Matthew Porter szeretné, hogy a darts világszerte elérhető legyen

Vágólapra másolva!
2022.12.15. 09:42
null
Matthew Porter (balra) a PDC vezérigazgatója és a legutóbbi világbajnok, Peter Wright (Fotó: PDC)
A profi dartsot irányító nemzetközi cég, a Professional Darts Corporation (PDC) vezérigazgatója, a magyar származású Matthew Porter szerint jól halad a sportág fejlődése Magyarországon, s országunknak a nemzetközi terjeszkedésben is jelentős szerepet szán. A csütörtökön rajtoló PDC-világbajnokság kapcsán a szakember annak örül a legjobban, hogy immár nyitott a verseny, s akár tíz-tizenkét játékos is odaérhet a csúcsra.

– Úgy tudom, vannak magyar felmenői, és nemrég magyar állampolgárságot is kapott.
– Valóban, Ópályiból származik a családom, ez egy kis község Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Később a Duna mellé költöztek a felmenőim, a mostani szlovák határ közelébe, s úgy tudom, a nagymamám Budapesten született – kezdte Matthew Porter, a PDC vezérigazgatója a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjúját. – Aztán a dédnagymamám tragikus körülmények között meghalt, beleesett a Dunába és a jég alatt ragadt, így végül 1938 novemberében Észak-Angliába költözött a nagymamám. Húsz éve hunyt el, Koncz Ernő, a Magyar Dartsszövetség korábbi elnökségi tagja pedig a koronavírus időszakában kötött össze a családom Magyarországon élő ágával.

– Mikor járt legutóbb Budapesten?
– Szeptember elején, a PDC European Tour egyik állomásán, a Hungarian Darts Trophyn, amelynek megrendezése hatalmas előrelépés a sportág szempontjából Magyarországon.

– Hogy látja a darts helyzetét hazánkban?
– Az elmúlt években már indult magyar csapat a darts világkupán, de a fejlődés szempontjából fontos, hogy több ehhez hasonló alkalom legyen, főleg hazai porondon. Annak nem sok értelmét látom, hogy a kisebb nemzetek játékosai odaálljanak a nemzetközi mezőnybe, és folyton kikapjanak, hosszú távon inkább az alapozza meg a sportág jövőjét, ha minél többen játszanak a kisebb hazai eseményeken – s otthoni versenylehetőségek tekintetében a magyar darts nagyon jól áll. Ugyan a cseheknél, lengyeleknél akadnak már olyanok, akik profi szinten is megállják helyüket annak ellenére, hogy a hazai versenyrendszerük nem olyan erős, Magyarországon remekül halad az építkezés, csak idő kérdése, és megérkeznek a játékosok az élmezőnybe.

– Az elmúlt években fővárosunkban rendezték a PDC-világbajnokság regionális selejtezőjét, ám idén Bécsben zajlott az esemény, ráadásul egyetlen magyar játékos sem tudott rajta részt venni, mivel ütközött a WDF utolsó fontos regionális versenyével, amelyen pontot lehetett szerezni az amatőr szervezet világbajnoki kvalifikációjához – ezt a lehetőséget a versenyzők biztosabbnak érezték, mint azt, hogy kvalifikálnak a PDC világbajnokságára. Megrendezheti még újra Magyarország ezt az eseményt?
– Azt a müncheni irodánk szervezi, így nem tudom, miért Ausztriában volt idén a verseny, de a magam részéről nem látom akadályát, hogy ismét visszatérjen Budapestre. A két esemény időpontjának ütközése hozzám is eljutott, nagyon szerencsétlenül jött ki, sajnálom, hogy így alakult, és bízom benne, hogy egyszeri eset volt.

– Milyen a viszony a PDC és az amatőr szervezet, a WDF között?
– Baráti, de nincs közöttünk együttműködés. Nekünk is van a profi sorozatnál egyel alacsonyabb szintű versenyrendszerünk, ez a Challenger Tour, ami már a magyar játékosoknak is jó lehet. Igaz, ezek az események többnyire még Nagy-Britanniában, Németországban, esetleg Hollandiában zajlanak, ahová nagyon költséges a kisebb országok versenyzőinek kiutazni, de épp ez az egyik legfontosabb feladatunk, hogy eljuttassuk a sportágat, a versenyeket a világ minden szegletébe.

– Mi a legfontosabb törekvés, amelyet vezérigazgatóként a zászlajára tűzött?
– Pont ez, hogy minél több országban elérhető legyen a darts. Amióta 2004-ben átvettem a PDC irányítását, elindultunk abba az irányba, hogy a sportág ne csak a britek játéka legyen. Ezért hoztuk létre 2007-ben Németországban az európai eseményekért felelős irodánkat, és ebben a szellemiségben rajtolt el 2012-ben a European Tour, 2013-ban pedig a World Series is.

– Gazdasági szempontból is előnyös lehet a nyitás újabb országok, régiók felé...
– Igen, a többi profi sportszervezet is meghozta ezeket a lépéseket, például a tenisz, a golf, mi is hasonló utat járunk. Minél több helyen vagyunk jelen, annál több emberhez jut el a sportág, s annál több piaci résztvevőt, cégeket, szponzorokat tudunk bevonni. Így növekednek a bevételeink, a pénzdíjak, és több versenyzési lehetőséget is tudunk biztosítani a játékosoknak.

– Hogyan értékeli a női darts helyzetét, mennyire fontos ez a PDC stratégiájának szempontjából?
– Ez is kiemelt része a terjeszkedésnek, és rendkívül hangsúlyos, pozitív a dartsnak, hogy a férfiak a nőkkel közös mezőnyben versenyeznek, ezt mindenképpen szeretnénk megtartani, s még előrébb lépni e tekintetben. Most külön kvalifikációs rendszerben szerezhetnek kvótát a női játékosok a világbajnokságra, ám bízunk abban, hogy erre hamarosan nem lesz szükség. Az első női vébé-induló Lisa Ashton volt, majd jött Deta Hedman és Fallon Sharrock, ebben az évben pedig Beau Greaves vezette a híreket a női darts kapcsán, s idén már ő is ott lesz a Ally Pallyben.

– A terjeszkedésben lehet szerepe Magyarországnak?
– Hiszen már most is van! Keressük a lehetőségeket ott is, és jól állunk. Ahhoz képest, hogy igazán csak a koronavírus után indulhatott el a fejlődés, két-három év alatt is óriási az előrelépés minden tekintetben. Nagyon jó ötletei vannak egyébként a magyar PDC-versenyeket szervező csapatnak is.

– Ha már piaci terjeszkedésről beszél: a darts kocsmasportként kezdte meg térhódítását, és a bevételekben is jelentős szerepet játszik az alkoholfogyasztás, valamint az ehhez kapcsolódó szponzoráció. Mit gondol ebben a tekintetben a társadalmi felelősségvállalásról?
– Úgy látom, a játékosok egyre inkább érzékelik, az alkohol nem biztos, hogy pozitívan befolyásolja a teljesítményüket, így ebből a szempontból kisebb szerepet játszik már a sportolóknál, mint mondjuk harminc évvel ezelőtt. A helyszíni eladások, a szurkolók fogyasztása szempontjából pedig azt gondolom, mindenkit felnőttként kell kezelni, nekik kell érzékelni a határaikat.

– Csütörtökön rajtol az idei világbajnokság, mit gondol, ki a legnagyobb esélyes?
– A PDC vezérigazgatójaként nem lenne fair, ha erről bármit mondanék... Ha kiemelek egy nevet, azt a többi játékos biztosan nem értékelné túl pozitívan. Inkább úgy fogalmaznék, nagyon jó, hogy végre nem tudjuk, ki fog nyerni, és az, hogy több nemzet képviselői is odaérhetnek a végén. Hiszen vagy tizenöt évig Phil Taylor dominált a sportágban, és persze előfordult, hogy kikapott, de ahol elindult, ott kilencvenöt százalékban győzött is. Ez most nincs, ami drámát, feszültséget hoz a világbajnokságra, izgalmas, hogy akár tíz-tizenkét játékos között dőlhet el a cím sorsa.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik