Fogadási botrány hírével vette kezdetét a walesi bajnokság

Vágólapra másolva!
2008.02.14. 13:03
Hétfőtől szerdáig bonyolították le Newportban a Walesi Bajnokság első két fordulóját. Az első selejtező forduló után a második körben kapcsolódott be a versenybe a tizenhat kiemelt játékos. A mérkőzések döntő része papírforma szerint alakult, de született néhány érdekes eredmény is. A legnagyobb búcsúzó név, az Északír Kupa győztese, Stephen Maguire volt. Meglepő módon szerdán bejelentették, a Málta Kupán 33 mérkőzést vizsgálat alá vontak bundagyanú miatt, ami nem tesz jót a sport hírnevének.
John Higgins összpontosít
John Higgins összpontosít
John Higgins összpontosít
John Higgins összpontosít

Először azonban nézzük mi történt Newportban. Ronnie O’Sullivan sikeresen vette az első akadályt a versenyen, ugyanis küzdelmes mérkőzésen 5-3-ra diadalmaskodott a 18 éves Judd Trump felett.

A múlt heti Málta Kupát kihagyó angol sztár jól kezdett és hamar elhúzott 4-1-re. Ekkor azonban sorra hibázta el lehetőségeit, ellenfele ezt kihasználta és feljött 4-3-ra. Végül azonban egy 47-es bréknek köszönhetően továbbjutott és Steve Davis-sel játszik, aki Mark Kinget verte 5-3-ra.

A forduló meglepetését Stuart Bingham produkálta, aki döntő frame-ben győzte le a mostanában jó formában lévő Stephen Maguire-t.

Remek mérkőzést játszott Mark Williams és a legutóbbi Grand Prix győztese, Marco Fu. A meccset végül a kétszeres világbajnok nyerte, annak ellenére, hogy eleinte sok lehetőséget hagyott ki és pontatlan pozíciós játékot produkált. Azonban 4-2-es hátrányban feljavult játéka és végül sikerült kiharcolnia a győzelmet, Shaun Murphy a következő ellenfele.

Ott van a legjobb tizenhatban John Higgins is, akinek azonban alaposan meg kellett küzdenie a sikerért a világranglistán 55. helyen álló David Roe ellen. A regnáló világbajnok a meccs egy szakaszában már 3-1-es hátrányban is volt, azonban Roe megijedt a lehetőségtől és így elmaradt a meglepetés, Higgins nyert 5-3-ra. A következő körben Ding Dzsunhuj vár rá, ami várhatóan a forduló mérkőzése lesz.

Továbbjutott a Mesterek Tornája címvédője, Mark Selby és a vasárnap Máltán döntős Ken Doherty is, akik egymással meccselnek a negyeddöntőért. Ez lehet a harmadik kör másik nagy rangadója. Doherty, mérkőzésén lökött 133-as brékjével jelenleg vezeti a legnagyobb brékek listáját.

Sikeresen lépett túl az első körön a címvédő Neil Robertson is, könnyed győzelmet aratva Jamie Cope felett.

Stephen Hendry életben tartotta reményeit első tornagyőzelmére a 2005-ös Málta Kupa óta, miután simán verte a tavalyi döntős Andrew Higginsont. Hendry-re a hazai körülmények között versenyző Ryan Day vár.

Az elmúlt napok híreihez tartozik a Málta Kupa körül kialakult bundabotrány. A gyanús eseteket az angol fogadási szervezet jelezte, zömében a csoportmeccsek tét nélküli találkozóival kapcsolatban. Konkrét nevek azonban eddig nem kerültek nyilvánosságra. Utoljára 2006-ban Quinten Hann keveredett bundagyanúba, akit ezért nyolc évre el is tiltottak.

SNOOKER WALESI BAJNOKSÁG

2. FORDULÓ (5 NYERT JÁTÉKIG)
Neil Robertson (ausztrál) - Jamie Cope (angol) 5-1
Ali Carter (angol) - Tian Pengfei (kínai) 5-2
Steve Davis (angol) - Mark King (angol) 5-3
Ronnie O’Sullivan (angol) - Judd Trump (angol) 5-3
Peter Ebdon (angol) Joe Perry (angol) 1-5
Stephen Maguire (skót) Stuart Bingham (angol) 4-5
Mark Williams (walesi) Marco Fu (hongkongi) 5-4
Shaun Murphy (angol) v Ian McCulloch (angol) 5-3
Graeme Dott (skót) Michael Judge (ír) 4-5
Stephen Lee (angol) Andrew Higginson (angol) 5-3
Ryan Day (walesi) Mark Allen (északír) 5-2
Stephen Hendry (skót) Michael Holt (angol) 5-1
Ken Doherty (ír) Alan McManus (skót) 5-3
Mark Selby (angol) Dave Harold (angol) 5-1
Ding Junhui (kínai) Marcus Campbell (skót) 5-4
John Higgins (skót) David Roe (angol) 5-3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik