Zseniális trükkökkel, új sztárokkal köszön be Bécsbe a legszebb sport

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2013.05.30. 14:07
null
Az osztrák Nicol Ruprecht az egyik "poszterlány" (Fotó: RG EM 2013)
Egy nagy ritmikus gimnasztika-világverseny győztesét általában nem nehéz megtippelni, a 2013-as, bécsi Európa-bajnokság előtt viszont közel teljes a káosz: biztos esélyes és kialakult erősorrend sincs, illetve azt is mondhatnánk, hogy a kontinensviadal – az első nagy torna, melyet az idén bevezetett új szabálykönyv alapján rendeznek meg – „lövi be" az erősorrendet. Veszélyben az oroszok trónja?

Ha futballhasonlattal akarunk élni, akkor az rg-világ körülbelül azt a képet mutatja, mint mikor egyszerre abbahagyja Lionel Messi, Cristiano Ronaldo és még néhány szabadon választott világklasszis – a 2012-es olimpiai ciklus lezárulta sztártornászok sorát „húzta ki" a mezőnyből, ezzel pedig együtt jár az átrendeződés is – pláne, hogy azt az új szabályrendszer is segíti.

Rizatdinova az olimpián nem volt esélyes, 
most viszont... (Fotó: Reuters)
Rizatdinova az olimpián nem volt esélyes, most viszont... (Fotó: Reuters)

Hogy példát hozzunk az átalakulásra: 2011-ben rendeztek legutóbb a jelenlegihez hasonló lebonyolítású Európa-bajnokságot – páratlan években felnőtt egyéni csapatverseny, egyéni szerenkénti verseny, valamint junior kéziszercsapat-verseny van, páros években pedig felnőtt egyéni összetett és kéziszercsapat-versenyt, valamint junior egyéni versenyt rendeznek – , az akkori felnőtt győztesek közül senki nincs itt, mint ahogy a 2012-es kontinensviadal első négy helyezettje is vagy visszavonult, vagy szünetelteti pályafutását.

A sportági egyeduralkodó Jevgenyija Kanajeva tavaly megvédte olimpiai bajnoki címét – ez még soha, senkinek nem sikerült –, így a sportág valaha volt legeredményesebb versenyzőjeként pihenhet. Ugyan csak félhivatalosan vonult vissza, de valószínűleg őt már nem látjuk a tornaszőnyegen (hacsak nem gálán). Nincsenek itt világklasszis képességű hazai riválisai – a két Darja, Dmitrijeva és Kondakova –, nincs itt az olimpiai dobogóra felférő fehérorosz Ljubov Csarkasina, vagy az azeri éltornász Alija Garajeva sem.

Ahogy az Eb honlapja is írja beharangozójában: eljött az ideje az új generációnak, melyből sok tornász élete legnagyobb lehetőségét kapja meg az éremszerzésre – hisz elképzelhető, hogy a pihenő „nagyok" közül páran visszatérnek (esetleg a riói olimpiai ciklus második felére), és az megint borít az erőviszonyokon. A lehetőség elsősorban az oroszok két legnagyobb riválisára vonatkozik: Ukrajna és Fehéroroszország régóta nyögi az orosz hegemóniát, most azonban még aranyesélyeik is lehetnek rg-seiknek, akik többnyire legfeljebb a dobogóig jutnak el.

Hogy mást ne mondjunk, a világranglistát az új szabályokhoz kitűnően alkalmazkodó fehérorosz Melitina Sztanjuta holtversenyben vezeti a világranglistát az ukrán Ganna Rizatdinovával – előbbi a 12., utóbbi a 10. volt az olimpián, tehát hirtelen „nagy magasságokba" emelkedtek. Csak utánuk jönnek az oroszok: a sportág lobbierőben is legjobb, egyértelműen domináns hatalma csupa olyan tornászt küldött Bécsbe, aki tapasztalatlan még ezen a szinten.

Mamun az oroszok első számú versenyzője (Fotó: Reuters)
Mamun az oroszok első számú versenyzője (Fotó: Reuters)

Hiába rendkívüli tehetség a bangladesi származású orosz Margarita Mamun, el kell bírnia azt a terhet, hogy a négy legnagyobb nevű orosz tornász távollétében ő a „frontember." Vonatkozik ugyanez honfitársára, Jana Kudrjavcevára is – az „elsőbálozó" orosz lányok egyben a csapaton belüli erősorrendet is elrendezhetik.

Ez pedig azért is kiemelten fontos, mert aki első számú orosz tornászként kerül ki ebből a ciklusból, annak nagy esélye lesz arra is, hogy a riói olimpián élversenyző legyen – az pedig aranyat szokott jelenteni. A konkurenciaharc pedig hatalmas – hogy megint futballhasonlattal éljünk, beférni az orosz egyéni versenyzők közé ugyanolyan nehéz, mint a brazil, spanyol vagy német válogatottba... Mamun és Kudrjavceva mellett ott van még Darja Szvatkovszkaja és a tartalék Maria Tyitova, az olimpiáról csak sérülése miatt lemaradó (és az Eb-t is kihagyó) egyszeres világbajnok Alexandra Merkulova, és bármikor „beeshet" egy új tehetség – gyilkos konkurenciaharc van csapaton belül. Ennek most a rutinosabb tornászokkal érkező ukránok (Rizatdinova, Makszimenko, Mazur) és az előrelépni kívánó fehéroroszok (Sztanjuta, Halkina, Csaropa) lehetnek a haszonélvezői.

Vass Dóra az első tizenöt közé kerülne (Fotó: Imago)
Vass Dóra az első tizenöt közé kerülne (Fotó: Imago)

Magyarország teljes küldöttséggel vesz részt a kontinensviadalon, egyéniben Vass Dóra, Kécza Daniella és Böröcz Bianka indul, és szőnyegre lép a szezonban eddig kifejezetten jó eredményeket felmutató junior kéziszercsapat (Bérdi Jázmin, Kiss Boglárka, Ludányi Laura, Pigniczki Fanni, Wehovszky Vivien) is. Vass Dóra szempontjából fontos felkészülési esemény is az Eb, hiszen ő a kijevi világbajnokságon kívül a világjátékokra is utazik (ő szerezte az első magyar indulási jogot a kolumbiai Caliban rendezett seregszemlére).

Vass Dóra mind a négy szerrel versenyez, Böröcz Bianka karikával és buzogánnyal, Kécza Daniella labdával és szalaggal mutatja be gyakorlatait. A célkitűzés? A két fiatalabb magyar versenyzőnél elsősorban a rutinszerzés, a junior kéziszercsapat akár döntőbe is juthat idei eredményei alapján, míg Vass Dóra megtartaná helyét a kontinentális bő elitben.

„Nagyon várom már a kontinensviadalt, és ha az első tizenöt között tudnék végezni, akkor nagyon boldog lennék. Mind a négy koreográfiám új, jelenleg nincs kedvenc szerem, úgy érzem, mostanra mindegyik gyakorlat beérett. Viszonylag gyorsan elsajátítottam valamennyi szert, talán a buzogány ment a legnehezebben, mert azzal eddigi versenyzői pályafutásom során kevesebbszer találkoztam” - mondta.

A csütörtök még a gyakorlásé, a tornászok sorra mennek gyakorolni a Stadthalle versenyszőnyegére, pénteken 10 órakor azonban a juniorok gyakorlataival kezdődik az Eb. Hogy mit láthat az, aki figyelmesen nézi a kontinensviadalt? Ha nem is csodát, de ahhoz gyakran közelítő, valószínűtlenül nehéz trükköket és elemeket – csak nézzenek meg egy-két válogatást!

RG EURÓPA-BAJNOKSÁG, BÉCS
PÉNTEK

10.00: Junior kéziszercsapat kvalifikáció, 14.00-22.00 Felnőtt egyéni csapatverseny és kvalifikáció.
SZOMBAT
10.00: Junior kéziszercsapat, 14.00-22.00 felnőtt egyéni csapatverseny és kvalifikáció
VASÁRNAP
11.00: Junior kéziszercsapat döntő, 15.00-17.15: felnőtt egyéni szerenkénti döntők, 17.15-19.00: gála
Az Európa-bajnokságot a szervező UEG élőben streameli.
Világranglista top 5:
1. Rizatdinova (ukrán) és Sztanjuta (fehérorosz), 3. Mamun (orosz), 4. Kudrjavceva (orosz), 5. Durunda (azeri)

Sztanjutának nagy kiugrást hozhat a bécsi Eb (Fotó: Reuters)
Sztanjutának nagy kiugrást hozhat a bécsi Eb (Fotó: Reuters)

ÉRDEKESSÉGEK

♦ Az előző évek topversenyzői – szűkítsünk az Eb-érmesekre – közül a sportágtörténet első izraeli érmét szerző Neta Rivkin, az ukrán Alina Makszimenko és a bolgár Szilvia Miteva van csak itt az Eb-n.

♦ Néhány „veterán" tornász (ha szabad egyáltalán ezt a szót használni) az olimpia után is a mezőnyben maradt, és egy ilyen kegyetlen igénybevételű sportágban ez rendkívül becsülendő – sőt, egyre többen „tolják ki" karrierjüket húszas éveik második felébe. A verseny korelnökei a bolgár Szilvia Miteva, az utolsó nagy versenyén részt vevő házigazda Caroline Weber, valamint a spanyol Carolina Rodríguez. Köztük és a magyar delegáció legifjabb tagja, Pigniczki Fanni között majd' 14 év a különbség! Weber a nyitó napon tölti be a huszonhetet, Miteva a következő hónapban, Rodríguez pedig a múlt héten ünnepelt.

♦ A sportági hagyományoknak megfelelően igen kevés küldöttség van, amelynek nincs legalább egy exszovjet vagy bolgár származású tagja a versenyzők vagy az edzők között. Az izraeli csapat hivatalos nyelve példának okáért az orosz...

♦ Vannak itt híres „sportolópalánták". A spanyol színekben induló Eugenia Onopko a Real Oviedo kiváló képességű egykori futballistájának, Viktor Onopkonak a lánya. Az orosz Darja Szvatkovszkaja két világklasszis sportoló, az olimpiai bajnok öttusázó Dmitrij Szvatkovszkij és az olimpiai bronzérmes, sokszoros világ- és Európa-bajnok ritmikus gimnasztikázó, Okszana Szkalgyina gyermeke.

♦ Az oroszok „nagyasszonya", a küldöttségvezető Irina Viner – a sportágtörténet egyik legeredményesebb edzője – Oroszország leggazdagabb emberének, az Arsenal-résztulajdonos Aliser Usmanovnak a felesége. Ez azért még hozzájárul az orosz hegemóniához - bár azért minden a sportág rendkívüli népszerűségén, a rengeteg gyereken, a világon egyedülálló edzői és infrastrukturális háttéren alapszik.

♦ A legutóbbi négy Eb-n csak orosz vagy fehérorosz aranyérmek születtek, a sorozatot legutóbb (2008-ban) az olasz kéziszercsapat törte meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik