Vívás: magasabbra helyezi a lécet Szatmári András

Vágólapra másolva!
2023.01.17. 17:31
null
Szatmári András magasabbra helyezi a lécet (Fotó: MTK.hu)
Szatmári András magasabbra helyezi a lécet azután, hogy eredményesen indította az évet, bronzérmet nyert vasárnap a tuniszi kard Grand Prix-n.

 

Az MTK Budapest 29 éves vívója az M1 aktuális csatornának kedden úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt pár évben a reális cél inkább a legjobb nyolc közé kerülés volt, de most megint a top négyben szeretne végezni.

Szatmári – aki a csapattal bronzérmes volt a 2021-es tokiói olimpián, majd tavaly Eb-t nyert, a vb-n pedig másodikként végzett –, egyéniben 2017-ben vb-címet söpört be, majd 2019-ben, Budapesten vb-ezüstérmes lett, azóta viszont egyéniben nem állt dobogón. Mint mondta, a tunéziai versenyen mentálisan is rendben volt, sikerült olyan fókuszba kerülnie, hogy nem voltak nagyobb hullámvölgyei, melyek az elmúlt időszakot jellemezték. Hangsúlyozta, hogy nagyon kellett a lelkének ez a dobogó.

„Sajnos az elmúlt időszakban a nagy akarásnak nyögés lett a vége, görcsössé váltam amiatt, hogy szerettem volna egyéniben is visszakerülni a top vívók közé – árulta el, majd az éremszerzéssel kapcsolatban úgy fogalmazott:– Nagyon nagy kő esett le a szívemről, nagy megkönnyebbülés volt az, hogy végre sikerült átlépnem ezt a határt.”

Hozzátette: végre jól érezte magát a páston, és különösen örül annak, hogy az érmet olyan vívással sikerült kiharcolnia, amilyet elvár magától, illetve az edzők elvárnak tőle.

„Ezért volt ez igazából nagyon értékes helyezés” – szögezte le.

A jövőt illetően megemlítette, hogy február közepétől március végéig három világkupaverseny következik, majd áprilistól indul az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak.

„Most azt érzem, hogy nagy önbizalommal fogok ebbe belemenni, és bízom abban, hogy ha a további versenyeken is hozom ezt a formát, akkor kicsúcsosodhat az olimpián vagy a világbajnokságon majd a nyáron. Most ezzel a bronzéremmel egy kicsit megint magasabbra teszem a lécet, és nyilván a célom az éremszerzés lesz. Eddig a reális cél inkább a legjobb nyolc közé kerülés volt” – mondta, a világranglistán jelenleg második helyezett csapatot illetően pedig úgy vélekedett: ha az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot és világbajnokságot sikerül jól megvívniuk, akkor onnantól kezdve már nem is nagyon lehet kérdés, hogy kijutnak-e a 2024-es párizsi játékokra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik