BODNÁR ZALÁN
2023.06.10 00:24 Frissítve: 2023.06.10 08:30

Újabb isztambuli „csoda”? – Bodnár Zalán jegyzete

     

MINDENKI AZT KÉRDEZGETI a szombat esti Bajnokok Ligája-döntő előtt: lesz-e újabb isztambuli csoda?

 
Isztambuli BL-buli: futballsztárok a placcon és a stadionban

Már akinek az csoda volt. Mármint az eddigi egyetlen isztambuli Bajnokok Ligája-döntő, a 2005-ös, amelyben a Liverpool 0–3-as első félidő után egyenlített hét perc leforgása alatt, majd tizenegyesekkel meg is nyerte a kupát. Nekem például konkrétan sírhatnékom volt, és kevés híján a tévéhez vágtam a másnapi államvizsgámra összekészített valamennyi jegyzetemet. Az államvizsga sikerült, de szívesen becseréltem volna arra, hogy Andrij Sevcsenko rúgja be az utolsó tizenegyest, Vladimír Smicer meg hagyja ki a sajátját. Azóta sem érem fel ésszel, hogyan tudott BL-t nyerni a Liverpool Steve Finnan és Djimi Traoré nevű emberekkel a Maldini-, Nesta-, Pirlo-, Seedorf-, Kaká-, Sevcsenko-, Crespo-féle, Carlo Ancelotti irányította Milan ellen.

Kegyes gesztus lett volna a sorstól, ha megadja a Milannak a lehetőséget, hogy az idén visszatérhessen Isztambulba, rendezni a számlát egy másik angol csapattal – ám a sors tréfájaként erre az éppen a Milant az elődöntőben elbúcsúztató városi riválisnak, az Internazionalénak lesz lehetősége.

Az lenne ám igazán isztambuli csoda!

Régen láttunk már ugyanis ennyire egyértelműnek tetsző párosítást BL-döntőben, mint most, talán soha. A népszerű magyar sportfogadási oldalon 1.47-es szorzóval kínálják a Manchester City győzelmét, míg kereken 7.00-es oddsszal az Interét. Óriási különbség, már-már sértő a fekete-kékekre nézve. Talán dacot szülhet bennük, és feltüzelheti őket – mint a Liverpool játékosait a 18 évvel ezelőtti finálé szünetében, amikor ünnepelni látták a Milan-tábort az isztambuli lelátón.

Ez az a szalmaszál, amelybe az Inter kapaszkodhat. Hogy minden ellene szól. Még az is, hogy az idén mindkét eddigi európai kupadöntőben az olasz csapat bukott el.

A 2005-ös isztambuli csoda két angol mozifilmet (Will – 2011; Egy este Isztambulban – 2014) is ihletett. De az olasz filmművészet is fel tudja mutatni a Csoda Milánóban (1951) című Vittorio De Sica-alkotást. Amelyben egyébként egy árvaházi kislány a Milánó melletti nyomortelepen talál otthonra, ahol egyszer csak váratlanul feltör az olaj.

Igaz, az olaj csodájáról a Manchester City háza táján is tudnak ezt-azt mesélni...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2023.09.20 09:14:38

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Hiába szereztek három gólt az angolok, a müncheniek végig kézben tartották az irányítást.

2023.09.20 18:26:58

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Sokáig tartotta magát a német BL-újonc Madridban, de a 94. percben megszerezte a győztes gólt a Real.

2023.09.19 20:01:44

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Mark van Bommel csapata nagyon gyengén játszott, a duplázó Joao Félix volt a mérkőzés hőse.

2023.09.19 19:46:22

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Az első félidőben még nem sikerült feltörni a németek védelmét, de végül megérdemelt hazai siker született.

2023.09.19 18:19:21

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A házigazda rengeteg helyzetet kihagyott, majd a legvégén a Maignant váltó Sportiello bravúrja kellett az ikszhez.