Roger Federer ötödször nyerhet

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2010.02.12. 06:39
Ötödször is megnyerheti a Laureus-díjat Roger Federer, miután a világelső svájci teniszező neve rajta van a szervezők által szűkített listán.
Roger Federer és ikrei a luzerni karneválon is megjelentek (Fotó: Reuters)
Roger Federer és ikrei a luzerni karneválon is megjelentek (Fotó: Reuters)

Federer korábban sorozatban négyszer érdemelte ki a sport Oscar-díjának tartott elismerést, azonban tavaly a jamaicaiak csodaatlétája, Usain Bolt lett a befutó. A helvét sztár 2009-ben megnyerte a hatodik wimbledoni bajnokságát, illetve első alkalommal diadalmaskodott a Roland Garroson, így minden idők legsikeresebb teniszezőjévé lépett elő.

Bolt szintén szerepel a lehetséges győztesek listáján, miután tavaly szemkápráztató világcsúcsokat futott. Rajtuk kívül az etióp Kenesisa Bekele (az első férfi atléta, aki 5 és 10 ezer méteren is egy adott évben lett világbajnok), a Tour de France kerékpáros körversenyen győztes spanyol Alberto Contador, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnél (FIFA) az év játékosának választott argentin Lionel Messi, valamint a hétszeres MotoGP-világbajnok olasz Valentino Rossi tartozik még a jelöltek közé.

A nők mezőnyében az ausztrál és a wimbledoni teniszbajnokságon nyertes, világranglista-vezető amerikai Serena Williams az egyetlen korábbi Laureus-díjas, aki most is a jelöltek között van. Két honfitársa, a világbajnok és világkupagyőztes alpesi síelő, Lindsey Vonn és a 400 méteren vb-aranyérmes atléta, Sanya Richards, valamint a 100 méteres síkfutásban olimpiai és vb-első jamaicai Shelly-Ann Fraser, illetve két úszó, a német Britta Steffen, az 50 és 100 m gyors világbajnoka, s az olasz Federica Pellegrini – aki 4 perc alá szorította a 400 m gyors világrekordját – ugyancsak kiérdemelheti a Laureus-díjat.

A csapatok között a dél-afrikai rögbiválogatott, a 2009-ben minden valamirevaló labdarúgó-trófeát besöprő Barcelona, aztán a New York Yankees baseballalakulata, a Formula–1-es világbajnok Brawn GP- istálló, továbbá a német női futballválogatott található a jelöltlistán.

Az év visszatérője lehet többek között Lance Armstong amerikai kerékpáros, Kim Clijsters belga teniszező, aki szülési szabadsága után tudott győzni a US Openen, illetve az 59 esztendős amerikai golfozó, Tom Watson.

Az év felfedezettje lehet például Jenson Button Formula–1-es világbajnok, Juan Martín del Potro argentin teniszező, a US Open győztese, a német labdarúgó Bundesligában meglepetésre első helyen záró Wolfsburg, a Tour de France-on hat szakaszt megnyerő brit Mark Cavendish, vagy akár utóbbi honfitársa, a 15 évesen világbajnoki címig jutó műugró, Tom Daley.

A díjátadóra március 10-én, Abu-Dzabiban kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik