, és egyetlen lépésre került a továbbjutástól. A negyedikben még nem tudta lezárni a párharcot, de az ötödikben már igen, 7:3-as győzelemmel búcsúztatta luxemburgi riválisát.

Alig negyedórával később viszont már jóval nehezebb feladat várt Baloghra, hiszen a rangsorolót 680 ponttal az ötödik helyen záró holland Senna Roos következett. Az ellenfél hamar igazolta klasszisát, hibátlan sorozattal kezdett, de a második szettet Balogh nyerte meg, és egyenlített. A folytatásban a holland volt a jobb, 6:2-re győzött, de a 17. helyen végző Balogh Mátyás is elégedetten értékelt.

Örülök, hogy itt lehettem, kihoztam magamból a maximumot– hangsúlyozta 23 éves olimpikonunk.– Az első mérkőzésem jól sikerült, aztán a másodikat a holland srác harminc ponttal kezdte, amire ugyebár csak harminccal lehetett volna válaszolni… Miután egyenlítettem, elmentek balra a vesszők, de a negyedik szettre sikerült kompenzálnom. Jó felkészülés volt a verseny a párizsi olimpiára.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik