A Real Madrid ismét megverte a Chelsea-t, az elődöntőbe jutott

Vágólapra másolva!
2023.04.18. 20:50
null
Rodrygo góljai döntötték el végleg a párharcot (Fotó: AFP)
A Chelsea hazai pályán is kikapott 2–0-ra a Real Madridtól a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
CHELSEA FC (angol)–REAL MADRID (spanyol) 0–2 (0–0)
London,
Stamford Bridge, 39 453 néző. Vezette: Orsato (olasz)
CHELSEA: Kepa – Chalobah, Thiago Silva, W. Fofana – R. James, Kanté, Enzo Fernández (Sterling, 67.), Kovacic, Cucurella (Mudrik, 67.) – C. Gallagher (Joao Félix, 67.), Havertz (Mount, 76.). Menedzser: Frank Lampard
REAL MADRID: Courtois – Carvajal (Nacho, 81.), Éder Militao, Alaba (Rüdiger, a szünetben), Camavinga – Valverde, Kroos (Ceballos, 76.), Modric – Rodrygo (Asensio, 81.), Benzema (Tchouaméni, 71.), Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Rodrygo (58., 80.)

Továbbjutott: a Real Madrid, 4–0-s összesítéssel, kettős győzelemmel

A körítésre nem lehetett panasz. Telt ház és remek hangulat várta a csapatokat a Stamford Bridge-en, ahol a Chelsea-re az a kőkemény feladat várt, hogy kétgólos hátrányból megfordítsa a Real elleni párharcot. Frank Lampard együttese bátor játékkal kezdte a találkozót, több nagy helyzetet is kialakított, ám hol a kaput nem sikerült eltalálnia, hol pedig Courtois akadályozta meg védéseivel, hogy gólt szerezzenek a londoniak.

A Real Madrid magabiztosan vágott neki az összecsapásnak. Carlo Ancelotti már két és fél órával a kezdőrúgás előtt kihirdette, mely tizenegyet küldi csatába. Meglepetést a kezdővel nem okozott az olasz mester, mint ahogyan csapata sem türelmes, ám veszélyes játékával.

A 20. percben már majdnem vezetett a Madrid: Rodrygo játszott össze Carvajallal, majd nyolc méterről leadott lövése a kapufán csattant. A félidő hajrájához közeledve ezután Modric veszélyeztetett, Kepa védett, majd a Chelsea előtt is adódott egy nagy lehetőség: James jobbról érkező beadása után Cucurella lövését látványos mozdulattal hárította Courtois.

Ahogy múltak a percek, egyre kevesebb idejük maradt az angoloknak a hátrány ledolgozására, a különbség azonban nőtt a két együttes között, a második félidő elején Rodrygo hagyta ott a szélen Chalobah-t, középre adta a labdát, majd Benzema sikertelen lövési kísérlete után visszakapta azt Viníciustól és közelről a kapuba lőtt! 0–1

Az óra tovább ketyegett, Lampard hitt a lehetetlenben és három középpályását három támadóra cserélte. A 70. percben Havertz esett el Modric mellett a tizenhatoson belül – a VAR is vizsgálta az esetet, de nem ítéltek tizenegyest.

Tíz perccel ezután minden kérdés eldőlt: Vinícius passzolt Valverdéhez, aki két szép csellel bejátszotta magát a tizenhatosról az ötösig, majd középre adott Rodrygónak, akinek nem volt nehéz egy lapos lövéssel dupláznia. 0–2

Az állás ezután már nem változott, a Real Madrid kapott gól nélkül jutott tovább a negyeddöntőből az elődöntőbe, ahol nagy eséllyel a Bayernt az első meccsen három góllal elintéző Manchester City vár majd rá, hogy eldőljön, melyikük jut az isztambuli döntőbe.

PERCRŐL PERCRE



90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!


90+4. perc
Ceballos 16-ról Kepa elé lő Valverde keresztpassza után, kissé balról.

Három perc a ráadás.

90. perc Félix középtávolija pontatlan.

90. perc Mihajlo Mudrik odacsúszik Modric bokájára, sárga lap. És eltiltás lenne...

88. perc Mudrik jobbal az ötös bal sarka elől a jobb alsó mellé lő, de les.

Eközben a Nápoly és a Milan...

87. perc Asensio passzát Vinícius jobbal 14-ről a kapusba pazarolja... Les miatt sípszó, de érvényes lett volna, mert nem volt les.

84. perc Nacho jobb oldali beadása Kepáé.

83. perc Mudrik középtávoli lövése kapuscsemege. Sterling durván ellöki Viníciust, amikor nincs ott a labda... sárga lap nincs. Vinícius előző 21 BL-meccsén 21 kanadai pontot szerzett.

81. perc Nacho és Marco Asensio be, Carvajal és Rodrygo le.

GÓLVIDEÓ ITT!

80. PERC VÉGLEG ELDŐLT A MECCS, Valverde Vinícius balról érkező passzát zseniálisan viszi be két csellel az ötösre a 16-osról, nem lő, önzetlenül középre ad, RODRYGO jobbal egy fél lépésről laposan a kapu közepébe lő. Iskolajátékkal 0–2!

76. perc Dani Ceballos váltja Kroost, Mason Mount meg Havertzet.

75. perc Vinícius helyzetben, de nem tudja lefutni Chalobah-t, Mudrik utoléri őket, és szerel a 16-oson belül. Mudrik aztán a léc fölé lő a 16-os bal sarka elől.

A Real megnyerte előző hat tavaszi BL-mérkőzését, ez már rekord.

71. perc Ancelotti óvatos duhaj: Benzema le, Aurélien Tchouaméni be.

A Real Madrid 19 olyan Bajnokok Ligája-mérkőzése közül 18-szor továbbjutott, miután az első mérkőzést két vagy több góllal megnyerte. A kivételt a Monaco jelentette, 2004-ben.

70. perc Félix passzával elesik Modric mellett Havertz, 11-es nincs. A VAR szerint sincs.

67. perc Joao Félix Gallaghert, Mihajlo Mudrik Cuccurellát, Raheem Sterling Fernándezt váltja. Lampard nem vár a csodára, tesz is érte. Három támadó be. Kvázi három középpályás helyére három támadó jött.

65. perc Rodrygo balról középre passzol, Benzema hétről jobbal Kepa elé gyötri a labdát. Most végleg eldőlhetett volna a párharc.

Eközben a Nápoly és a Milan...

60. perc Gallagher kissé jobbról jobbal Courtois elé lövi a labdát, 14 méterről.


58. PERC VEZET A REAL MADRID! Rodrygo elmegy a jobb szélen Chalobah mellett, középre ad, Benzema nem találja el a labdát. A lecsorgóval Vinícius nem lő az ötös bal sarkáról, hanem középre tolja vissza a labdát, RODRYGO jobbal leveszi azt, és ballal félmagasan a jobb sarokba lövi. 0–1!

57. perc Kanté körömpasszát Havertz két finom csel után ballal 15-ről kapura lövi, a bevetődő Militaóról a kapus ölébe pattan a labda.

54. perc Militao elesik Chalobah mögött, a hazaiak nyilván reklamálnak. Sárga lapot.

A Chelsea 2–0-s vereséget szenvedett idegenben a Real Madridtól, de a kékek a legutóbbi hét Bajnokok Ligája-párharcból ötször is továbbjutottak, amikor elveszítették az első mérkőzést idegenben. Az előző két ilyen párharcot, a Napoli és a PSG ellen, konkrétan 0–2-ről nyerték meg!

53. perc Vinícius helyzetben, de nem lő 17-ről, hanem ad egy pocsék félmagas passzt Valverdének.

52. perc Havertz jobb oldali beadását az utolsó pillanatban kifejeli Militao Kanté elől, Gallagher visszafejelt labdát hatról jobbal Militaóba vágja Kanté.

50. perc Reece James nyújtott lábbal odalép Camavinga bokájára, sárga lap. Minimum... Eltiltás.

47. perc Kroos bal oldali szabadrúgását Chalobah kifejeli Cuccurella elől.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc A volt chelsea-s Antonio Rüdiger be, Alaba lesérült.

20-szor játszott a Real Angliában, 7-szer nyert, 8-szor kikapott.

51 százalékban a hazaiaknál volt a labda ma, hatszor lőttek kapura, 2-szer a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 6/3.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

 

Érdekesség, hogy a BL legutóbbi két kiírását az a csapat nyerte meg, amelyik továbbjutott ebből a párharcból. Két évvel ezelőtt a Chelsea 3–1-es összesítéssel győzte le a Real Madridot az elődöntőben, tavaly viszont a spanyolok örülhettek, miután nagy csatában, 5–4-es összesítéssel búcsúztatták az angolokat a negyeddöntőben. Bármelyikük megy is tovább, a folytatás még nehezebbnek ígérkezik, a győztes ugyanis szinte biztosan a Manchester Cityvel játszik a döntőbe jutásért.

E párharc legjobb góllövői:
Karim Benzema 6
Peter Osgood 2
Timo Werner 2
Mason Mount 2



45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!


45+1. perc NAGY VÉDÉS! Nagyon szép hazai támadás, James jobb oldali beadása zseniális, Cuccurella nem lő azonnal kissé balról, hat méterről, Courtois odaér elé középről, és vetődve hárítja a spanyol ballábas próbálkozását.

Két perc a ráadás.

43. perc Valverde megindul a jobb szélen, a beadása nem az igazi, Benzema ballal hétről éles szögből az oldalhálóba lő.

41. perc Vinícius ezt is kihagyja! Picit balról ballal nagyon a jobb alsó mellé rúgja Carvajal jobbról érkező beadásár.

40. perc
Kanté kiharcol a jobb szélen egy szögletet, Cuccurella adja be, ballal, Havertz középre hátalja a labdát, Gallagher hatméteres fejese abszolúte veszélytelen.

38. perc Modric passza után kapura törhetne Vinícius, de közbelép James.

37. perc James jobb oldali beadását szép mozdulattal vágja ki a kapu elől Alaba.

Az elmúlt két szezonban a Chelsea egyetlen hazai vereséget szenvedett a BL-ben: a Real ellen. Egyetlen vendégcsapat sem nyert még két BL-mecccset a Stamford Bridge-en.

34. perc Marc Cuccurella ellöki a felezőnél Rodrygót, sárga lap. Cuccurella Barca-nevelés.

 


 

32. perc Modric kicselezi Silvát, az ötös jobb sarka elől jobbal kapura lő, jobbra elvetődve védi Kepa a félmagasan szálló labdát.

A Chelsea a legutóbbi három meccséből kettőt elveszített a Real Madrid ellen. Az első öt találkozójuk egyikét sem bukták el a Real ellen!

31. perc Rodrygo passzát Benzema 21-ről feladja a kapusnak.

30. perc A Havertz indította Cuccurella beadása után Alaba a labda alá ugrik, Gallagher hatról a léc fölé fejeli a labdát, de les.

27. perc Rodrygo passzol a balon felfutó Vinícius elé, aki ballal az ötös sarka elől a kapusba pazarolja a helyzetét.

25. perc Gallagher bal oldali, jobblábas beadása magas középen Kantének, Camavinga okosan lehúzza a fejét, kirúgás.

23. perc Havertz bal oldali beadását Silva a kapushoz fejeli az ötös előteréből, Miliato megsérült, de nem kér hosszas ápolást.

22. perc Éder Militao a bal szélen becsúszva talpon rúgja Havertzet. Eltiltás is.

20. perc KAPUFA! Rodrygo és Carvajal összjátéka után a brazil az ötös bal sarka és Chalobah mellől nyolc méterről jobbal a rövid oldali kapufát találja telibe!

Eközben a Nápoly és a Milan...

17. perc Militao kivágja az ötösről Havertz szögletét, Silva középre fejeli a labdát jobbról, Alaba elfejeli a labdát középen Havertz elől.


14. perc
Havertz ad be balról, James lekezeli a labdát... szabadrúgás kezezésért.

12. perc Gallagher beadását Fernández jobbal 18-ról, kissé balról Carvajalba rúgja.

A hatodik az örökranglistán Cristiano Ronaldo (187), Iker Casillas (181), Lionel Messi (163), Xavi (157) és Ryan Giggs (151) után


11. perc MELLÉ! James jobb oldali beadását az ötös elől Havertz ballal Alabába vágja, a kipattanó Kantéé, aki kissé jobbról, 11-ről a bal felső mellé lő ballal.

7. perc James szereli Camavingát, aki nem hagyja magát, Kanté közbelép. Szabadrúgás.

6. perc Benzema meglöki a levegőben Silvát, aki véletlenül megrúgja őt.

5. perc Telt ház, remek hangulat, mezőnyharc.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta kékben, a vendégek tiszta fehérben.

A 150. európai kupameccse

 

Egy kis örökmérleg: 8 mérkőzés, 2 spanyol és 4 angol sikerrel, 10, ill. 11 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Real Madridtól a Chelsea-hez:

2019, Mateo Kovacic, kölcsön után végleg, 45 000 000 euró
2017, Álvaro Morata, 66 000 000
2003, Claude Makélélé, 20 000 000
2003, Geremi, 10 000 000
A Chelsea-ről a Real Madridhoz:
2022, Antonio Rüdiger, ingyen
2019, Eden Hazard, 115 000 000
2018, Thibaut Courtois, 35 000 000
2012, Michael Essien, k.
2010, Ricardo Carvalho, 8 000 000
2007, Arjen Robben, 35 000 000

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Pierre-Emerick Aubameyang, Noni Madueke, Benoit Badiashile és David Datro Fofana nincs nevezve a sorozatra, Armando Broja és Kalidou Koulibaly sérült, a vendégeknél Ferland Mendy maródi.


„Csúcsformában kell futballoznunk ahhoz, hogy legyen esélyünk a győzelemre és a továbbjutásra. Sokkal jobban kell játszanunk, mint Madridban, és kulcsfontosságú, hogy a kapu előtt hatékonyabbak legyünk, mint a legutóbbi mérkőzéseken” – Kepa Arrizabalaga, a Chelsea kapusa az uefa.com-nak.

„Todd Boehly valóban bejött hozzánk az öltözőbe, de hogy mi hangzott el, azt nem osztanám meg a nyilvánossággal   – idézte az uefa.com Frank Lampardot, a Chelsea menedzserét.   – Tény, nem vagyunk jó formában, és nincs jó idényünk, ettől függetlenül a végsőkig hinnünk kell a továbbjutásban. A Real Madrid a Bajnokok Ligája királya, de nem verhetetlen. Fontos, hogy minél kevesebb területet hagyjunk az ellenfélnek.”

A helyzet súlyosságát jelzi, hogy az angol klub tulajdonosi körének vezetője, Todd Boehly a hétvégén a szurkolók egy részével is összeszólalkozott, majd a The Telegraph információja szerint bement az öltözőbe, és egy órán keresztül beszélgetett a futballistákkal, jelezve, hogy az utóbbi hetekben nyújtott teljesítményük vállalhatatlan. Kérdés, ez felrázta-e a csapatot, amely csak a tizenegyedik helyen áll a Premier League-ben. Azaz ha nem nyeri meg a BL-t, a következő kiírásban szinte biztosan nem indulhat a nemzetközi kupaporondon.

A párharcnak egyértelműen a spanyol klub az esélyese, még akkor is, ha a madridi lapok próbáltak óvatosan fogalmazni, és azt hangsúlyozták, hogy a kétgólos előny ellenére nagyon nehéz összecsapás vár a címvédőre. Ez alapvetően igaz is lehet, mert a hátrány egyáltalán nem ledolgozhatatlan, csakhogy a Chelsea pocsék formában van. A londoniak hazai pályán kaptak ki 2–1-re a Brightontól, hat tétmérkőzés óta nyeretlenek, és a legutóbbi öt találkozójukon egyetlen gólt szereztek. Szóval csoda lenne a BL-továbbjutás...

Daniele Orsato kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a madridiaknak sincsenek jó emlékeik róla. Ő vezette 2020-ban a Real Madrid–Manchester City (1–2) BL-nyolcaddöntőt, amelyben a hajrában büntetőt adott a vendégeknek, majd kiállította Sergio Ramost, aki így kihagyta az ugyancsak 2–1-re elveszített visszavágót. Bár a lapok is sokat cikkeztek róla, remélhetőleg kedd este nem az olasz bíró lesz a főszereplő.

Ezek után különlegesnek ígérkezik kettejük újabb találkozója, merthogy a 37 éves, vb-ezüstérmes horvát labdarúgó bizonyára Londonban is kezdő lesz. Mások ennyi idősen már vagy visszavonultak, vagy levezetnek egy gyengébb ligában, Luka Modric viszont továbbra is fontos láncszeme a madridiaknak. A BL jelenlegi kiírásában hatszor volt kezdő, két gólt szerzett és egy gólpasszt adott, míg a La Ligában 26 mérkőzésen négy gólja és három gólpassza van. Bármikor képes egy zseniális mozdulattal megváltoztatni a játék képét, és egyáltalán nem lenne meglepő, ha kedd este is főszerepet vállalna.


„Sohasem szoktam a bírókról beszélni, de most muszáj – mondta akkor a Marca által idézett horvát középpályás. – Ő az egyik legrosszabb, akit ismerek. Nem csak a mostani mérkőzés alapján mondom ezt. Kizárólag rossz emlékem van róla, borzasztó játékvezető.”

Érdekes találkozás lesz. Kedd este a Chelsea a Real Madridot fogadja a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján, az angoloknak kétgólos hátrányból kellene megfordítaniuk a párharcot. A mérkőzést Daniele Orsato vezeti, ami nem lenne különösebben érdekes hír, csakhogy az olasz bíró néhány hónappal ezelőtt óriási indulatokat váltott ki az általában nyugodt Luka Modricban. Az aranylabdás horvát futballista december 13-án, az Argentína ellen 3–0-ra elvesztett világbajnoki elődöntő után fakadt ki a 47 éves játékvezetőre.

A Real Madrid kétgólos előnyből várja a Chelsea elleni negyeddöntő visszavágóját. Luka Modricnak azért is különleges az összecsapás, mert a decemberi vb-n csúnyán kifakadt a keddi találkozót vezető Daniele Orsato játékvezetőre.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A CHELSEA–REAL MADRID MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik