Birkózás: 84 növendékkel indul a munka a Kozma István Akadémián

MTI/H. D.MTI/H. D.
Vágólapra másolva!
2021.01.15. 16:03
null
A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia csepeli sportcsarnokának alapkőletétele 2018-ban (Fotó: Török Attila)
Áprilisban kezdődik meg a munka a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA), melyre első körben 84 fiatal sportoló nyert felvételt – írja az MTI.

 

„Ezzel a kapacitásunk nagyjából kilencvenöt százalékát elérjük. Új helyek ugyanakkor jövőre is lesznek, szóval senkinek nem kell aggódnia” – nyilatkozta Németh Iván, a KIMBA sportszakmai operatív menedzsere.

A magyar szövetség (MBSZ) tájékoztatása szerint az akadémia vezetősége a decemberi országos szakmai felmérősorozat eredményei alapján, a pszichológiai, a technikai és a fizikai állapotfelmérés mellett az úgynevezett Inbody-felmérésen elért adatok segítségével állította össze a növendékek listáját. Az első évfolyamban 27 női, illetve 40 kötöttfogású és 17 szabadfogású birkózó költözik be a kollégiumba. Utóbbi szakágban külsős résztvevők is bekapcsolódnak a munkába, így ők is negyvenen dolgoznak a foglalkozásokon.

„A névsorban fellelhető hat U23-as birkózó is, akik vállalták, hogy az egyetemi tanulmányaik mellett felnőttképzésben egyaránt részt vesznek. Akadnak olyan sportolók is, akik a főváros agglomerációjában élnek, mégis felvételt nyertek – olyanok, akik vállalják a teljes akadémiai program feltételrendszerét: beköltöznek a kollégiumba és heti nyolc edzésen vesznek részt a KIMBA-ban” – mondta Németh Iván.

Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke jelezte, hogy a koronavírus-járvány miatt csak a tervezettnél később kezdődhet a munka, de januárban és februárban már szintfelmérők lesznek.

„Meglehetősen furcsa, akár úgy is fogalmazhatnánk: drasztikus esztendőt tudhat maga mögött a világ. Ennek okozója a koronavírus-járvány, amely eddig szinte elképzelhetetlen korlátozásokra késztette a kormányokat és a szervezeteket. Sportágunkban elmaradt például az összes utánpótlás-világverseny – így a hazai rendezésű kadét világbajnokság is –, halasztották a budapesti európai olimpiai kvalifikációs viadalt, nem beszélve a 2020-ra tervezett tokiói játékokról. Történtek ugyanakkor pozitívumok is, amelyek közül az egyik legfőbb a KIMBA átadása volt” – mondta Bacsa Péter.

Hozzátette: szeptember óta a tíz felvonásból álló országos toborzó körút mellett szülői nyílt napot és országos szakmai felmérősorozatot egyaránt indítottak annak érdekében, hogy a teljes értékű munka zökkenőmentesen elrajtolhasson szeptemberben.

Az áprilisi kezdés után a program szeptembertől indulhat be igazán, amikor a növendékek az iskolakezdésre már beköltöznek a csepeli kollégiumba.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik