Isztambuli BL-buli: futballsztárok a placcon és a stadionban

SOMOGYI ZSOLT (Isztambul)SOMOGYI ZSOLT (Isztambul)
Vágólapra másolva!
2023.06.10. 08:26
null
A török származású Ilkay Gündogan bajnokságot és FA-kupát már nyert az idén a Cityvel – vajon összejön a triplázás? Hakan Calhanoglura, az Inter török válogatott középpályására rendkívül nehéz feladat vár szombaton (FOTÓK: AFP)
Futball-lázban ég Isztambul. Pénteken korábbi klasszisok csillogtatták tudásukat, szombat este pedig következik a várva várt döntő, amelyben honfitársak is egymásnak feszülnek. Manchester City vagy Inter? Nagy meccs lesz!


A TAKSIM TÉREN csaknem tízméteres BL-serleg látható középen, nem is kell részletezni, mire készül Isztambul.

Káosz, szirénától, dudaszótól hangos a török nagyváros, amely egy sima hétköznap is lüktetően zsúfolt, de ez a hétvége maga az őrület: a repülőgépek percenként landolnak, tele City- és Inter-rajongókkal.

Felbolydult az amúgy sem csendes Isztambul, amely 2005-ben már otthont adott a finálénak, és Milánóból akkor is sokan érkeztek az Atatürk Olimpiai Stadionba – igaz, tizennyolc éve az AC Milan játszott ezen a pályán izgalmas döntőt, most az Inter készül rá. Az akkori mérkőzés miatt is reménykednek a helyiek: az volt a BL történetének egyik, ha nem a ­legemlékezetesebb összecsapása, hiszen az olaszok a szünetben már 3–0-ra vezettek, de a Liverpool egyenlített, és tizenegyesekkel nyert.

Eljut-e az Inter a tizenegyesekig?

Itt mindenki sima manchesteri győzelmet vár.

A péntek hajnali, Ferihegyről Isztambulba tartó repülőn Inter-mezben utazót ugyanúgy lehetett látni, mint Manchester City-címert viselő drukkert, vagyis nemcsak Milánóból és az angol iparvárosból, hanem éppenséggel Budapestről is érkeztek a török fővárosba futballrajongók – ahogyan a világ minden tájáról vártak szurkolókat a helyiek.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

Bizonyítani akarnak a házigazdák, hiszen a közelmúltban kétszer is megkapták a rendezési jogot, de a 2019–2020-as idény döntőjét, a PSG–Bayern München mérkőzést, valamint a 2020–2021-es évad BL-fináléját, a Manchester City–Chelsea találkozót is elvették a törököktől, a koronavírus-járvány miatt kialakuló helyzetre hivatkozva Portugáliában játszották le őket. Az idén München volt a kiszemelt, de az UEFA igyekezett kárpótolni Isztambult, igaz, néhány hete még az volt a hír, hogy az európai szövetség kilátásba helyezte: ha a meccs előtt két héttel megtartott elnökválasztást zavargások követik, megint elveszik a rendezés jogát. Ez végül nem történt meg, az újraválasztott Recep Tayyip Erdogan „Köszönöm, Isztambul!” feliratú plakátjai várják a járókelőket.

Pénteken a város egyik központi helyén, a Yenikapi negyedben korábbi klasszisok futballoztak, ölelgették egymást az apró lelátós kispályán, amelyen négy csapat találkozott – ezrek állták körül ezt a miniarénát!

NS-szakértő: LISZTES Krisztián, 49-szeres válogatott középpályás
„NEM IS KÉRDÉS, melyik együttes az esélyes: a Manchester City. Ha minden a papírforma szerint történik, az angol csapat nyeri meg a BL-t, de ehhez nem szabad túlgondolniuk a mérkőzést. A City érdemelné meg a legjobban a címet, a mutatott játéka, a stílusa egyszerűen elképesztő. De mégiscsak döntőről beszélünk, bármi megtörténhet. Az Interben is futballoznak remek játékosok, elég Romelu Lukakut, Edin Dzekót vagy Henrih Mhitarjant említeni, bármikor képesek váratlan megoldást húzni. Az olasz együttes stabil, és jól megy át védekezésből támadásba – az biztos, hogy a valószínűleg nagy nyomás alatt miként teljesít a kapusa és a hátsó sora. Ha sokáig húzzák kapott gól nélkül a milánóiak, vagy esetleg megszereznék a vezetést, nyerhetnek is. De csekély esélyt látok rá, arra viszont annál többet, hogy a manchesteriek átgázolnak az Interen. Nagyon erős a keretük, olyan futballistákkal készülnek, mint Kevin De Bruyne, Erling Haaland és Ilkay Gündogan.”

 

Hamit Altintop All Star-csapatában a helyiek csillagai, Volkan Demirel, Nuri Sahin, Arda Turan szerepeltek többek között, Luís Figo „Harcosai” között találtuk Kakát, Christian Karembeu-t, Mikael
Silvestre-t, Alessandro Nesta válogatottjában felbukkant Roberto Carlos, Yaya Touré mint egykori City-klasszis, Michael

Essien, míg Cafu mögött Robert Pires, Vladimír Smicer (gólt szerzett 2005-ben itt, a BL-döntőben) és Patrick Kluivert baktatott. A közönség jelentős része Inter-drukkerekből állt, így amikor a nemrégiben Budapesten is futballozó Esteban Cambiasso, valamint Maicon, Marco Materazzi, Lúcio vagy Diego Milito tűnt fel egyik-másik csapatban, kitörő vastaps volt a reakció.

No igen: ők az Inter máig utolsó, 2010-es BL-győztes csapatának tagjai. Az egyik, számokat kedvelő drukker meg is jegyezte: tizenhárom éve május 22-én, 22-es mezszámmal Diego Milito két góljával eldöntötte a Bayern München elleni, madridi finálét (2–0), szombaton tizedike van, vagyis a tízes mezt viselő argentin, Lautaro Martínez lehet a nyerőember.

Két argentin, Messi-mezes fiatal éppen erről beszélt: Lautaro Martínez vagy Julián Álvarez?

Melyikük a jobb?

A katari vb-n győztes válogatott centere a torna elején az Inter támadója volt, ám nem ment neki a játék, és a City fiatalja váltotta, a fináléban is a horvátok ellen duplázó utóbbi kezdett, a 102. percben éppen Martínez állt be csereként Álvarez helyére. Akkor csapattársak, igaz, posztriválisok voltak, szombaton ellenfelek lesznek.

 

Hasonló kérdést egymással szembekerülő honfitársakról is fel lehet tenni. Isztambulban éppen ez a téma: Ilkay vagy Hakan? Érdekes téma a városban, hiszen mindkét döntősnél szerepel török származású játékos, a Cityben Ilkay Gündogan, az Interben Hakan Calhanoglu.

Kinek szurkolnak a törökök?

A kérdés viszonylag hamar eldőlt, lapunk messze nem reprezentatív felmérésén Hüseyin, a kebabárus és állandó vevője, Ahmet egyszerre adta meg a választ: e kettő közül inkább a milánóiak játékosa áll hozzájuk közelebb. És az érvelés is logikusnak hangzik: Ilkay Gündogan a német, Hakan Calhanoglu a török válogatott játékosa lett. Pedig lehetett volna fordítva, hiszen a City csapatkapitányának nagyapja Balikesirből érkezett Németországba bányászként, a fedezet 1990-ben Gelsenkirchenben született, és bár kölyökként volt a Schalke játékosa, a Borussia Dortmundban lett igazán ismert, onnan szerződött 2016-ban Manchesterbe.

Hakan Calhanoglu 1994-ben, ­Gelsenkirchentől 250 kilométerre, Mannheimben született, szülei Bayburtból érkeztek Németországba, a középpályás a Karlsruhe, a Hamburg és a Leverkusen játékosa volt, majd az AC Milanban szerepelt négy éven át, 2021-ben vérig sértette a piros-feketéket, amikor a városi rivális Interhez szerződött. Lehettek volna mindketten német és török válogatottak is, és Isztambulban kettejük között ez döntötte el a szimpátia kérdését: válogatott játékosként Ilkay Gündogan szülőhazáját, Hakan Calhanoglu a szülei hazáját választotta.

Az Interrel 2010-ben BL-t nyerő Marco Materazzi (szemben, zöldben) is örült, hogy játszhatott egykori harcostársaival
Az Interrel 2010-ben BL-t nyerő Marco Materazzi (szemben, zöldben) is örült, hogy játszhatott egykori harcostársaival

 

A politika is szóba került velük kapcsolatban: Gündogan 2018 tavaszán Mesut Özil és Cenk Tosun társaságában találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, az „elnökömmel”, ahogy fogalmazott, e gesztus miatt akkor júniusban élénk füttyszó fogadta a Szaúd-Arábia elleni, leverkuseni felkészülési mérkőzésen saját, vagyis német szurkolóitól. Hakan Calhanoglu 2017-ben videóüzenetben támogatta Erdogant az elnökválasztás előtt, két évvel később sokan bírálták, amikor kiállt országa Szíria elleni katonai offenzívája mellett.

Békésebb vizekre evezve: két belga is szembenézhet egymással, Kevin De Bruyne és Romelu Lukaku. Katarban együtt vallottak kudarcot, most az egyikük csúcsra vezetheti klubcsapatát.

A dudaszó, a tülkölés a meccs idején és az azt követő éjszakán is garantált.

BAJNOKOK LIGÁJA
DÖNTŐ
21.00:
Manchester City (angol)–Internazionale (olasz), Isztambul (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik