Birkózó-vk: Torba és Szőke is ezüstérmes Belgrádban

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2020.12.14. 20:53
null
Torba Erik a döntőig menetelt, ott azonban az orosz rivális nyert (Fotó: MBSZ/Martin Gábor)
Két hétfői finalistánk, Torba Erik és Szőke Alex egyaránt orosz ellenféllel birkózta a maga döntőjét, de egyikük sem járt sikerrel, így két ezüstérem a hétfői mérleg a belgrádi birkózó-világkupaversenyen.

Távolról sem meglepő, hogy orosz dominancia jellemzi a belgrádi egyéni birkózó-világkupát, hétfő estig csupán egyetlen kötöttfogású súlycsoportban nem volt döntősük, az összes többiben igen (s ezek közül csak egyet nem nyertek meg...), így két hétfői finalistánk, Torba Erik és Szőke Alex egyaránt orosz ellenféllel birkózta a maga döntőjét.

A 60 kilogrammosok között szereplő Európai Játékok-ezüstérmes, Eb-bronzérmes Torba az első menetben egy remek kiléptetéssel 1:0-s vezetésre tett szert Zsambolat Lokjajev ellen, majd őt küldték le először a bírók parterhelyzetbe (1:1). „Ki kell védeni!” – hallatszott a sarokból Sike András szövetségi kapitány kiáltása – a zárt kapus viadal bántó csendjében mindent kristálytisztán érteni. Értette Torba is: noha az orosz már megemelte, a magyar nagyot védekezett, ellenfele így az akciót már nem tudta megcsinálni.

KECSKEMÉTI ÖTÖDIK HELYE

Akadt még egy bronzmeccsünk is a hétfő esti programban, Kecskeméti Krisztián a vigaszágon verekedte magát idáig. A fiatal magyar versenyző a harmadik helyért a szerb színekben versenyző vajdasági druszájával, az Európa-bajnok Frísz Krisztiánnal csapott össze, és a rutin győzedelmeskedett: Frísz 2:0-ra nyert, ezzel az ő nyakába került a bronzérem.

Ezek után reménykedhettünk, a másodikban visszaintik az oroszt, ám nem így történt: ismét Torbát küldték le, ami nyilván véleményes, s bár a fáradó Lokjajev ezúttal sem tudott akciót csinálni lentről, a két „ajándékponttal” már ő vezetett 2:1-re. Meglehetősen faramuci, hogy a meccsen egyedüliként akciópontot szerző magyarnak kellett mennie előre, de így történt – hogy aztán záróakkordként végül másodpercekkel a vége előtt egy kétségbeesett kísérlet után az orosz kontrából kialakítsa a 4:1-es végeredményt. Sokadszorra is „megnyugodhattunk”, az orosz sportági lobbierő mit sem vesztett az erejéből – hiába, ez már csak egy ilyen sportág ...

A magyar birkózás egyik nagy reménysége, a junior Európa-bajnok Szőke Alex a jelen klasszisával, a világ- és Európa-bajnoki címvédő Musza Evlojevvel találkozott a 97 kg-osok döntőjében, és derekasan helytállt. Az első menetben szépen kivédekezte lentről az orosz próbálkozásait (pedig a bírák nem siettek felállítani őket), és ugyan a második három perc elején Evlojev egy szép levitel után kialakította a 3:0-s végeredményt, az egyik legnagyobb tokiói favorittal szemben ez abszolút tisztes helytállás.

Hétfőn megkezdődtek a női küzdelmek is, Szél Anna a 62 kg-osok selejtezőjében kikapott indiai riválisától, így búcsúzott, míg kedden, egyetlen magyarért, az Eb-ezüstérmes Németh Zsanettért szoríthatunk Szerbiában.

EGYÉNI BIRKÓZÓVILÁGKUPA, BELGRÁD

A magyarok eredményei. Nők. 62 kg. Selejtező: Sonam (indiai)–Szél Anna 7:0. Férfiak. Kötöttfogás. 60 kg. A vigaszágon: Kecskeméti Krisztián–Fetene (izraeli) 10:0-nál technikai tus. A 3. helyért: Frísz Krisztián (szerbiai)–Kecskeméti 2:0. 63 kg. Döntő: Lokjajev (orosz)–Torba Erik 4:1. 97 kg. Döntő: Evlojev (orosz)–Szőke Alex 3:0

Végeredmény. Férfiak. Kötöttfogás. 60 kilogramm: 1. Zsolaman Sarsenbekov (Kazahsztán), 2. Marjanjan (orosz), 3. Frísz Krisztián (szerbiai) és Uyar (török), 5. Kecskeméti Krisztián. 63 kg: 1. Zsambolat Lokjajev (orosz), 2. Torba Erik, 3. Daurov (fehérorosz) és Szulajmanov (kirgiz). 82 kg: 1. Milad Alirzajev (orosz), 2. Aydin (török), 3. Kulijov (fehérorosz) és Schwarz (német), ...12. Lévai Tamás. 97 kg: 1. Musza Evlojev (orosz), 2. Szőke Alex, 3. Artur Omarov (cseh) és Szaravi (iráni)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik