Marozsán kezdte a gólgyártást – női BL-győztes a Lyon

Vágólapra másolva!
2019.05.18. 17:47
null
Marozsán góljával indult a lyoni oktatófilm (Fotó: Török Attila)
Lényegében félóra alatt eldöntötte a női Bajnokok Ligája sorsát a Lyon csapata, hiszen Marozsán Dzsenifer 5. percben szerzett gólját mesterhármassal fejelte meg Ada Hegerberg. Úgy tűnt, a Barca teljesen megroggyant, így a Lyon félig már magáénak érezhette a trófeát. A második félidőben sem tudott erősíteni a Barca, bár a szépítésre azért futotta az erejéből, így a franciák teljesen megérdemelten nyerték meg sorozatban a negyedik, összesítésben a hatodik BL-címüket.

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
LYON–BARCELONA 4–1
Budapest, Groupama Aréna, 19 487 néző. Vezeti: Anasztaszija Pusztovojtova
LYON: Bouhaddi – Bronze, Renard, M'Bock Bathy, Majri – Fishlock (Kumagai, 72.), Henry, Marozsán – Van de Sanden (Cascarino, 63.), Hegerberg, Le Sommer (Bacha, 82.). Vezetőedző: Reynald Pedros
BARCELONA: Panos – Torrejón, Pereira (Van der Gragt, 81.), León, Ouahabi – Losada, Bonmati (Andressa Alves, 69.), Alexia, Mariona – Martens, Duggan (Oshoala, 69.). Vezetőedző: Lluís Cortés
Gólszerző: Marozsán (5.), Hegerberg (16., 19., 30.), ill. Oshoala (89.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A drukkerek nagyon készültek. A Barcelona hívei másfél órával a női Bajnokok Ligája döntőjének kezdete előtt több száz katalán zászlót helyeztek el a stadionban, a Lyon fanatikusai kisebb, de annál lelkesebb csoportokban már csapatuk melegítését is hangos buzdításokkal figyelték. E két momentumból ugyan még nem vált egyértelművé, hogy a mérkőzést Budapesten rendezik, fél órával a kezdés előtt azonban már kétség sem férhetett ehhez: a keretek hivatalos bemutatásakor a franciák magyar támadójának, Marozsán Dzsenifernek a nevét óriási üdvrivalgás kísérte.

A rövid, de annál hangulatosabb megnyitóünnepség során Berkesi Judit, a BL-döntő nagykövete bemutatta a győztesnek járó trófeát. A találkozó rangját jelezte, hogy a sok vendég között feltűnt Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona elnöke, Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöke és Luís Figo is.

A kezdő sípszó pillanatában a katalán szurkolók tűntek lelkesebbnek, ám a katalán álom helyett a magyar várt valóra: Shanice van de Sanden passza után a kapu elé robbanó Marozsán Dzsenifer lőtt a kapuba.

A játék a mezőnyben kiegyenlített volt, de a kapu előtt továbbra is franciák voltak határozottabbak és nem mellékesen eredményesebbek. Tíz perccel a vezetés megszerzését követően Van de Sanden újabb jobb oldali beadása az aranylabdás Ada Hegerberget találta meg, aki magabiztosan lőtt a kapuba, ahogy nem sokkal később Amel Majri, majd Lucy Bronze passza után is.

Mesterhármas néhány perc leforgása alatt – nem kis bravúr volt ez. Nem tudni, Reynald Pedros, a franciák edzője milyen taktikával küldte pályára lányait, de ha azt kérte, hogy az elején nagyon tegyék oda magukat, az utasítást maximálisan betartották, hiszen a Lyon harminc perc alatt gyakorlatilag lezárta a mérkőzést.

A játék ettől függetlenül végig jó iramban zajlott, a passzokon és cseleken látszott, hogy mind a két csapatot technikailag képzett labdarúgók alkotják. A második félidő elején kevésen múlt a Lyon újabb gólja, Eugénie Le Sommer és Marozsán Dzsenifer tankönyvbe illő kényszerítővel játszotta ki a Barcelona védelmét, de utóbbi sarokkal visszatett labdáját a francia csatár a kapu fölé lőtte. A magyar támadó csapata egyik legjobbja volt, irányítóként a pálya szinte minden pontján feltűnt, a szabadrúgásokat és szögleteket is ő végezte el.

A mérkőzés utolsó húsz percében a Lyon érezhetően kiengedett kissé, és a katalánok az adódott több szépítési lehetőségből egyet kihasználtak, Asisat Oshoala talált a kapuba a mérkőzés vége előtt. A színvonalas döntő a franciák magabiztos győzelmével ért véget, az egymás után szerzett negyedik trófea rekord a sorozat történetében. A magyar labdarúgó számára minden bizonnyal sokáig emlékezetes marad ez a nap és nem csak azért, mert Puskás Ferencet megelőzve immár négyszeres BL-győztesnek mondhatja magát – tegyük hozzá, Öcsi bácsi 1960-as négygólos csúcsa továbbra is él, hiszen Ada Hederberg „csak” háromig jutott Budapesten.

Marozsán Dzsenifer családja és egész Magyarország előtt bizonyította, miért tartják a világ egyik legjobb női futballistájának.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

92. perc: Vége a mérkőzésnek, a végig jobban játszó Lyon megérdemelten nyerte meg sorozatban a negyedik BL-címét. 4–1
89. perc: GÓÓÓÓL! SZÉPÍTETT A BARCELONA! Oshoala kapott nagy labdát Martenstől, középre húzott, felnézett, majd 10 méterről laposan a kapu közepébe lőtt. 4–1
82. perc: Még egy lyoni csere, Bachaérkezett Le Sommer helyére.
81. perc: Cserélt a Barcelona, Pereira helyett Van der Gragt a pályán.
80. perc: Le Sommer megint helyzetbe került, ezúttal viszont Panos védett.
79. perc: Le Sommer hozta előre a labdát, nem nagyon követték a társak, így a bal alsóra célzott, de rosszul.
73. perc: Losada kapott szép labdát két védő között a tizenhatoson belül, átvette, majd megpróbált a hosszú sarokba emelni. Balszerencséjére kicsit fölé ment a labda.
72. perc: Itt a második lyoni csere, Fishlock helyett Kumagai a pályán.
71. perc: Majri fejese ment el nem sokkal a jobb alsó mellett.
70. perc: Hegerberg szép csel után lőhetett, de a lövésbe már nem tudott erőt adni, így Panos védhetett.
69. perc: Kettőt cserélt a Barcelona. Bonmati helyett Andressa Alves, Duggan helyett Oshoala játszik.
68. perc: Mi maradt ki?! Mariona bal oldali beadását csúsztatta meg Ouahabi, így került a labda Martens elé, aki ajtó-ablak helyzetben a kapu mellé lőtt.
67. perc: Cascarino lövését védte elvetődve Panos.
65. perc:
A szabadrúgást Marozsán ívelte a tizenhatoson belülre, ahonnan Majri kitette jobbra Hegerbergnek, aki nagy helyzetben lyukat rúgott.
64. perc: Cascarino mindjárt egy remek cselsorozattal indított, de felrúgták.
63. perc: Cserélt a Lyon, Van de Sanden helyett Cascarino folytatja,
61. perc:
Jobb oldali Barca-szöglet után Renard fejelte ki a labdát a kapu előteréből.
58. perc: Valamelyest csökkent a meccs intenzitása, de még így is sokkal jobb a Lyon a Barcelonánál.
55. perc: Marozsán lőhetett 22 méterről, majd laposan a jobb alsó mellé lőtt.
53. perc: Le Sommer szerzett labdát, Marozsánhoz játszott, aki visszaadta Le Sommernek, aki inkább lőtt, pedig Van de Sanden a jobb oldalon nagyon magányosan várta az átadást…
52. perc: Martens
indult volna a lyoni kapu felé, de a partjelző úgy látta, lesen áll a barcelonai.
A Lyon csapatkapitányának, Wendie Renard-nak és Sarah Bouhaddi kapusnak ez a nyolcadik BL-döntője. Egészen elképesztő szám.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

Nem véletlenül nyerte legutóbb az Aranylabdát Ada Hegerberg. Mesterhármas egy BL-döntőn...



ELSŐ FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, félig zsebben a franciáknak a trófea. 4–0
45. perc:
Bal oldali Barca-szöglet után majdnem egyenlítettek a spanyolok! A labda mindenki feje felett elszállt, érkezett Alexia, és öt méterről, senkitől sem zavartatva fölé fejelt.
43. perc: Mariona huppant a földre, és kapott egy szabadrúgást, de a csapata nem sokáig tudja megtartani a labdát.
40. perc: Van de Sanden vállalt el egy kapáslövést, de jócskán fölé szállt a labda. Belefért ez is…
38. perc:
Csalódottan üldögélnek a Barca-drukkerek a lelátón, és még helyzetet sem igen láttak a kedvenceiktől. Most éppen Losada ugrott volna ki a leshatáron, de kiderült, hogy túl is a leshatáron.
2009 óta nem volt mesterhármas BL-döntőben, akkor Inka Grings ért el ilyet.

30. perc: GÓÓÓÓÓL! BENT VAN A NEGYEDIK! Hegerberg-mesterhármas! Hegerberg adta ki a labdát jobbra Bronze-nak, aki az alapvonal közeléből középre adott, ahol a bizonytalankodó védők közöttHegerberg jobbal, öt méterről a kapu közepébe lőtt. 4–0
26. perc:
A szabadrúgást María León végezte el, a sorfalról lepattanó labdát Marozsán szedte össze, majd felszabadult a lyoni kapu.

Luís Figo is ott ül a meccsen (Fotó: Török Attila)
Luís Figo is ott ül a meccsen (Fotó: Török Attila)

25. perc: Duggan kapott szabadrúgást nem sokkal a lyoni tizenhatos előterében. Renard egy picit lökött, de így is sárgát kapott.
20. perc: A középkezdés után Bonmati gondolta úgy, hogy kapura emel, mert a Lyon kapusa kint kóborolt. Jó volt az elképzelés, de Bouhaddi még éppen visszaért.
19. perc: GÓÓÓÓÓL! KIÜTÉSNEK LÁTSZIK… Mély gödörben volt a Barca, és nem is tudott megállni egyelőre a lejtőn. Majri kevert a tizenhatos bal oldalán, majd középre adott, érkezett Hegerberg, aki ballal a kapu jobb oldalába pörgetett. Nagyon szép gól volt. 3–0
16. perc: Hegerberg kapott sárga lapot, mert csúnyán elkaszálta Leónt.
Ada Hegerberg 42. gólja volt ez a Bajnokok Ligájában. A meccs/gól átlaga 0,91…
16. perc: GÓÓÓÓÓL! MÁR KETTŐVEL VEZET A LYON! Van de Sanden iramodott meg ismét a jobb oldalon, nem tudták utolérni, középre játszott, ahol Hegerberg ballal átvette a labdát, majd 7 méterről, jobbal a jobb alsóba lőtt. 2–0
A Barcelona 665 perce nem kapott gólt a BL-ben, ez a szép sorozat most megszakadt.
11. perc: Hegerberg jó beadásáról alig maradtak le középen a társak.
8. perc: Újabb helyzet a Barcelona kapuja előtt. Majri tört be a tizenhatoson belülre, a lövése lepattant, Hegerberg került helyzetbe, de az ő próbálkozását is blokkolták, majd Van de Sanden fejelhetett volna gólt, de a fejesében nem volt erő.

Marozsán Dzsenifer testvére, Dávid büszkén mutatja a tetoválást a húgáról (Fotó: Török Attila)
Marozsán Dzsenifer testvére, Dávid büszkén mutatja a tetoválást a húgáról (Fotó: Török Attila)

Marozsán Dzsenifer második gólja volt ez az idei BL-sorozatban.



5. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A LYON, MAROZSÁN! A Barca helyzete után jött a Lyon ellentámadása, Van de Sanden futott el a jobb oldalon, a tizenegyesponttal egy magasságban középre adott, ahol a teljesen egyedül érkező Marozsán 6 méterről a kapuba passzolt. 1–0
4. perc: Nagy Barcelona helyzet! Duggan
kapott remek labdát a tizenhatos vonalánál, néhány lépés után helyzetbe került, majd lőtt, de jó méterrel a jobb kapufa mellé.
1. perc: Marozsán ment el a bal oldalon, középre adott Le Sommernek, de a Lyon elszórta a labdát.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Lyon tiszta fehérben, a Barcelona gránátvörös-kékben játszik.

Marozsán Dzsenifer családja (fotó: Török Attila)
Marozsán Dzsenifer családja (fotó: Török Attila)

ELŐZMÉNYEK

A finálé helyszínén, a Groupama Arénában tartott pénteki sajtótájékoztatón a német színekben olimpiai és Európa-bajnok játékos elmondta: az elmúlt három kiírásban győztes francia klubnak fontos, hogy történelmet írhat.

„Nagy motiváció számunkra, hogy sorozatban negyedszer nyerhetünk, hiszen ilyen korábban nem volt”– fogalmazott.

A 27 éves Marozsán elárulta: nagyon boldog volt, amikor megtudta, hogy Budapesten rendezik a döntőt.

„Tökéletes és rendkívüli érzelmekkel teli számomra, hogy itt lesz a finálé, amely ezáltal a legkülönlegesebb lesz számomra. Ez volt az álmom, hogy itthon játszhassak a családom előtt, s ez végre megadatik”– fejtette ki.

Az ötszörös BL-győztes Olympique Lyon trénere,Reynald Pedroselmondta: az elmúlt tíz napban jó és fókuszált munkát végeztek. A Barcelonáról – amely első spanyol csapatként jutott el már az elődöntőig is – elmondta: játéka főleg a labdabirtoklásra épül, támadásban és védekezésben is stabil csapat, amelyet erős és technikás játékosok alkotnak.

„A saját játékunkat játsszuk majd. Nagyon oda kell figyelnünk, nem szabad hagynunk, hogy a tehetséges játékosaik kiteljesedhessenek”– fogalmazott.Kitért rá: nem gondolja, hogy az elmúlt évek sikerei miatt kisebb motivációval várná együttese a budapesti döntőt.

„Keményen dolgoztunk, és mindig tiszteljük az ellenfeleinket. Nehéz volt elérni a legmagasabb szintet, és mi újabb és újabb trófeákat akarunk nyerni. Minél több van a vitrinben, annál inkább szeretnénk újabbakat begyűjteni.”

Csütörtök óta Budapesten tartózkodik a női Bajnokok Ligája szombati döntőjére készülő FC Barcelona labdarúgócsapata. Lieke Martensék a pénteki edzést megelőzően a belvárosban nézelődtek, a klub Facebook-oldalára feltöltött fotók alapján a Lánchídon is átsétáltak.

Tekintse meg a France 3 budapesti látogatásáról készült videót is!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik