Autósport: a Ferrari 1965 óta először nyert Le Mans-ban

Vágólapra másolva!
2023.06.11. 16:46
null
A Ferrari győzelemmel tért vissza a csúcskategóriás csatába Le Mans-ban (Fotó: AFP)
A Le Mans-ba csúcskategóriás autóval 50 év után visszatérő Ferrari nyerte meg a klasszikus 24 órás autóversenyt, miután nagy csatában felülmúlta a legutóbbi öt kiírásban győztes Toyotát. A legendás olasz márka 58 esztendő után nyert újra az összetettben Le Mans-ban, éppen száz évvel az első Le Mans-i klasszikus megrendezése után.

A Hypercar-kategóriában a 499P jelű versenyautóval idén bemutatkozó Ferrari a hosszútávú vb-futamokon eddig három dobogós helyezést szerzett idén, Sebringben, Portimaóban és Spában is a Toyota valamelyik egysége győzött.

Le Mans-ban az időmérőn viszont a Ferrari két autója futotta a leggyorsabb köröket, és a 24 óra nagy részében is az olasz márka autói álltak az élen. Vasárnap reggelre a James Calado, Antonio Giovinazzi, Alessandro Pier Guidi egység maradt egyedül az élen, pedig Pier Guidi szombat este kisebb balesetet szenvedett, de az autó nem sérült meg.

Délelőtt aztán a Ferrari bokszkiállásakor Pier Guidi nem tudta elindítani a gépet, egy percig vesztegelt a garázs előtt, így a Toyota felzárkózott, és másodpercek választották el egymástól a két autót. A Ferrari azonban végig gyorsabb volt japán riválisánál, és az utolsó órákban Hirakava Rjo balesete végleg eldöntötte a versenyt, a Toyota háromperces hátrányba került, ezért a Ferrarinak az utolsó szervizénél egy. a korábbihoz hasonló üzemzavar is belefért.

Calado, Giovinazzi és Pier Guidi a Ferrari első Le Mans-i győztes egysége 1965 óta, 58 éve Masten Gregory és Jochen Rindt nyert a 24 óráson. A célba érkezés után a Ferrarinál ünnepelt az F1-es csapat pilótája, Charles Leclerc is, aki elmondta, egyszer ő is versenyezne Le Mans-ban a Ferrarival.

A tavalyi győzelme után idén második helyen záró Hirakava, Sébastien Buemi, Brendon Hartley Toyota-trió mögött a Cadillac egyik egysége lett a harmadik. Az idei versenyen a csúcskategóriában hét márka gépei indultak, s 19 óra elteltével az első hét helyen hat különböző márkájú autó állt.

A Peugeot versenyét kicsúszások, a Porschéét műszaki hibák rontották el.

Az LMP2-es kategóriában a lengyel Inter Europol-csapat egysége nyert Jakub Smiechowski, Albert Costa, Fabio Scherer összeállításban, nem sokkal legyőzve az esélyes WRT-t, amelynél egy másik lengyel, Robert Kubica is versenyzett. A GTE kategóriában a Corvette C8.R győzelemmel búcsúzott a viadaltól, amelyet addig nem tudott megnyerni. Jövőre a GT3-as géposztály váltja ezt a kategóriát.

Az idei versenyen a 62 indulóból csak 39 jutott el a célig.

91. LE MANS-I 24 ÓRÁS VERSENY
AZ ÉLCSOPORT

1. James Calado, Antonio Giovinazzi, Alessandro Pier Guidi (brit, olasz, olasz, Ferrari 499P)
2. Hirakava Rjo, Sébastien Buemi, Brendon Hartley (japán, svájci, új-zélandi, Toyota GR010)
3. Earl Bamber, Alex Lynn, Richard Westbrook (új-zélandi, brit, brit, Cadillac V-Series.R)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik