Selby első ranglistaversenyét nyerte, <br>5-8-ról fordított O'Sullivan ellen

Vágólapra másolva!
2008.02.18. 10:35
A 24 éves Mark Selby szenzációs győzelmet aratott a kétszeres világbajnok Ronnie O'Sullivan ellen a Walesi Bajnokság (Welsh Open) vasárnap esti döntőjében. Sokan féltették Selby-t a döntőtől, mint kiderült alaptalanul, ismét bizonyította tehetségét. A vesztett állásból számtalanszor fordító ifjú angol higgadtsága most is kifizetődött, 5-8-ról fordítva nyert. A trófea mellett 35 ezer font is üti markát. Következik március 24-30. között a Kínai Bajnokság.
Mark Selbyből a sportág egyik legnagyobb klasszisa lehet
View Images
Mark Selbyből a sportág egyik legnagyobb klasszisa lehet
Mark Selbyből a sportág egyik legnagyobb klasszisa lehet
View Images
Mark Selbyből a sportág egyik legnagyobb klasszisa lehet

Vasárnap este a döntőre került sor a Walesi Bajnokságon Newportban. A két finalista Selby és O’Sullivan is remekül játszott az elődöntők folyamán, így hatalmas rangadóra számíthattunk az Open utolsó meccsén.

Az első nyolc frame nem a nagy brékekről, hanem elsősorban a küzdelemről és a taktikai csatáról szólt. Selby kezdett jobban, 2-0-s előnyhöz jutott. Ám innen fej-fej mellett haladtak a felek és 4-4-el zárták a délutáni szakaszt. Az egyetlen igazán jelentős brék a 8. frame-ben bemutatott 108 volt, O’Sullivan részéről.

Könnyed, színvonalas játékot az esti felvonás első felében láthattunk. O'Sullivan a kilencedik frame-ben ellenállhatatlanul kezdett játszani és 6-4-re meglépett, egy 95-ös, majd egy 135-ös bréknek köszönhetően. Aztán a 11. frame-ben Selby szerencsésen pozícióba került és egy 72-es brékkel zárkózott fel.

A döntő ezen szakaszában azonban úgy tűnt, a kétszeres világbajnok lassan felőrli ellenfelét, aki szétszórtan játszott, biztonsági játéka rendszeresen cserben hagyta. O’Sullivan ugyanakkor továbbra is meggyőző volt és egy frame-re került a győzelemtől 8-5-ös állásnál.

Furán hangzik, de a szituáció adott volt a fordításairól elhíresült Selby számára. Az addig remekül játszó O’Sullivan ellen – későbbi elmondása szerint – azonban már ő sem igazán hitt a győzelemben.

Ekkor azonban mégis, mintha megfordultak volna a szerepek. Selby a vereség szélére sodródva megnyugodott és mindent egy lapra feltéve kezdett játszani. Ezzel szemben O'Sullivan, tőle szokatlan módon kiesett a ritmusából és képtelen volt egy olyan bréket felépíteni, amellyel átléphetett volna a célvonalon. A finálé innentől kezdve elsősorban fejben dőlt el.

A mérkőzés igazi fordulópontja 8-7-nél volt. Ekkor Selby elvétett egy hosszú piros golyót, ami pont a jobb felső lyuk előtt, remek pozícióban állt meg, ám a fehér éppen a zöld golyó takarásába került. O’Sullivan kénytelen volt „biztonságit” lökni. A láthatóan ideges „Rocket” végül el is bukta frame-et, így döntő játékra került sor.

A rendkívül feszült utolsó frame-ben mindkét fél győzhetett volna, ám végül a higgadtabb Selby élete első ranglistaversenyét nyerte. Egyúttal visszavágott az emlékezetes decemberi 9-8-as vereségért is, amikor az Egyesült Királyság Bajnokságának elődöntőjében, a döntő frame-ben, O’Sullivan 147-es brékkel ejtette ki őt .

„Nagy önbizalommal játszottam egész héten, most vertem meg a sportág legnagyobb tudású játékosát, kell ennél több?” – mondta az előzetes világranglistán már negyedik Mark Selby.

Következik március 24-30. között a Kínai Bajnokság, amiről szintén beszámolunk.

SNOOKER WALESI BAJNOKSÁG (WELSH OPEN)

DÖNTŐ (9 NYERT JÁTÉKIG)
Mark Selby (angol) - Ronnie O'Sullivan (angol) 9-8

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik