Nincs Platini vagy Zidane, most Kanté a francia középpálya világklasszisa

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.06.07. 16:31
null
Kantéval (13) a kezdőcsapatban 2019 óta veretlenek a franciák – az elmúlt két évben kétszer kaptak ki, a törököktől és a finnektől, de Kanté egyik meccsen sem kezdett (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának – melyben a magyar válogatott is szerepel – csapatrészenkénti bemutatását a világbajnok franciák középpályájával folytatjuk:  ma már nincs Michel Platinijük vagy Zinédine Zidane-juk – van viszont N'Golo Kantéjük.

A francia válogatottban Michel Patini óta szinte mindig találhattunk egy olyan, kiemelkedő játékintelligenciával megáldott játékost a középpályán, aki az összekötő kapocs volt a védelem és a támadósor között, aki képes volt szervezni a támadásokat, és aktívan részt is vett a befejezésekben. Ebbe a sorba tartozott Zinédine Zidane és Franck Ribéry is (még ha utóbbi nem is középről, hanem inkább a szélről osztogatott).

A jelenlegi csapatban azonban – az eltérő játékrendszerből is adódóan – kicsit más a középpályássor összetétele, Paul Pogbán kívül a többiektől kevésbé várható el, hogy aktív szerepet játsszanak a befejezésekben, de a Manchester United középpályása sem szervező típus, inkább a két tizenhatos között robotoló középpályás prototípusa. Persze a 79 válogatott meccsen elért tíz gólja és nyolc gólpassza azért jelzi, hogy az ellenfél kapuja előtt is feltalálja magát – mindkét mutatóban kiemelkedik a középpályások közül, az is igaz, hogy messze ő játszotta a legtöbb meccset is a válogatottban közülük.

Ugyanakkor olyan labdabiztos, a középpályás védekezésben, védekező párharcokban, labdaszerzésben kimondottan erős sora van a franciáknak, amely nagy stabilitást biztosít a csapatnak. Köszönhetően elsősorban a világ egyik, ha nem a legjobb szűrőjének számító N'Golo Kanté játékának, aki az elmúlt néhány évben előbb angol bajnokságot, világbajnokságot, a Chelsea-vel Európa-ligát és idén Bajnokok Ligáját is nyert. Ugyan nem a góljai miatt szeretik őt a szurkolók, de talán így sem túlzás őt az idei Aranylabda-várományosok között emlegetni, remek teljesítményével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Chelsea ellen a BL-ben, az utolsó három meccsen helyzetekig sem sokszor tudtak eljutni az ellenfelek. Ez a francia válogatottra is érvényes: a legutóbbi négy meccsen, amikor Kanté a pályán volt, Didier Deschamps csapata csak egy gólt kapott. A négy mérkőzésből a finnektől ugyan 2–0-s vereséget szenvedtek a franciák, de akkor Kanté csere volt, és mire beállt az északiak már két gólt szereztek. Viszont a négy mérkőzésből kettőn az Eb-csoportellenfél Portugáliával találkoztak, és idegenben 1–0-ra győztek, éppen Kanté góljával, az volt a második találata a válogatottban (otthon 0–0-ra végeztek a portugálokkal).

Viszont Kantén és Pogbán kívül is olyan középső középpályások vannak a franciák keretében, mint a Bayern Münchennel tavaly BL-t nyerő, sérülés miatt tavasszal három hónapot kihagyó, de májusban visszatérő Corentin Tolisso, az Atlético Madriddal spanyol bajnok, a keretbe kisebb sérülése ellenére is bekerülő Thomas Lemar, a 68-szoros válogatott Moussa Sissoko (Tottenham) vagy az olasz Juventus játékosa, Adrien Rabiot.

A hat középpályásból négyen – Pogba, Kanté, Tolisso és Lemar – a 2018-ban világbajnok keretnek is a tagjai voltak, ami jól mutatja, összeszokott sort alkotnak. Didier Deschamps így is olyan játékosokat hagyott ki a középpályáról, mint a szupertehetségnek tartott, 60 millió eurósra becsült, 18 éves Eduardo Camavinga (Rennes), az ötvenmilliósra taksált Tanguy Ndombele (Tottenham) és Houssem Aouar (Lyon).

A FRANCIA EB-KERET

KAPUSOK: Hugo Lloris (Tottenham Hotspur – Anglia), Steve Mandanda (Marseille), Mike Maignan (Lille)
VÉDŐK: Benjamin Pavard (Bayern München – Németország), Léo Dubois (Lyon), Raphaël Varane (Real Madrid – Spanyolország), Kurt Zouma (Chelsea – Anglia), Presnel Kimpembe (PSG), Clément Lenglet (FC Barcelona – Spanyolország), Lucas Hernandez (Bayern München – Németország), Lucas Digne (Everton – Anglia), Jules Koundé (Sevilla – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: N'Golo Kanté (Chelsea – Anglia), Paul Pogba (Manchester United – Anglia), Adrien Rabiot (Juventus – Olaszország), Corentin Tolisso (Bayern München – Németország), Moussa Sissoko (Tottenham Hotspur – Anglia), Thomas Lemar (Atlético Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK: Marcus Thuram (Borussia Mönchengladbach – Németország), Kingsley Coman (Bayern München – Németország), Kylian Mbappé (PSG), Antoine Griezmann (FC Barcelona – Spanyolország), Olivier Giroud (Chelsea – Anglia), Karim Benzema (Real Madrid – Spanyolország), Wissam Ben Yedder (Monaco), Ousmane Dembélé (FC Barcelona – Spanyolország)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Didier Deschamps

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik