F2: Vesti dobogón az idényzárón, de Pourchaire a bajnok

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.26. 11:39
null
Théo Pourchaire bajnoki címével ért véget a 2023-as idény (Fotó: Twitter/Formula–2)
A pole pozícióból rajtoló Jack Doohan aratott győzelmet a Formula–2-es idényzáró főfutamán Abu-Dzabiban. Az ausztrál mögött Victor Martins és Frederik Vesti látta meg a kockás zászlót. Utóbbi nagy csatában volt a bajnoki címért, ám a 2023-as idény végül Théo Pourchaire diadalával ért véget.

 

A 2022-es szezonnal ellentétben idén egészen az utolsó versenyhétvége utolsó futamának leintéséig várni kellett arra, hogy eldőljön a bajnoki cím sorsa. A tabella éléről Théo Pourchaire várhatta az idényzárót, előnye 25 pont volt Frederik Vestivel szemben – matematikailag már csak ők ketten voltak esélyesek a bajnoki trófea elhódítására.

Kettejük közül azonban a francia pilóta számára indult nehezebben a hétvége Abu-Dzabiban, ugyanis Pourchaire csupán a 14. helyen zárta az időmérőt, így ebből a pozícióból rajtolhatott mindkét futamon. Vesti kvalifikációja sem sikerült tökéletesen, ám a részben fordított rajtrácsos sprintfutamnak a második helyről vághatott neki.

A sprintversenyen Enzo Fittipaldié volt a rajtelsőség, aki a startot követően meg is tartotta a vezetést, Vesti azonban több helyet is veszített. Pourchaire a kilencedik pozícióban autózott az első kör végén, amikor a pályára kellett küldeni a biztonsági autót. Az újraindítást követően Fittipaldi maradt az élen, Vesti feljött a harmadik helyre, ám Pourchaire is bejött a pontszerzők közé.

A francia később újabb pozíciót javított, ez viszont Vestinek is sikerült, aki visszazárkózott az élen autózó Fittipaldi mögé, és hamar elkezdte lefaragni a hátrányát. A sprintverseny hajrájában kemény csatát láthattunk a győzelemért, s Vesti végül meg is előzte Fittipaldit három körrel a leintés előtt.

A dán versenyző az első helyen célba érve életben tartotta bajnoki esélyeit, a dobogóra Fittipaldi és Richard Verschoor állhatott fel mellé. Pourchaire a hetedikként látta meg a kockás zászlót, győzelmének köszönhetően Vesti 16 pontra csökkentette lemaradását vele szemben a bajnoki pontversenyben.


A szezon utolsó versenyén Jack Doohan várhatta a pole pozícióból a piros lámpák kialvását. Az ausztrál mellől Victor Martins vághatott neki a főfutamnak, míg Vesti a kilencedik helyre parkolhatta le autóját a rajtrácson. Doohan jól rugaszkodott el a rajtnál, és könnyen megtartotta a vezetést. Mögé Kush Maini zárkózott fel, Vesti egy helyet javított a startnál. Pourchaire a 14-ről a 11. pozícióba jött előre az első körben.

Bár a mezőny nem igazán szakadt szét, a következő körökben nem sok előzést láthattunk. A hetedik körben többek között Pourchaire is kiállt új gumikért, aminek következtében a 20. helyre esett hátra, ám hamar megkezdte a visszazárkózást. Az élről kiálló Doohan a 10. körben járta meg a bokszutcát, Vesti azonban jóval később tette meg ugyanezt.

A dán a második pozícióból kiállva esett túl a kerékcserén a 23. körben, majd a kilencedik helyről készülhetett a kemény hajrára. Vestinek többek között bajnoki riválisával is csatáznia kellett, s végül – miután az utolsó métereken még Zane Maloneyval is összeért – harmadikként látta meg a kockás zászlót. Pourchaire az ötödik helyen ért célba, a győzelem a pole-ból rajtoló Doohané lett.

Az ausztrál mögött Martins futott be, Vestinek nem sikerült a csoda az idényzárón, így 2023 bajnoka Pourchaire lett. A csapatok között az ART Grand Prix bizonyult a szezon legjobbjának.

 

A Formula–2 2024-es idénye február 29–március 2-án veszi kezdetét Bahreinben!

Az egyéni bajnokság végeredménye:
1. Théo Pourchaire (francia, ART Grand Prix) 203 pont
2. Frederik Vesti (dán, Prema) 192 pont
3. Jack Doohan (ausztrál, Virtuosi) 168 pont

A csapatbajnokság végeredménye:
1. ART Grand Prix (francia) 353 pont
2. Prema (olasz) 322 pont
3. Carlin (brit) 220 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik