Rögbi-vb: szenzációs walesi siker, óriási bajban a kétszeres világbajnok – videók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.09.24. 23:35
null
Nick Tompkins vezeti a walesi ünneplést (Fotó: Getty Images)
Wales szenzációs győzelmet (40–6) aratott Ausztrália ellen a rögbi-világbajnokság vasárnap esti mérkőzésén, a mezőnyből elsőként bejutott a negyeddöntőbe, és a kiesés szélére sodorta a kétszeres aranyérmest. A Franciaországban zajló torna vasárnapi másik mérkőzésén Skócia magabiztosan, 45–17-re verte Tongát.

WALES–AUSZTRÁLIA 40–6

Még három perc sem telt el a mérkőzésből, amikor egy bedobás után Jac Morgan passzával Gareth Davies az ausztrál célvonal mögé robogott, rögtön még kellemetlenebb helyzetbe hozva a tornán egy vereséget már benyelő kétszeres világbajnokot. Dan Biggar a jutalomrúgást is a helyére küldte, és dacára annak, hogy vállsérülés miatt már a 12. percben le kellett őt cserélni, nem volt megállás: az erőtől duzzadó walesiek remekül, szervezetten védekeztek, jó döntéseket hoztak, büntetőket harcoltak ki, a sérült irányítót váltó Gareth Anscombe mindhármat értékesítette, így már a szünetben tetemes volt a különbség.

ÍGY KEZDŐDÖTT


A második félidő elején gyorsan jött a második cél, Nick Tompkins vitte be a labdát öt pontért. Wales szárnyalt, Anscombe szinte számolatlanul értékesítette a büntetőket, dropgólt is rúgott – 23 pontjával ő lett a meccs embere –, és a végjátékban Morgan is elért egy célt. Ausztráliával pedig megtörtént az, amire még a világbajnokságot borúlátóan váró hívei sem számítottak: egyetlen pontot sem tudott összekaparni egy vb-mérkőzés második félidejében!

TOMPKINS CÉLJA ANSCOMBE PASSZÁBÓL


A hetek óta belső feszültségekkel küzdő ausztrál válogatott a története legsúlyosabb világbajnoki vereségét szenvedte el, először vesztett el egymás után két vb-meccset (előző legyőzője a Fidzsi-szigetek volt), és nagyon közel került ahhoz, hogy először ne jusson tovább a csoportjából.

Az immár a vetélytársainak kiszolgáltatott Ausztrália október 1-jén, vasárnap Portugáliával játszik, a walesiekre pihenő vár október 7-ig, akkor Grúzia ellen zárják a csoportkört.

ÖSSZEFOGLALÓ

SKÓCIA–TONGA 45–17

George Turner nyitó ötpontos akcióját Solomone Kata még megválaszolta, sőt Tonga rövid ideig vezetett is, ám az egyszer tíz percre emberelőnybe kerülő skótok a szünetig további háromszor elérték a célterületet, azaz gondoskodtak a négy befejezett támadásért járó bónusz pont megszerzéséről.

A fordulás után Ben Tameifuna még visszahozta hét pontra a tongaiakat, akik azonban nem védekeztek elég figyelmesen és szabályosan ahhoz, hogy esélyük legyen a vezetés átvételére. A skótokban volt még néhány jó támadás, az első félidőben célt elérő, a meccs emberének megválasztott Duhan van der Merwe például négy védőt becsapva küldte a célterületre George Horne-t, majd Blair Kinghorn is bepasszírozta a labdát, sőt hatalmas vágtával Darcy Graham is beért.

Az első győzelmük révén a továbbjutási reményeiket életben tartó skótok szombaton a románok ellen folytatják, szintén öt pontra pályázva, a tongaiakra sokkal nehezebb erőpróba vár a sebzett oroszlán, a címvédő Dél-Afrika ellen.

A világbajnokság szerdán az Uruguay–Namíbia mérkőzéssel folytatódik.

RÖGBI
VILÁGBAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ – vasárnapi mérkőzések
B-CSOPORT, NIZZA
Skócia–Tonga 45–17
(24–10)
Az állás: 1. Írország 14 pont (3 mérk.), 2. Dél-Afrika 10 (3), 3. Skócia 5 (2), 4. Tonga 0 (2), 5. Románia 0 (2)
C-CSOPORT, LYON
Wales–Ausztrália 40–6
(16–6)
Az állás:
1. Wales 14 pont (3 mérk.), 2. Fidzsi-szigetek 6 (2), 3. Ausztrália 6 (3), 4. Grúzia 2 (2), 5. Portugália 2 (2)

A JÁTÉKHÉT TÖBBI EREDMÉNYE

• Szeptember 20., szerda
A-CSOPORT, NIZZA
Olaszország–Uruguay 38–17
(7–17)
• Szeptember 21., csütörtök
A-CSOPORT, MARSEILLE
Franciaország–Namíbia 96–0 (54–0)
• Szeptember 22., péntek
D-CSOPORT, SAINT-ÉTIENNE
Argentína–Szamoa 19–10
(13–3)
• Szeptember 23., szombat
B-CSOPORT, SAINT-DENIS
Dél-Afrika–Írország 8–13
(3–7)
C-CSOPORT, TOULOUSE
Grúzia–Portugália 18–18
(13–15)
D-CSOPORT, LILLE
Anglia–Chile 71–0
(31–0)

A RÖGBI-VB-RŐL – RÖVIDEN
A négyévente megrendezett, immár tizedszer kiírt rögbi-világbajnokságon húsz válogatott vesz részt: a csoportkörben (szeptember 8.–október 8.) négy ötcsapatos csoportban körmérkőzést vívnak, minden kvintettből az első kettő jut be az egyenes kieséses szakaszba. A negyeddöntő október 14–15-én, az elődöntő 20–21-én, a bronzmérkőzés 27-én, a döntő október 28-án lesz.
A csoportbeosztás
A-csoport: Új-Zéland, Franciaország, Olaszország, Uruguay, Namíbia
B-csoport: Dél-Afrika, Írország, Skócia, Tonga, Románia
C-csoport: Wales, Ausztrália, Fidzsi-szigetek, Grúzia, Portugália
D-csoport: Anglia, Japán, Argentína, Szamoa, Chile
A győzelemért 4 pont jár, a döntetlenért 2. Az egy mérkőzésen elért legalább négy cél egy bónuszpontot ér, és ugyancsak egy bónuszpont jár annak a vesztes csapatnak, amelyik hét vagy kevesebb ponttal kap ki.
A versenykiírás értelmében a vb-n egy válogatott két mérkőzése között legalább öt napnak kell eltelnie, hogy a játékosok regenerálódhassanak.
Az eddigi világbajnokok: Új-Zéland (3), Dél-Afrika (3 – címvédő), Ausztrália (2), Anglia (1)
AZ ELSŐ FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
A MÁSODIK FORDULÓ ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik