Dortmund: antifasiszták vállalták a felelősséget, de...

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.12. 13:46
Továbbra sem lehet tudni, hogy pontosan ki, kik és miért robbantott vagy robbantottak kedd este Dortmundban. Hans-Joachim Watzke célzott támadásról beszél, amit egyébként a helyi rendőrség is megerősített, azonban az indíték egyelőre nem világos.

KI, VAGY KIK VOLTAK AZ ELKÖVETŐK?KI, VAGY KIK VOLTAK AZ ELKÖVETŐK?

Egyelőre két lehetséges forgatókönyvről cikkez a német sajtó.

Az egyik szerint iszlamista támadás volt a robbantás. Erre utal egy levél, amit a környéken találtak. Korábban beszámoltunk róla, hogy úgy kezdődik, „Allah, a kegyelmes és könyörületes nevében...”

Nem sokkal később újabb részletek láttak napvilágot az írásból, eszerint Angela Merkel német kancellár neve is olvasható a levélben. Sajtóhírek szerint szó esik Németország szíriai jelenlétéről, a szövegben pedig figyelmeztetik a németeket, hogy mostantól minden színész, énekes, sportoló és kiemelkedő személyiség is veszélyben van.

Külön kiemelik, hogy vadászgépek bombázzák a kalifátust és a gépek muszlimokat gyilkolnak…

A szakértők szerint kételyeket szül, hogy például a levélben nincs ott az Iszlám Állam jelképe sem. Egyelőre tehát a a nyomozók vizsgálják a levél hitelességét. Amit gyanítani lehet, hogy ha iszlamista támadás is volt, nem konkrétan az Iszlám Állam követte el azt.

A másik forgatókönyv szerint antifasiszták lehetnek a háttérben. Az interneten egy csoport vállalta is a felelősséget, miszerint egy speciális robbanószerkezettel megtámadták a Dortmund csapatbuszát. Bevallásuk szerint a jármű csupán egy szimbólum volt számukra és nem a játékosok ellen irányult a támadás, hanem az egyesület politikája ellen. A csoport ugyanis nehezményezi, hogy a klub – legalábbis szerintük – nem áll ellen a rasszistáknak, a náciknak és a jobboldali populistáknak.

A nyomozók mégis szkeptikusak, szerintük valótlan a vállalás, s az internetre feltöltött bizonygató levél (amely kézzel írott, és le van fotózva) nem hiteles.

Hírfolyam ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik