Berki Krisztián legfeljebb Londonban lehet olimpiai bajnok

Vágólapra másolva!
2007.09.08. 19:33
A stuttgarti kvalifikációs világbajnokságon eldőlt, hogy a magyar delegáció két tornásszal utazik a pekingi olimpiára. Böczögő Dorina már korábban kvótát szerzett, Gál Róbert pedig a szombati talajdöntőben váltotta meg repülőjegyét a kínai fővárosba. Lólengésben a kétszeres Európa-bajnok Berki Krisztiánnak nyernie kellett volna, ezüstérme azt jelenti, hogy nem lehetett ott a jövő évi ötkarikás játékokon.
Berki Krisztián Pekingben nem mutathatja meg vitathatatlan tehetségét
Reuters
Berki Krisztián Pekingben nem mutathatja meg vitathatatlan tehetségét
Berki Krisztián Pekingben nem mutathatja meg vitathatatlan tehetségét
Reuters
Berki Krisztián Pekingben nem mutathatja meg vitathatatlan tehetségét

A sajtot a kínai Hsziao Csin énekelte ki Berki Krisztián szájából, aki a kvalfikációs rendszer szeszélye folytán csak a televízión keresztül követheti nyomon a pekingi játékokat. Két Eb-arannyal a zsebében érkezett Stuttgartba, ahol kínai vetélytársával kiemelkedtek a mezőnyből, már a selejtezőben nyilvánvalóvá vált, a többi vetélytárs számára legfeljebb a dobogó harmadik foka lehet a cél.

Berki Krisztián közvetlenül kínai riválisát követően, ötödikként mutathatta be gyakorlatát a nyolcas döntőben. Hsziao hibátlan teljesítménnyel kápráztatta el a csarnokba kilátogató szurkolókat, nem érdemtelenül kapott 16,300 pontot. Fel volt adva a lecke a magyar klasszisnak, aki a befejezéstől eltekintve nagyot alakított, a leugrás előtt azonban elveszítette lendületét.

Berki nagy árat fizetett ezért a hibáért. A brit Louis Smith-t megelőzve, Hsziao Csin mögött a második helyen zárt. Ezüstéremmel a nyakában pedig rezignáltan vette tudomásul, hogy 2008 augusztusában nélküle száll fel a magyar delegáció Pekingbe tartó gépe.

Azon a bizonyos gépen viszont ott lesz Böczögő Dorina és Gál Róbert is. A még csak 15 éves magyar lány egyéni összetettben az 51. helyen végzett, és ez elegendő volt a kvótához.

BERKI KRISZTIÁN MÁSODSZOR EURÓPA TRÓNJÁN (AMSZTERDAM, 2007)



Gál Róbert a hétfő-keddi selejtezőben éppen csak lemaradt a kvótáról, szombaton azonban kegyes volt hozzá Fortuna. Az első szerenkénti finálé, a talaj döntő ugyanis a brazil Diego Hypolito sikerével ért véget. És mivel Brazília ott van a Pekingben induló legjobb 18 nemzet között - a kvalifikációs rendszer szabályainak értelmében - az ezáltal felszabaduló kvóta az egyéni összetett verseny következő, még kvóta nélküli versenyzőjére száll át. Az Athénban pontot szerző Gál Róbert így a kínai fővárosban is bizonyíthat.

Berki Krisztián vitathatatlan tehetségét kiváló nemzetközi eredményei, köztük két kontinensbajnoki címe támasztja alá, még sem lehet ott Pekingben. Pedig borítékolható, hogy versenyben lenne a dobogós helyekért, akár a legfényesebb medáliáért is.

Azt azonban korai lenne kijelenteni, hogy Berki Krisztián ne léphetne Pelle István (1932), Magyar Zoltán (1976, 1980) és Borkai Zsolt örökébe. Miért ne lehetne ő is olimpiai bajnok? Elvégre a 2012-es londoni játékokon még mindig csak 27 éves lesz.

GYÖNGYÖSI BALÁZS
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik