Kötelezőnek kötelező, de tutinak is tuti?

191137 191137191137 191137
Vágólapra másolva!
2012.02.11. 18:02
A tabella alsó fertályáról sikerül ismét ellenfelet fogadnunk, és bár a hét közben a Sporting eltette láb alól őket a kupában, a Nacionalról...

Benfica-NacionalA tabella alsó fertályáról sikerül ismét ellenfelet fogadnunk, és bár a hét közben a Sporting eltette láb alól őket a kupában, a Nacionalról még véletlenül sem mondhatjuk, hogy veszélytelenek: bár a nagyok eddig könnyedén vették a Nacional elleni meccseket, mi igencsak megizzadtunk Madeirán.Benfica-NacionalA tabella alsó fertályáról sikerül ismét ellenfelet fogadnunk, és bár a hét közben a Sporting eltette láb alól őket a kupában, a Nacionalról még véletlenül sem mondhatjuk, hogy veszélytelenek: bár a nagyok eddig könnyedén vették a Nacional elleni meccseket, mi igencsak megizzadtunk Madeirán.

A két csapat madeirai meccsén jelentős szerepet voltunk kénytelenek tulajdonítani az időjárásnak, és ez döcögős játék esetén most sem lesz másként: Lisszabonban fagypont közeli hőmérséklet várható estére.

Persze ne felejtsük: szerdán már az itthoninál is jóval fagyosabb szentpétervári havat kóstolgathatja a csapat, így a mai meccs még csak egy kellemes kis bemelegítéshidegítés ilyen szempontból.

Adódik is a kérdés: van egyáltalán olyan ember, aki már ne Kelet felé nézelődne az utóbbi napokban? Aligha... Most egyetlen célja lehet szurkolónak, játékosnak, masszőrnek, karbantartónak: ma nyerni valahogy, hogy aztán már-már túlzottnak tűnő optimizmussal ülhessünk fel a Szentpétervárra tartó magángépre. (Éppen ezért felállást jósolni most szinte lehetetlennek vélek, esetleg kommentben lehet próbálkozni...)

Nem lebecsülve a mai ellenfelet, de tisztában kell lennünk a helyzettel: öt pontos előnyünk van a második Porto előtt, a Nacional pedig legkevésbé sem a papírformából tudhatott erőt meríteni. Kevesebb, mint fele annyi pontjuk van, mint nekünk, és a Benfica kis híján háromszor annyi gólt vermelt ellenfeleinek, mint az ebben a mutatóban igencsak halovány Nacional.

Portugál szinten ezek a különbségek megszokottak-még akkor is, ha a Nacionalnak tavalyi remek szereplése után alkalma nyílt Portugáliát képviselni az Európa-ligában. Ettől még megmaradnak a játékbeli különbségek, és a tetemes infrastruktúrabeli lemaradások, amik középcsapattá tesznek egy csapatot az Ibériai-félsziget szebbik felén.Benfica-Nacional

Forrás: Benfica hivatalos facebook oldala

Abszolút nem a mai találkozóhoz kapcsolódik, de érdekes összehasonlítás: mielőtt azt hinnénk, hogy a Nacional egy kutyaütő NB1-es középcsapat szintjén van, felpötyögve az ilyen ügyekben mértékadónak vélt transfermarkt.de oldalt megállapíthatjuk, hogy a Nacional kb. 22 millió Euró értékű keretét akkor tudnánk itthon előállítani, ha egy jól kigondolt 2/3-os rendelettel a Videotonhoz csapnánk még a Debrecent, és az amúgy is csőd szélén táncoló Vasast.

Tudom, virtuális péniszpörgetésnek tűnik a párhuzam, és már csak a piaci viszonyok miatt sem kívánom reálisként feltüntetni az összehasonlítást, valamit azért mégis jelez. Azt, hogy Portugáliában igenis vannak olyan erejű csapatok, amik egy meccsre össze tudnak állni úgy, hogy könnyen lerágatja velünk mind a 10-20 körmünket. André Madrid, Mateus, vagy Rondón neve kifejezetten ismerősnek csenghet a portugál fociban felületesen jártasabbak számára is, így nem árt vigyázni.

Már csak az önbizalmunk miatt sem...

A meccset a DigiSport élőben közvetíti 21:30-tól, ahogy a rojadirecta.me oldalról is minden bizonnyal megbízható közvetítéseket lehet majd fogni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik