Kovács Katalin bizonyította: még mindig ő a női kajak királynője!

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2009.06.28. 13:57
A kajak-kenu Európa-bajnokságon vasárnap kora délután az 500 méteres döntőket rendezték meg, amelyek újabb szép magyar sikereket hoztak. Kovács Katalin és a Szabó Gabriella, Kozák Danuta duó aranyérmet szerzett a magyar csapatnak, Kovács Katalin immár 20. Eb-aranyát teheti a vitrinbe. A magyar csapat hat arany-, kilenc ezüst- és két bronzéremmel zárta a kontinensviadalt.
Kovács Katalin 20. Eb-aranyát ünnepelhette
Fotó: MTI/EPA/Sören Stache
Kovács Katalin 20. Eb-aranyát ünnepelhette
Kovács Katalin 20. Eb-aranyát ünnepelhette
Fotó: MTI/EPA/Sören Stache
Kovács Katalin 20. Eb-aranyát ünnepelhette

NYILATKOZATOK

Kovács Katalin: „A vége az nagyon húzós volt, de örülök, mert így nagyon jó időt mentünk, jobbat, mint a kenusok, jó ilyen szoros csatát vívni. Annak is nagyon örülök, hogy három aranyat és egy ezüstöt viszek haza, a közelmúltban volt olyan Eb, ami nem sikerült úgy, ahogy elterveztem."
Kozák Danuta: „Féltávnál tudatosodott bennünk, hogy nagyon elmentek, onnantól kezdve minden ötven méternél behoppoltam Gabinak, megindultunk és ez bevált."
Kammerer Zoltán: „Ebben a felgyorsult, sűrű mezőnyben ez nagyon jó eredmény. Egyre jobban specializálódik mindenki és az ember örül egy dobogónak. Előzetesen érmet terveztünk, az ezüst nagyon szép."
Storcz Botond szövetségi kapitány: „Szerencsére nem jött be a jóslatom" - fogalmazott az Eb zárultával a szakember, aki előzetesen öt magyar győzelmet várt, benne két „ötkarikás" sikerrel. „Nemcsak az aranyak számával vagyok elégedett, hanem különösen azzal, hogy összesen 17 érmet szereztünk, s ezek szépen megoszlanak a szakágak között."
Kovács Katalin remekül jött el a rajtból, és végig vezetve – néhol több mint fél hajóhosszal –, biztosan utasította maga mögé nagy riválisát, a német Katrin-Augustin Wagnert. Győzelmével a magyar klasszis immár 20. Európa-bajnoki aranyérmét nyerte meg. A dobogó harmadik fokára a brit Rachel Cawthorn állhatott fel.

A férfi kenu egyesek versenyében Vajda Attilának nem sikerült jól a rajtja, fél távnál csupán a hatodik helyen állt a mezőnyben, és ötödik helyen ért célba az 1000 méteres győztes.

Következett a harmadik egyes szám, amelyben Molnár Péter elvérzett a délelőtti selejtezőben, így magyar versenyző nélkül rendezték meg a finálét. Legjobbnak a svéd Anders Gustafsson bizonyult a rutinos német, Ronald Rauhe előtt, így ezres ezüstje után ötszázon arannyal gazdagodott. Molnár Péter az utolsó helyen végzett a B-döntőben.

A női kajak kettesek versenye hatalmas versenyt hozott, és mint az ilyenkor lenni szokott, a legtaktikusabban versenyző páros nyert. Rendkívül örömteli és biztató a jövőre nézve, hogy fiatal reménységeink, a Szabó Gabriella, Kozák Danuta páros érett versenyzéssel utasította maga mögé mind a verseny utolsó felére elfáradó szlovákokat (Ivana Kmetová, Martina Kohlová), mind a németeket (Fanny Fischer, Franziska Weber), és szerezte meg a nap második aranyérmét.

A kenu kettesek között szintén fiatal magyar páros indult, Széles Gábor és Vajda Dávid egysége. Nekik kevésbé sikerült a futam, a rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyben az utolsó helyen értek célba. A Robert Nuck, Stefan Holtz német páros nyert.

A kajak kettesek versenye is hatalmas versenyt hozott. Bár a Roman Pjatrusenko, Vagyim Maknov fehérorosz egység egyértelműen nyerte meg az aranyat, a második hely eldöntéséhez már szükség volt a lassításokra, és az Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor előnyét mutatta, így ezüsttel gazdagodtak a németek és a spanyolok előtt.

Következett a női kajak négyesek zárószáma, amelyben a hagyományos német–magyar versengést – az utóbbi évek versenyeihez hasonlóan ezúttal is – a hazai pályán versenyző németek nyerték. A Csipes Tamara, Medveczky Erika, Janics Natasa, Benedek Dalma kvartett a második helyen zárt a lengyeleket megelőzve.

KAJAK-KENU EB, BRANDENBURG

NŐI K–1 500 M, DÖNTŐ
1. Kovács Katalin (Magyarország)
2. Katrin-Augustin Wagner (Németország)
3. Rachel Cawthorn (Nagy-Britannia)
NŐI K–2 500 M, DÖNTŐ
1. Magyarország (Szabó Gabriella, Kozák Danuta)
2. Szlovákia (Ivana Kmetová, Martina Kohlová)
3. Németország (Fanny Fischer, Franziska Weber)
NŐI K–4, 500 M, DÖNTŐ
1. Németország (Leonhardt, Reinhardt, Wagner-Augustin, Dietze)
2. Magyarország (Csipes Tamara, Medveczky Erika, Janics Natasa, Benedek Dalma)
3. Lengyelország (Walczkiewicz, Wojnarowska, Chojnacka, Krukowska)
FÉRFI K–1 500 M, DÖNTŐ
1. Anders Gustafsson (Svédország)
2. Ronald Rauhe (Németország)
3. Anton Rjahov (Oroszország)
FÉRFI C–1 500 M, DÖNTŐ
1. Gyenyisz Haraza (Fehéroroszország)
2. Jevgenij Suklin (Litvánia)
3. Sebastian Brendel (Németország)
…5. Vajda Attila (Magyarország)
FÉRFI K–2, 500 M, DÖNTŐ
1. Fehéroroszország (Roman Pjatrusenko, Vagyim Maknov)
2. Magyarország (Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor)
3. Németország (Marcus Gross, Hendrik Bertz)
FÉRFI C–2 500 M, DÖNTŐ
1. Németország (Robert Nuck, Stefan Holtz)
2. Lengyelország (Pawel Skowronski, Roman Rynkiewicz)
3. Azerbajdzsán (Makszim Prokopenko, Szergej Bezuglij)
…9. Magyarország (Széles Gábor, Vajda Dávid)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik