Birkózó-vb: a magyarok számára vége a lényegi résznek

KOHÁN GERGELY (PÁRIZS)KOHÁN GERGELY (PÁRIZS)
Vágólapra másolva!
2017.08.26. 14:01
Utolsó két, szombati indulónk, a szabadfogású Lukács Norbert és Gulyás Zsombor is vereséget szenvedett a selejtezőben a párizsi világbajnokságon, és véget ért számukra a verseny.

A 65 kilogrammos Lukács rögtön a selejtezőben beleszaladt a kubai Alejandro Valdésbe, aki nagyjából másfél perc alatt „kipörgette a teremből" (10:0), majd ezt követően még két meccset nyerve a négy közé jutott – ha bemegy a fináléba, Lukács a vigaszágon még próbálkozhat.Lukács rögtön a selejtezőben beleszaladt a kubai Alejandro Valdésbe, aki nagyjából másfél perc alatt „kipörgette a teremből" (10:0), majd ezt követően még két meccset nyerve a négy közé jutott – ha bemegy a fináléba, Lukács a vigaszágon még próbálkozhat.

A 70 kilósok között Gulyás Zsombor jóval szorosabb meccset birkózott a bolgár Miroszlav Kirovval, aki sokáig vezetett ugyan 2:0-ra, ám 45 másodperccel a meccs vége előtt Gulyás egy szép mögé kerüléssel egyenlített, s magasabb értékű akcióval már ő állt nyerésre. Kár, hogy a hátra lévő időt nem tudta kibekkelni: egy ízben rosszul lépett, megbillent, Kirov pedig köszönte szépen, kihasználta a kínálkozó lehetőséget, egy levitellel végül 4:2-re behúzta az összecsapást (majd kikapott a nyolcaddöntőben, így Gulyásnak elszálltak a vigaszágas reményei).

Ebben a súlycsoportban még nem találkoztam ezzel a bolgár fiúval, aki Eb-3., vb-5. birkózó, tehát nem a futottak még kategória. Az volt a taktika, hogy négy percig próbáljak meccsben maradni, minél kevesebb ponttal menjen el, én meg a végén megcsináljam az akciómat – ez tökéletesen működött is, 40 másodperccel a vége előtt 2:2-vel én álltam nyerésre, csak akkor sajnos rosszul léptem, ő ráütött a lábamra, ezzel lett egyensúlyvesztés és levitel, nem kidolgozott akcióval győzött... Sajnálom, hogy így alakult, mert ha mentem volna még egy kört, már az első hétben lettem volna, és ez lenne a célom" - nyilatkozta a meccs után Gulyás Zsombor, a szabadfogású szövetségi kapitány, Gulyás István fia.

FRISSÍTÉS

Az elődöntőben aztán a Lukácsot legyőző kubai is kikapott, a magyarok számára így véget ért a világbajnokság, melynek mérlege meglehetősen felemás: a rögtön a nyitó napon szerzett három kötöttfogású bronzérem szép (bár ez is lehetett volna több és jobb), szabadfogásúink szereplése azonban egyértelműen kudarc; a két szakág (nők és férfiak) nyolc magyar versenyzője a négy nap alatt mindössze egyetlen nyert meccset tud felmutatni a 86 kg-os Veréb István révén, ez pedig, akárhonnan is nézzük, eléggé lesújtó adat.

Szabadfogás 65 kg, világbajnok: Zurabi Jakobisvili (Grúzia)
2. Magomedmurad Gadzhiev (Lengyelország)
3. Alejandro Valdes Tobier (Kuba) és
Alan Gogajev (Oroszország)
A döntőben:
Jakobisvili–Gadzhiev 3:1

Szabadfogás 70 kg, világbajnok: Frank Chamizo Marquez (Olaszország)
2. James Malcolm Green (Egyesült Államok)
3. Fudzsinami Juhi (Japán) és
Azurek Tanatarov (Kazahsztán)
A döntőben: Chamizo Marquez–Green 8:0

Szabadfogás 74 kg, világbajnok: Jordan Burroughs (Egyesült Államok)
2. Hetik Cabolov (Oroszország)
3. Ali Sabanau (Fehéroroszország) és
Soner Demirtas (Törökország)
A döntőben: Burroughs–Cabolov 9:6

Szabadfogás 97 kg, világbajnok: Kyle Snyder (Egyesült Államok)
2. Abdulrasid Szadulajev (Oroszország)
3. Aszlanbek Alborov (Azerbajdzsán) és
Georgij Ketojev (Örményország)
A döntőben:
Snyder–Szadulajev 6:5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik