Szőkének és Ligetinek is van terve arra az esetre, ha Bakuban nem szerezne kvótát – egyikük sem szeretné használni

Vágólapra másolva!
2024.04.02. 15:50
Szőke Alex már Bakuban kvalifikálna (Fotó: Földi Imre) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL
Szőke Alex már Bakuban kvalifikálna (Fotó: Földi Imre)
Pénteken Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban folytatódik birkózóink olimpiai kvalifikációs időszaka. A válogatott 13 tagú, a sportolók remek felkészülést tudhatnak maguk mögött – erről beszéltek kedden, a Körcsarnokban rendezett sajtónyilvános edzésen.

Dübörgött a szőnyeg a birkózók lába alatt kedd délelőtt, nagy elánnal vágtak neki az európai olimpiai kvalifikációs verseny egyik utolsó edzésének, amelyet megnyitottak a sajtó képviselői előtt.

A bakui viadalt pénteken a kötöttfogásúak nyitják. A 87 kilóban világbajnok Losonczi Dávid révén egy kvótával már büszkélkedhet a fogásnem, a legkisebb súlycsoportban nem indítunk versenyzőt, így Azerbajdzsánban négy honfitárunkért, az Európa-bajnoki ezüstérmes Váncza Istvánért (67 kg), a vb- és Eb-második Lévai Zoltánért (77 kg), az olimpiai ötödik, vb-második Szőke Alexért (97 kg), illetve az Eb-bronzérmes Vitek Dáriusért (130 kg) szoríthatunk. Senkinek nem lesz egyszerű a dolga, a kvótáért ugyanis döntőbe kell jutni.

Módos Péter kötöttfogású szövetségi kapitány a Körcsarnokban kifejtette, tanítványai rendkívül komolyan vették a felkészülést, rengeteg erőt fordítva a pihenés és a munka tökéletes egyensúlyára.

„Egy kvótát minimum várok a srácoktól Bakuban. A négyet egyből aláírnám” – tette hozzá viccesen a szakember, jelezve: nem zavarná, ha mindahány versenyzőnk kvalifikálna.

Tudni kell, hogy az első szakaszban, a tavaly szeptemberi belgrádi világbajnokságon értelemszerűen mindahány kontinens szerezhetett kvótát, a legjobb ötnek járt. Jelenleg a második szakasznál, a kontinentális kvalifikációs versenyeknél járunk (a harmadik szakaszt májusban Isztambulban rendezik, ahol súlycsoportonként a legjobb három birkózót illeti meg a Párizsba szóló repülőjegy).

A női szakágat Makszim Molonov szövetségi kapitány, valamint az orosz színekben háromszoros Európa-bajnok, magyarként Eb-második Orsós Sztalvira képviselte kedden. Molonov nem akart jóslatokba bocsátkozni, annyit azonban elmondott, hogy reméli, az öt sportolónk mindegyike higgadtan, tudása legjavát nyújtva birkózik Azerbajdzsánban, s ha így lesz, akkor nem lehet nagy probléma.

Sokan emlékezhetünk arra, amikor tavaly szeptemberben Muszukajev Iszmail (65 kg) lett az első sportoló, aki 1979 után vb-aranyat szerzett hazánknak szabadfogásban. Teljesítménye egyben olimpiai kvótát is ér. Azerbajdzsánban a kétszeres Eb-ötödik Kuramagomedov Murad (74 kg), Püspöki Patrik (86 kg), az Eb-második és harmadik Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg), valamint az ötszörös Európa-bajnok Ligeti Dániel (125 kg) megpróbálhat Muszukajev nyomdokaiba lépni.

A pályafutása utolsó olimpiájára készülő 34 éves Ligeti a közelmúltban enyhe betegséggel bajlódott, de saját bevallása szerint, ez semmiben nem hátráltatja, tökéletes állapotban van, s arra készül, hogy már most, Bakuban ötkarikás kvótát szerez.

„B-opciónak természetesen ott van Isztambul, de most csak Azerbajdzsán lebeg a szemem előtt” – mondta.

Nincs túl jó kedve.
– Náthával bajlódom. Bízom benne, hogy egy-két napon belül leküzdöm, és száz százalékos állapotban léphetek szőnyegre pénteken Bakuban. Nagyon jól haladt a felkészülésem, a nemzetközi versenyek is kifejezetten jól sikerültek, hiszen nemrégiben Dániában hat mérkőzést megnyerve diadalmaskodtam a Thor Mastersen. Szóval ez az apróság nem gátolhat meg abban, hogy elérjem a célomat – fogalmazott Szőke Alex a Nemzeti Sportnak.

Mondhatjuk, hogy visszatért a régi Szőke Alex?
– Meccsről meccsre jobban birkóztam, úgyhogy igen, kezd visszatérni a régi Alex! A tavaly nyári műtétem óta egyre jobban érzem magam, szerencsére már semmilyen tünet nem jelentkezik – nincs fájdalom, nincs zsibbadás. Már csak arra készülök, hogy meglegyen a kvóta Bakuban.

Erre milyen esélyei vannak?
– Ha jó napot fogok ki, és tényleg tökéletes állapotban léphetek szőnyegre, akkor talán nem kell Isztambulon agyalnom. Nagyon bízom abban, hogy már most sikerül a kvalifikáció. Persze, van tervem arra az esetre, ha ez most nem sikerülne, de ezt nem szeretném használni.

„Kezd visszatérni a régi Alex!”

Európai olimpiai kvalifikáció, Baku
Április 5., kötöttfogás. 67 kg: Váncza István (FTC), 77 kg: Lévai Zoltán (BHSE), 97 kg: Szőke Alex (ESMTK),130 kg: Vitek Dárius (BHSE). 
Április 6., női birkózás. 53 kg: Orsós Sztalvira (53 kg, Csepel TC), 57 kg: Bognár Erika (BHSE), 62 kg: Elekes Enikő (Csepel TC-KIMBA), 68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA), 76 kg: Nagy Bernadett (UTE).
Április 7., szabadfogás. 74 kg: Kuramagomedov Murad (Tatabánya), 86 kg: Püspöki Patrik (Baja), 97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC), 125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik