De mi az a SWOLF?

Vágólapra másolva!
2018.07.05. 17:30
A Balaton-átúszásra készülő kollégánk, Nagy Zsolt blogjában is szóba került már: vajon mi is az a rejtélyes SWOLF-szám az okosóránk kijelzőjén? Érdemes vele foglalkozni, mert ebből szűrhető le leginkább, mennyit fejlődtünk.

Nos, a SWOLF az úszás (swimming) és golf szavakból keletkezett mérőszám, amely az úszásunk hatékonyságáról ad képet: minél kevesebb karcsapással minél rövidebb idő alatt minél nagyobb távolságot teszünk meg, annál jobb. A mérőszám úgy jön ki, hogy a 25 méteres vagy 50 méteres időeredményhez (attól függően, mekkora medencében úszunk) hozzá kell adni az adott távolság alatt egy kar által végzett csapásszámot. Tehát ha mondjuk átlagosan 35 másodperces 25 métereket produkálunk tizenötös karcsapásszámmal, akkor a SWOLF-szám 50. Így tehát értelemszerűen minél alacsonyabb ez a szám, annál jobb.

Nagy előnye, hogy edző nélkül is képet kaphatunk arról, mennyit fejlődött a technikánk, hiába produkálunk esetleg kicsit jobb időeredményeket, ha ez a szám stagnál, akkor valószínűleg mégsem lettünk jobb úszók, legalábbis biztosan van még min javítani.

Az örök kérdés: mi számít jónak? Nos, erre nincs kőbe vésett válasz, értelemszerűen az egyéni adottságoktól, egyebek mellett a tudástól, karhossztól és a testmagasságtól is függ, de általánosságban kijelenthető, hogy egy amatőr úszó számára a 25 méteres medencében a 35 és 45 közötti mérőszám jónak tekinthető.

Ugyanakkor felesleges másokhoz hasonlítani magunkat, attól még, hogy egy nálunk magasabb ismerősünk alacsonyabb SWOLF-számot produkál, egyáltalán nem biztos, hogy jobban úszik nálunk.

Éppen ezért tényleg csak érdekességképpen rögzítenénk, hogy a nem hivatalos rekordot a négyszeres olimpiai bajnok Alekszandr Popov tartja, aki egy edzésen állítólag húsz kartempóval huszonöt másodperc alatt úszta le az ötven métert, ami 25 méteres átlaggal számolva 13,5-ös SWOLF-ot jelent.

Persze egyrészt senki ne ezt tekintse viszonyítási alapnak, másrészt nyilvánvaló, hogy hosszabb, több kilométeres távoknál még egy profi úszó számára is képtelenség lenne tartani ezt a tempót.

Ám ami fontos, hogy ha versenyre készülünk, vagy csak szeretnénk kicsit komolyabban venni az úszást, és felmérni, mennyit fejlődtünk az elmúlt hetekben, hónapokban, akkor ne csak az időeredményeket nézzük, hanem a SWOLF-ra is vessünk egy pillantást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik