Rögbi-vb: francia örömjáték, a házigazdák kiütötték az olaszokat – videó

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.10.06. 23:08
null
A franciák nagy kedvvel játszottak, itt éppen Matthieu Jalibert teszi le a labdát a célterületen (Fotó: Getty Images)
A házigazda Franciaország érvényesítette a papírformát, 60–7-re legyőzte Olaszországot a rögbi-világbajnokság péntek esti lyoni mérkőzésén, és az A-csoport győzteseként bejutott a jövő hét végi negyeddöntőbe.

A franciák elvesztették a megelőző három mérkőzésüket Lyonban, de azokon két rögbinagyhatalom, Új-Zéland és (kétszer) Dél-Afrika volt az ellenfél, nem pedig Olaszország. Mert bár a péntek esti papíron ki-ki meccs volt, nagyon gyorsan világossá vált mindenki számára, hogy a francia és az olasz válogatott továbbra sincs egy súlycsoportban.

Damian Penaud már a 2. percben a célterületre jutott, Thomas Ramos a helyére küldte a jutalomrúgást, néhány perccel később berúgott egy büntetőt is– és a házigazdák máris 10–0-ra vezettek.

A szünetig további három célt értek el a „kékek”, ötletes támadások sorát vezették, gyönyörű rúgott passzokkal hozták játékba a széleket. És a nagy kedvvel kivitelezett bemutatóból a második félidőre is maradt, a franciák összesen nyolcszor jutottak túl a célvonalon, a már említett Penaud és Yoram Moefana kétszer-kétszer.

A továbbjutási álmaikat hamar, már a meccs elején szertefoszlani látó olaszok erejéből csupán egy célra futotta Manuel Zuliani révén a hajrá kezdetén, 52–0-nál.



Franciaország – amely 2006 óta először ért el 50 pontnál többet az olaszok ellen – az A-csoport győzteseként bejutott a negyeddöntőbe, a második helyezett Új-Zéland továbbjutása már csütörtökön biztossá vált. Az utolsó csoportmérkőzésektől függetlenül szintén ott van a nyolc között a C-csoportból Wales, a D-ből pedig Anglia.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ – pénteki mérkőzés
A-CSOPORT, LYON
Franciaország–Olaszország 60–7 (31–0)
A végeredmény: 1. Franciaország 18 pont (4 mérk.), 2. Új-Zéland 15 (4), 3. Olaszország 10 (4), 4. Uruguay 5 (4), 5. Namíbia 0 (4)

A JÁTÉKHÉT TOVÁBBI PROGRAMJA

• Október 5., csütörtök
A-CSOPORT, LYON
Új-Zéland–Uruguay 73–0
(26–0)

• Október 7., szombat
B-CSOPORT,
SAINT-DENIS
21.00:
Írország–Skócia
C-CSOPORT, NANTES
15.00:
Wales–Grúzia
D-CSOPORT, LILLE
17.45:
Anglia–Szamoa

• Október 8., vasárnap
B-CSOPORT, LILLE

17.45:
Tonga–Románia
C-CSOPORT, TOULOUSE
21.00:
Fidzsi-szigetek–Portugália
D-CSOPORT, NANTES
13.00:
Japán–Argentína

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ér, és ugyancsak egy bónuszpont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A MÁSODIK FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A HARMADIK FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
A NEGYEDIK FORDULÓ EREDMÉNYEI ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik