Dopping: eltiltották az Eb-bronzérmes Magát Krisztinát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.07. 18:05
null
Egy versenyen kívül elvégzett vizsgálaton akadt fenn Magát Krisztina (Fotó: Grnák László)
Egyszer fent, egyszer lent, avagy könnyen csúfot űzhet a sors az emberrel. Tavaly augusztusban jött a hír, hogy a tiranai súlyemelő Európa-bajnokságon negyedik helyen végző Magát Krisztina harmadikká lép elő, mert a győztes ukrán Szvitlana Cserniavszka megbukott a doppingkontrollon. Most fordult a helyzet.

 

 

Tavaly októbere óta tudott, hogy az egyik magyar női emelő fennakadt a doppingszitán, de azóta is csak titkolózott a nemzetközi (IWF) és a magyar szövetség. A Nemzeti Sport csak a jog- és etikai szabályok diktálta óvatosságból nem írta meg, holott kinyomozta: Magát Krisztinát fülelte le az IWF által kért és a Magyar Antidopping Csoport által augusztusban, versenyen kívül elvégzett vizsgálat.

Tudomásunk szerint Magát egészségügyi okokra hivatkozott, mondván, a térdsérülése miatt beadott injekcióval kerülhetett szervezetébe a szteroidok közé sorolandó oxandrolon (lásd Athén 2004...) Csakhogy semmiféle TUE-engedélyt nem mutatott be a vizsgálatkor, vagyis nem volt olyan orvosi igazolása, amely szerint szükségszerűen kell alkalmaznia tiltott szert tartalmazó készítményt.

Most pont került az ügy végére, az IWF honlapján is olvasható a neve a 2013-ban eltiltottak listáján. Egy biztos, Magát nevezését hirtelen visszavonták a tavaly októberi világbajnokság előtt, és azóta sem indult viadalokon, a csapatbajnokságon sem vett részt. Ezek is mind árulkodó jelek voltak.

A 2015. szeptember 22-ig eltiltott +75 kilós versenyző ezek után kénytelen lesz megválni a szeptemberi pécsi országos bajnokságon szerzett bajnoki címétől. Más kérdés, miért a bajnoki szereplése napjától indul a szankció, hiszen augusztusban adott mintát...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik