Vadregényes túrán elveszni a Balkán szépséges rengetegében

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2023.03.26. 20:03
Albánia, Koszovó és Montenegró különböző vallású és kultúrájú közösségeit köti össze a Balkán túraútvonal, amely bámulatosan szép természeti tájakon vezeti keresztül a kalandvágyót.

A BBC A Balkán csúcsa: Európa utolsó igazi vadonja címmel közölt cikket a három országot az Átkozott-hegység korábban szinte csak pásztorok által ismert ösvényein keresztül összekötő, 192 km-es Balkán-túraútvonalról. Kedvcsinálóként felvillantjuk a kontinens néhány vadregényes táját egymáshoz kapcsoló túra néhány szeletét.

Fotók: Shutterstock
Fotók: Shutterstock

A teljes útvonalon táblák segítik a haladást, a bejáráshoz szükséges térképet pedig könnyedén beszerezhetjük online is. Bár jelzettek a túraútvonalak, a természet érintetlen szépséget vagy a festői falvak értékét ez cseppet sem torzítja. A zöld völgyeket, kristálytiszta patakokat és vízeséseket látva úgy érezhetjük magunkat, mintha Ausztriában vagy Svájcban túráznánk – és a hegyek sem alacsonyabbak! Elvétve találunk 2000 méternél alacsonyabban fekvő csúcsot, míg a Maja Jerezec (Albánia) már csaknem 2700 méteren (2694 m) fekszik.

Fotók: Shutterstock

Éppen ezért a becsült tíz nap még így is erőltetett menetetet jelent, igazi hegyi zergéknek való akár napi nyolc-tíz óra túrázást. Kezdőpontot több helyszín közül is választhatunk, elvégre indulhatunk az albán Thethből vagy Valbonából, netán a montenegrói Plav is lehet utunk kiindulópontja, mint ahogyan a koszovói Reka a Allages is kínálja magát. Ugyanakkor a felkészülés végett érdemes hozzátenni, hogy Koszovóban valamelyest gyérebben jelzett a túraútvonal, mint a másik két országban.

Azonban ha nekivágunk, különleges élményekkel gazdagodhatunk, ráadásul ahogyan a BBC nevezi, megismerhetjük Európa leginkább félreértett országát, Albániát is.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik