Szabadidő: induljon a vízi túra! – Váctól a Margitszigetig

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.06. 13:47
Október 10-én, szombaton vízre szállnak a dunai hajósok, hogy népszerűsítsék a hazai evezős sportot. A Gróf Széchenyi Család Alapítvány első alkalommal, hagyományteremtő céllal szervezi meg az I. Széchenyi Vízi Emléktúrát a Budapesti Sportszövetségek Uniójával, a Magyar Evezős Szövetség rendezésében, a Magyar Kajak-kenu Szövetséggel együttműködve.

A Gróf Széchenyi István Bécs–Pozsony dunai evezését megidéző túra különlegessége, hogy bármely emberi erő által hajtott vízi járműben teljesíthető. A 30 km-es táv október 10-én Vácról indul és a budapesti Margitszigeten ér véget. A verseny célja, hogy a hazánkban népszerű futás és úszás mellett népszerűsítse az evezős és kajak-kenu sportokat is, amelyek minden izomcsoportot megmozgató, közösségépítő sportágak.bármely emberi erő által hajtott vízi járműben teljesíthető. A 30 km-es táv október 10-én Vácról indul és a budapesti Margitszigeten ér véget. A verseny célja, hogy a hazánkban népszerű futás és úszás mellett népszerűsítse az evezős és kajak-kenu sportokat is, amelyek minden izomcsoportot megmozgató, közösségépítő sportágak.

Az alapítvány küldetése, hogy tevékenységében, célkitűzésében hasonló elvek és reformok újraélesztésén munkálkodjék, mint a Legnagyobb Magyar, Gróf Széchenyi István.

„A testgyakorlást kedvelő István gyakorlatilag minden szellemi aktivitást igénylő sporttal foglalkozott, hiszen lovagolt, vívott, úszott, vitorlázott, labdajátékokat játszott, bokszolt, korcsolyázott és sakkozott. A lovas sport mellett az evezős sport volt az, amelynek hazánkban való megteremtésében és elterjesztésében vitathatatlanul fontos szerepe volt. 1827. májusi napló bejegyzéséből kiderül, hogy két angol barátjával három óra tizenkét perc alatt evezett Bécsből Pozsonyba. Ez az első hazai jegyzőkönyvezett evezős teljesítmény” – mondta Széchenyi Tímea, a versenyt szervező alapítvány elnöke.

Az I. Széchenyi Vízi Emléktúra fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

TUDNIVALÓK A TÚRÁRÓL
>> A túra időpontja: 2015. október. 10.
>> A túra helyszíne: Vác (1680 fkm)–Budapest (1650 fkm)
>> Táv összesen: 30 km

>> Vízre szállás helye:
Vác Városi Evezős Club sporttelepe (Vác, Horváth Mihály u. 2.)
>> Vízre szállás ideje: 10.00–10.20 perc között
>> Cél: Danubius Nemzeti Hajós Egylet (Budapest, Hajós Alfréd sétány 2.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik