Birkózó Eb: Muszukajev és Bajcajev is aranyért birkózhat kedden

KOHÁN GERGELY/ CS. M.KOHÁN GERGELY/ CS. M.
Vágólapra másolva!
2022.03.28. 19:27
Muszukajev Iszmail simán legyőzte lengyel ellenfelét (11:0) a szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében, így kedden az aranyéremért birkózhat a budapesti birkózó Európa-bajnokságon, míg Bajcajev Vlagyiszlav szintén nagy különbséggel (8:1) győzte le német ellenfelét a szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében, így ő is finálét meccselhet kedden.
Muszukajev már döntős (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Muszukajev már döntős (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

 

Az egyetlen erődemonstráló győzelemmel máris a négy közé jutó Muszukajev az elődöntőben a lengyel Bienkowskival nézett farkasszemet. Itt is lassabban indult be, de az 1:0-s első menet után a másodikban szépen bement lábra a lengyelnek, levitte, oda-vissza megforgatta, majd állásból is összefogta és egy remekbe szabott négypontos szupléval 11:0-s technikai tussal lezárta az összecsapást.

„Lehet, hogy kívülről könnyű meccseknek tűntek, de nem voltak azok, mindkettő kemény ellenfél volt, sokat kellett dolgozni, hogy megtörjem őket – mondta sikerrel megvívott elődöntője után Muszukajev, hozzátéve, nem véletlenül a lassabb kezdés: ő mindig szereti megvárni, hogy inkább az ellenfél kezdeményezzen, s utána kontrákból meglepni őket. – Tényleg jó formában érzem magam, talán a kétezer-tizenkilences nur-szultani kvalifikációs vébén voltam csak jobb erőben. De magabiztos és motivált vagyok, amiben a közönség is rengeteget segít: nagyon jólesik a biztatásuk, remélem, a keddi döntőben is ugyanilyen remek szurkolást kapok és egész Magyarországnak örömet tudok szerezni!”

Muszukajevnek szüksége is lesz a biztatásra, hiszen a kedd esti finálében a 65 kg-os súlycsoport egyik legjobbja, az azeri Haji Aliyev lesz az ellenfele, aki háromszoros világbajnok és Tokió olimpiai ezüstérmese.

Ezután jött Bajcajev Vlagyiszlav, aki két szoros győzelem után az elődöntőben birkózta legsimább meccsét. Az orosz színekben teljes Eb-éremkollekcióval, arannyal, ezüsttel és bronzzal is rendelkező szabadfogású 97 kg-os a német Thielének még az első menet elején bement lábra, 6:0-ig pörgette, majd egy jó kontra után már 8:0-ra vezetett. A végén riválisa még egy intés után szépített, nem osztott, nem szorzott, Bajcajev így a sérülések és egyéb kihagyások okán négy évvel a 2018-as kaszpijszki Európa-bajnokság után birkózhat ismét nagy világverseny döntőjében.

„Két éve nem birkóztam nagy versenyen, úgyhogy nagyon fontos most nekem ez az Eb. Nagyon jó érzés újra a szőnyegen lenni, megint úgy érzem magam, mint amikor fiatalon birkóztam és bizonyítottam egy-egy eseményen. Nagyon motivált vagyok, egyértelműen győzni akarok, ennek megfelelően kiemelten készültem a budapesti Eb-re: három hónapja napi három edzésem van, ennek a munkának most beérni látszik a gyümölcse. Az elődöntő végén felszabadultan ünnepeltem, ez egyszerre szólt a magyar közönségnek és a csapatnak – nagyon jólesik, hogy befogadtak, és segítettek, hogy ilyen könnyen beilleszkedhessek. A döntőmet is szeretném megnyerni, ez egy állomás lenne az olimpiai álom megvalósításához!”

Bajcajev is megcsinálta, finálét vívhat kedden (Fotó: Földi Imre)
Bajcajev is megcsinálta, finálét vívhat kedden (Fotó: Földi Imre)

BIRKÓZÁS
EURÓPA-BAJNOKSÁG (Budapest, BOK Csarnok)
ELŐDÖNTŐ
Szabadfogás, 65kg: Muszukajev (magyar)
–Bienkowski (lengyel) 11:0
Szabadfogás, 97 kg: Bajcajev (magyar)–Thiele (német) 8:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik