MotoGP: Bagnaia hollandiai győzelmével növelte előnyét

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.06.25. 15:19
null
Francesco Bagnaia a Holland Nagydíj megnyerésével növelte előnyét a bajnokság élén (Fotó: Getty Images)
Az olasz Francesco Bagnaia növelte előnyét a MotoGP összetett versenyében, miután magabiztosan nyerte meg az Assenben rendezett Holland Nagydíjat, míg a második helyezett Jorge Martínnak csökkent az előnye, hiszen a futamon második helyen ért célba a bajnokság harmadik helyén álló Marco Bezzecchi.

 

A nyolcszoros világbajnok Marc Márquez kihagyta a hollandiai futamot, hiszen a múlt heti Német Nagydíjon a bemelegítés alatt történt ütközés során megsérült a bokája, a bordái és a bal hüvelykujja is. A futam viszont így is nagy csatákat hozott, s több sztár is kiesett, hiszen előbb két francia, a bajnokság ötödik helyén álló Johann Zarco és a nyolcadik Fabio Quartararo is kiesett ütközésük után. A futamot végül magabiztos versenyzéssel Francesco „Pecco” Bagnaia nyerte, így növelte előnyét a bajnokság élén, miután az őt üldöző Jorge Martín csak ötödik lett. Második helyen – több mint egy másodperces hátránnyal – az olasz Marco Bezzecchi végzett, míg Aleix Espargaró úgy zárt dobogón, hogy csak negyedikként ért célba, de minimális pályaelhagyás miatt megbüntették az előtte végző Brad Bindert, aki így csak negyedik lett. Bezzecchi a mostani második hellyel egy pontra csökkentette hátrányát a bajnoki pontversenyben Jorge Martínnal szemben.

 



EZÉRT A PÁLYAELHAGYÁSÉRT BÜNTETTÉK MEG BRAD BINDER



A Moto2-es és a Moto3-as futam első helye is nagy csatában dőlt el. Előbbieknél a brit Jake Dixon tíz körrel a vége előtt vette át a vezetést a spanyol Pedro Acostától, de öt körrel később hibázott egy nagyot, és a japán Ogura és Acosta is megelőzte őt, a brit azonban nem adta fel és két körrel a vége előtt visszaelőzte japán ellenfelét, innentől kezdve pedig növelte előnyét és közel másfél másodperces előnnyel nyerte az asseni futamot.

JAKE DIXONT HIBÁJA UTÁN MEGELŐZTÉK



A BRIT NEM SOKKAL KÉSŐBB VISSZAELŐZTE ACOSTÁT ÉS OGURÁT




A Moto3-asok versenye még ennél is szorosabb csatát hozott, s már a futam elején kiesett a bajnokságot vezető Daniel Holgado, ellenben a negyedik sorból induló spanyol Jaume Masia már néhány kör után a második helyre jött fel. A sűrű élmezőny sokáig együtt haladt, a spanyol pedig négy körrel a vége előtt állt csak az élre, de hiába vezetett, még sokaknak volt esélyük a győzelemre.

A célegyenesre is együtt fordult az élmezőny, végül Masia csupán 8 századmásodperccel (!) előzte meg a második helyezett japán Szaszaki Ajumut, a harmadik helyen pedig a török Deniz Öncü végzett 27 századnyi hátránnyal.

DANIEL HOLGADO KIESÉSE

 



A FUTAM VÉGE

 



MOTOGP
HOLLAND NAGYDÍJ, ASSEN
MotoGP (22 kör)

1. Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) 40:37.640
2. Marco Bezzecchi (olasz, Ducati) +1.223 másodperc hátrány
3. Aleix Espargaó (spanyol, Aprilia) +1.925 mp. h.

A vb élcsoportja:
Francesco Bagnaia (olasz, Ducati) 2. Jorge Martín (spanyol, Ducati) 3., Marco Bezzecchi (olasz, Ducati)

Moto2 (22 kör)
1. Jake Dixon (brit, Kalex) 35:43.411
2. Ogura Ai (japán, Kalex) +1.334 mp. h.
3. Pedro Acosta (spanyol, Kalex) +4.448 m. h.

A vb élcsoportja: 1. Tony Arbolino (olasz, Kalex) 148 pont, 2. Pedro Acosta (spanyol, Kalex) 140 p, 3. Jake Dixon (brit, Kalex) 104 p

Moto3 (20 kör)
1. Jaume Masia (spanyol, Honda) 34:14.619
2. Szaszaki Ayumu (japán, Husquarna) +0.081 mp. h.
3. Deniz Öncü (török, KTM) +0.276 mp. h.

A vb élcsoportja: 1. Daniel Holgado (spanyol, KTM) 125 p, Jaume Masia (spanyol, Honda) 109 p, 3. Szaszaki Ajumu (japán, Husquarna) 99 p

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik